Mole spożywcze są niechcianymi gośćmi w wielu kuchniach. Co gorsza, są gośćmi, których trudno wyprosić z kuchni. Całe szczęście istnieją jednak domowe, sprawdzony sposoby, by zwalczyć te szkodniki i zabezpieczyć dom przed ich ponownym pojawieniem się.
Mole spożywcze są bardzo łatwe do rozpoznania, jednak problemem może być zauważenie ich w porę. Nierzadko zdarza się, że dostrzegamy już wytworzone przez nie pajęczyny bądź larwy, które znajdują się najczęściej w sypkich pokarmach, takich jak mąka, kasza czy płatki. Mole to owady, które w pierwszej chwili mogą przypominać ćmy - są szare, a ich skrzydła pokryte niewielkimi kropeczkami. Mają około 8 milimetrów, są zatem większe od znanych nam moli ubraniowych.
Najlepszym sposobem na zapobieganie molom spożywczym jest... profilaktyka. Niedopuszczenie do zagnieżdżenia się larw i przepoczwarzenia ich w dorosłe osobniki to z całą pewnością najbardziej bezpieczna metoda walki z tymi szkodnikami. Jakie działania warto wprowadzić?
Jeśli przynieśliśmy do domu produkt, co do którego mamy pewne wątpliwości (na przykład jego opakowanie było naderwane), warto sprawdzić go w wysokich bądź niskich temperaturach. Zamknijmy go na kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku i włóżmy go do zamrażalnika. To zapobiegnie przepoczwarzeniu się jaj. Możemy także wyłożyć je na blachę i wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Nawyk sprzątania szafek i przestrzeni między nimi także może ocalić nas przed pojawieniem się moli. Ich larwy nierzadko zagnieżdżają się za meblami kuchennymi.
Pierwszym krokiem walki z molami spożywczymi są gruntowne porządki w kuchni. Przede wszystkim musimy wyrzucić wszystkie produkty spożywcze - nie tylko te, w których wydaje nam się, że znajdują się szkodniki. Larwa mola spożywczego ma grubość włosa, dlatego może wcisnąć się dosłownie wszędzie. Interesujące mogą być dla nich nie tylko mąki, ale także orzechy czy sucha karma dla zwierząt. Jeśli nie chcemy ryzykować, lepiej pozbyć się wszystkiego. Następnie powinno się dokładnie wyczyścić szafki - najlepiej za pomocą odkurzacza - i umyć je ciepłą wodą z mydłem bądź octem. Dobrym sposobem na zdezynfekowanie szafek jest także wstawienie gorącej wody z octem (w proporcjach 1:1) do szafki i wyjęcie go, gdy roztwór ostygnie.
W sklepach dostępnych jest wiele pułapek na mole, jednak z powodzeniem możemy zrobić je samodzielnie. Potrzebujemy do tego wyłącznie octu jabłkowego i niewielkiej miseczki. Naczynie wypełnione octem należy włożyć do wszystkich szafek, w których znajduje się jedzenie a także na blatach. Ocet jabłkowy przyciąga mole swoim zapachem, dlatego zwabione szkodniki szybko utopią się w płynie. Podobnie zadziała na nie wytrawne, kwaskowe wino.
Pewne zapachy skutecznie odstraszają mole spożywcze. To przede wszystkim cytrusy, ale także goździki, ziele angielskie i liść laurowy. Dlatego warto wykorzystać ich moc w walce z molami spożywczymi. W jaki sposób?
Aby uniknąć larw szkodników dbajmy także o to, by produkty spożywcze były zawsze szczelnie zamknięte - najlepiej w szklanych pojemnikach. Jeśli chcemy mieć dodatkową pewność, że mole znów się w nich nie zagnieżdżą, w każdym słoiku możemy położyć liść laurowy. To, zachowanie ostrożności oraz regularne czyszczenie szafek powinno ochronić nas przed kolejną nieproszoną wizytą.