W świadomości wielu osób sztućce kuchenne to cztery elementy: łyżka, łyżeczka, widelec i nóż. Tymczasem, w przypadku każdego z nich, istnieje kilka a czasami nawet kilkanaście rodzajów. Różnią się wielkością, rozmiarem i przeznaczeniem. Przeczytaj tekst i dowiedz się, który widelec przeznaczony jest do deseru, a który sprawdzi się przy jedzeniu… ślimaków.
O tym, że widelec trzymamy w lewej dłoni, a nóż w prawej wie chyba każdy. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że jedząc dania niewymagające użycia noża, można przełożyć widelec do prawej ręki. I nie trzeba obawiać się tutaj wizerunkowej wpadki. Podobnie jest w przypadku jedzenia ziemniaków i innych warzyw. Wystarczy je najpierw pokroić, a później można je śmiało konsumować z użyciem jedynie widelca, trzymanego w prawej dłoni. Trzeba jednak pamiętać, że podczas krojenia wypukła część widelca powinna być skierowana ku górze, zupełnie odwrotnie, niż przy wkładaniu kęsa do ust.
Ułożenie noża i widelca ma również swoiste znaczenie w kuchennej symbolice. Przykładowo: położenie na talerzu skrzyżowanych sztućców, z ząbkami widelca opartymi o talerz oznacza, że przerywamy jedzenie tylko na chwilę. Jednak już ich ułożenie równolegle na talerzu oznacza, że zakończyliśmy jedzenie i kelner może zabrać talerz.
Najczęściej spotykane widelce to:
To jednak nie wszystko - na stole mogą się bowiem pojawić specjalne widelce do szparagów, oliwek, pikli czy pieczonych ziemniaków (pieczonych). Jednak, jeśli znasz podstawowe rodzaje widelców, które opisaliśmy w tekście, będziesz w stanie uniknąć kompromitacji - zarówno jako gość na wystawnym przyjęciu, jak gospodarz. Warto również zapoznać się z rodzajami pozostałych sztućców, czyli noży i łyżek. Nigdy bowiem nie wiadomo, kiedy przyda się znajomość stołowego savoir-vivre.
Czytaj także: Ułożenie sztućców na stole