Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Garnki do indukcji - jakie wybrać, aby gotowanie było przyjemnością?

Gotowanie na płycie indukcyjnej różni się od przygotowywania posiłków na kuchence gazowej albo płycie ceramicznej. Wybierając indukcję, nie trzeba od razu wymieniać wszystkich garnków do indukcji. Najczęściej posiadamy je już w swojej kuchni. Jednak wybierając garnki do indukcji, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii, aby maksymalnie wykorzystać jej atuty.

Zalety gotowania na płycie indukcyjnej

Indukcja to nie tylko elegancki i nowoczesny design, ale również wysokie walory użytkowe:

  • energooszczędność - w trakcie działania indukcji, energia elektryczna wykorzystywana jest jedynie do podgrzewania naczynia znajdującego się na płycie, natomiast nie całej jej powierzchni,
  • wygoda użytkowania - dzięki wyposażeniu indukcji w kilka pól grzewczych o różnej wielkości, można przyrządzić zarówno zupę, jak i wykwintne, skomplikowane dbanie,
  • szybkie tempo przygotowywania - technologia płyty indukcyjnej pozwala na szybsze gotowanie posiłków, niż ma to miejsce w przypadku klasycznych kuchenek gazowych,
  • bezpieczeństwo - w przypadku indukcji nie ma ryzyka zatrucia się gazem. Ponadto szybkość nagrzewania oraz stygnięcia płyty to mniejsze ryzyko poparzenia się,
  • łatwość utrzymania w czystości - ze względu na brak zakamarków, a gładką powierzchnię, zabrudzenia można usunąć bez szorowania,
  • szerokie możliwości aranżacyjne - indukcję można zamontować równo z blatem roboczym, dzięki czemu kuchnia zyska harmonijny o raz spójny wygląd.

Czym kierować się przy wyborze garnków na indukcję?

Płyta indukcyjna nie jest nowym wynalazkiem. Producenci stworzyli więc naczynia, które współpracują z tą technologią. Na jakie cechy warto zwrócić uwagę, kupując garnki na indukcję?

Czynniki, które powinny determinować wybór naczyń na indukcję:

  • materiał wykonania oraz rodzaj powłoki,
  • liczba elementów wchodzących w skład danego zestawu,
  • grubość dna oraz ścianek,
  • rodzaj uchwytów,
  • typ pokrywek oraz system odparowania pary,
  • możliwość użycia naczyń w piekarniku,
  • możliwość mycia w zmywarce,
  • odporność na czynniki mechaniczne,
  • odporność na temperaturę,
  • bezpieczeństwo dla zdrowia,
  • znaczek indukcji.

Kształt oraz grubość dna

Naczynia na indukcję posiadają tworzywo ferromagnetyczne, działające na zasadzie przejścia energii indukcji do posiłku. Brak tego rodzaju dna, to brak indukcyjnych zdolności.

W przypadku garnków ze stali nierdzewnej zasada jest prosta - im więcej warstw dna, tym lepiej. Wynika to z faktu, że stal sama w sobie ciepło przewodzi słabo. Z tego względu pomiędzy warstwami umieszcza się wkładki miedziowe albo aluminiowe, które świetnie dostarczają energię do środka naczynia. Ta metoda sprawia, że garnek natychmiast się nagrzewa, a posiłek dłużej pozostaje ciepły.

Niektóre z płyt reagują tylko w przypadku, gdy naczynie dobrze przylega do ich powierzchni. Z tego względu najlepsze będą takie garnki, które mają solidnie wykonane, płaskie dno. Garnki z lekko wypukłym spodem mogą działać na płycie indukcyjnej, ale mogą także niepotrzebnie tracić energię. Z kolei te o cienkim dnie nie są trwałe i wytrzymałe i szybko mogą ulegać odkształceniom. Naczynia o grubym dnie to także gwarancja równomiernego rozprowadzania ciepła. Optymalna grubość w tego rodzaju garnkach, powinna wynosić od 5 do 10 milimetrów. Najlepsze naczynia na indukcję posiadają podstawę złożoną z 3 - 6 warstw.

Średnica dna

Jeżeli płyta indukcyjna posiada wydzielone pola grzewcze, należy zastosować się do wymagań producenta, co do średnicy dna naczyń. Informacje na ten temat można znaleźć na początku instrukcji obsługi płyty indukcyjnej. Wychodząc jednak naprzeciw potrzebom, wielu producentów tworzy indukcje wyposażone w łączone pola grzewcze, a także funkcje rozpoznawania wielkości naczyń. Dzięki temu indukcja ma możliwość sama wykryć wielkość i miejsce, w którym postawiony jest garnek i przekaże do niego moc. W przypadku postawienia na niej na naczynia o innej średnicy niż zalecana przez producenta, nie będzie ona działać prawidłowo albo w ogóle.

Uchwyty oraz pokrywka

Garnki przeznaczone na płytę indukcyjną, powinny posiadać stabilnie umocowane uchwyty, które się nie nagrzewają. Dzięki temu unikniemy poparzenia. Często są one pokryte specjalnym tworzywem. Najwygodniejsze w użytkowaniu są te o ergonomicznym kształcie, które gwarantują pewny uchwyt. Ciekawym rozwiązaniem mogą okazać się naczynia z odczepianymi uchwytami, co pozwoli na używanie ich w piekarniku i zaoszczędzenie miejsca w szafkach.

Najlepiej, aby pokrywka wykonana była z transparentnego, żaroodpornego szkła, które będzie umożliwiać podglądanie potrawy w czasie gotowania.

Innym praktycznym rozwiązaniem zdecydowanie jest odpowietrznik oraz metalowy rant wokół pokrywki, który zapewnia odpowiednie dopasowanie wieka do kształtu garnka.

Jakie rodzaje garnków dostępne są na rynku?

Naczynia na indukcję różnią się od siebie nie tylko materiałem, ale również budową. Typ wykorzystanego tworzywa determinuje właściwości garnków.

Naczynia żeliwne

Żeliwo jest stopem żelaza z węglem i delikatnym dodatkiem takich pierwiastków, jak siarka, mangan, fosfor czy krzem. Są to niezwykle trwałe i odporne na uszkodzenia garnki. Materiał ten posiada doskonałe właściwości ferromagnetyczne co powoduje, że ciepło w garnku błyskawicznie się rozprowadza.

Warto jednak zwrócić uwagę na wagę tego rodzaju naczyń. Również ze względu na swoje szybkie zdolności nagrzewania się, można łatwo poparzyć dłonie, dotykając pokrywki lub rączek.

Garnki emaliowane

Emaliowanie naczyń to zabezpieczenia ich wewnętrznej warstwy, w szczególności tych wykonanych ze szkła lub stali. Powierzchnia garnków jest lśniąca, gładka oraz odporna na korozję.

Do momentu, kiedy ochronna warstwa nie zostanie zarysowana lub odbita, naczynia emaliowane spełniają swoją funkcję. Niestety, istnieje też duże prawdopodobieństwo zarysowania przez używanie metalowych sztućców. Dlatego w przypadków takich naczyń, warto postawić na używanie drewnianych lub plastikowych akcesoriów do gotowania.

Garnki ceramiczne

W tym przypadku wyróżniamy naczynia w całości wykonane z ceramiki oraz te, które posiadają jedynie ceramiczną powłokę. Są idealne dla osób prowadzących zdrowy tryb życia. Nie wchodzą w reakcję ze składnikami przyrządzanych potraw.

Są jednak bardzo podatne na uszkodzenia. Zatem należy szczególną uwagę zwrócić na ich odpowiednie przechowywanie, a do mieszania używać drewnianych lub plastikowych sztućców. Przed ich zakupem warto także zwrócić szczególną uwagę, czy posiadają dno indukcyjne.

Naczynia indukcyjne ze stali nierdzewnej

Tego rodzaju garnki są trwałe oraz wytrzymałe, a także odporne na czynniki mechaniczne i korozję. Nie są jednak polecane alergikom, ze względu na to, że zawierają nikiel. Komplety stalowych garnków indukcyjnych są najczęściej wybierane. Dostępne są w różnych rozmiarach i wyposażone w szklane pokrywki z otworami oraz nitowane uchwyty. Większość z nich nadaje się do mycia w zmywarce, a niektóre do pieczenia w piekarniku.

Garnki teflonowe

Teflon od razu kojarzy się z naczyniami. Tego rodzaju garnki powodują, że potrawy nie przywierają do nich. Należy jednak obchodzić się nimi delikatnie, ponieważ lekki odprysk teflonu spowoduje, że nie będą się już nadawać do użycia.

Naczynia aluminiowe

Są lżejsze i lepiej przewodzą ciepło, niż garnki ze stali nierdzewnej, ale trochę mniej odporne na uszkodzenia mechaniczne. Aluminium może być szkodliwe dla organizmu, dlatego też tworzywo powinno być odpowiednio anodowane albo pokryte dodatkową powłoką, zapobiegającą bezpośredniemu stykaniu się żywności z aluminium. Tego rodzaju naczynia są zwykle pokryte od wewnątrz powłoką, która imituje kamień, ceramikę lub teflon. Taka powłoka nie będzie odporna na zarysowania, dlatego warto używać akcesoriów z silikonu, drewna lub plastiku.

Naczynia miedziane

Garnki miedziane raczej rzadko spotykane są w kuchniach. Wybierają je za to szefowie kuchni, którzy doceniają je ze względu na bardzo dobre przewodnictwo ciepła, nawet lepsze niż w przypadku naczyń aluminiowych. Wewnątrz pokryte są specjalną powłoką, zabezpieczającą produkty żywnościowe przed kontaktem z miedzią.

Jak odczytać symbol indukcji na naczyniach?

Garnki, które nadają się do użytkowania na płycie indukcyjnej, oznaczone są specjalnym symbolem. Oznaczenie to znajduje się bezpośrednio na naczyniu - na jego spodzie lub albo na opakowaniu producenta, który ma obowiązek umieścić taki symbol. Znak indukcji to cewka (zwojnica).

Aby sprawdzić, czy posiadane garnki w naszej kuchni będą dobre na płytę intuicyjną, należy przyłożyć magnes do ich dna. Jeśli przyczepi się, oznacza to, że naczynia nadają się do gotowania na indukcji.

Wybierając odpowiedni zestaw garnków na indukcję, warto przemyśleć wszystkie za i przeciw, ponieważ naczynia powinny posłużyć nam przez dłuższy okres czasu. Należy wziąć pod uwagę także częstotliwość przygotowywania posiłków, ilość członków rodziny oraz inne osobiste preferencje i oczekiwania co do garnków na indukcję. Warto postawić na naczynia najwyższej jakości renomowanych marek, które ułatwią nam przygotowywanie pysznych potraw, ale również będą bezpieczne dla zdrowia.

Wróć

Jak usunąć kamień z czajnika?
Czyszczenie zmywarki. Dowiedz się jak wyczyścić zmywarkę domowymi sposobami
Czym myć lodówkę w środku?
Jak wyczyścić mikrofalówkę?
Jak usunąć kamień z czajnika?
Jak czyścić zmywarkę?
Czym myć lodówkę w środku?
Jak wyczyścić mikrofalówkę?