Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Kuchnia azjatycka

Kuchnia azjatycka – przepisy na najlepsze potrawy

Czeka Cię prawdziwa kulinarna wyprawa na nieznane lądy. W kuchni azjatyckiej zawiera się bogactwo różnych kultur i regionów. Smaki wietnamskie, chińskie, indyjskie, a może koreańskie? Jest w czym wybierać. Mimo wielkiej różnorodności istnieje coś, co łączy wszystkie z nich. To wyrazistość tamtejszych potraw. W wielu azjatyckich daniach króluje ryż. Krótkoziarnisty, jaśminowy, basmati – wybór jest ogromny. Kolejny ważny składnik to sos sojowy, nadający charakterystyczny smak umami. Jest on pyszny, a jednocześnie nieco trudny do uchwycenia. Nie należy zapominać tu również o mięsie i owocach morza!

Kuchnia chińska - wieprzowina czy tofu?

Jest jedną z najstarszych kuchni świata. Pełna egzotycznych smaków i orientalnych przypraw. Każdy region ma swoje charakterystyczne dania i sposoby na ich przyrządzenie. Co innego zjesz zatem po wybraniu się do Pekinu, a innych rzeczy spróbujesz w Kantonie. Łącznikiem jest tu balans pomiędzy smakiem słodkim, słonym, kwaśnym, gorzkim oraz pikantnym. Do dań podaje się najczęściej ryż lub makaron ryżowy. Specjałem znanym na całym świecie są pierożki gotowane na parze, zwane dim sum. Zanim jednak zabierzesz się za ich przygotowanie, spróbuj może czegoś prostszego.

Wieprzowina z warzywami i kiełkami

To jedno z podstawowych i najpopularniejszych dań w stylu stir fry. Ten azjatycki sposób przyrządzania zakłada krótki czas smażenia poszczególnych składników, aby warzywa zachowały chrupkość, a pozostałe dodatki ujawniły głębię swojego smaku. Cienko krojona wieprzowina nie potrzebuje dużo czasu, żeby stała się miękka. Do tego pokrojone w słupki warzywa dodadzą nie tylko koloru, lecz także niezbędnych witamin. Wyrazisty smak dania podkreślą imbir oraz sos sojowy. W podstawowej wersji do mięsa dodaje się kiełki. Można zastąpić je kapustą pak choi (zwaną też bok choy) a zamiast wieprzowiny warto dodać krewetki lub tofu.

Makaron na woku

Chińczycy robią to danie regularnie w swoich domach. Idealne nadaje się ono dla wegetarian i wegan, ponieważ nie ma w nim ani grama mięsa. Można pominąć też sos rybny. Królują tu chrupiące warzywa krótko podsmażane na woku. Ich smak potęgują imbir, chilli, sos sojowy oraz limonka. Chrupkości dodają orzeszki ziemne. Do tego makaron i gotowe. Jeśli masz ochotę na wegetariański obiad w azjatyckim stylu, koniecznie spróbuj go zrobić.

Kuchnia japońska - sushi, sos sojowy i jeszcze raz sushi!

Kuchnia japońska to nie tylko robiące zawrotną karierę sushi. To także całe bogactwo zup przygotowanych na bazie bulionu miso, dania główne, w których dominuje wołowina, kurczak lub inne pyszne składniki. Nie można też pominąć nieodłącznych dodatków, jakim są smażony ryż oraz glony nori. Przepisy na dania tamtejszej kuchni nie muszą być bardzo skomplikowane, a wiele z nich bez problemu przygotujesz w swoim domu.

Pierogi gyoza z kaczką i żurawiną

Jeśli robisz tradycyjne, polskie pierogi, to choć raz skuś się na ich orientalną wersję. W tradycyjnej kuchni Azjatów lądują one na stole równie często jak u nas. Różnica między tymi z pozoru bardzo do siebie podobnymi daniami tkwi w cieście oraz farszu. My proponujemy najbardziej klasyczną chińską wersję, czyli nadzienie z kaczki i owoców.

Ramen z wieprzowiną

Wiele osób myśli, że ramen to mięsny bulion z różnymi dodatkami, inaczej zwany zupa z makaronem. To stwierdzenie nie oddaje jednak całej prawdy o tej pożywnej zupie, o charakterystycznym, głębokim smaku. Istnieje niezliczona wręcz liczba wersji tego dania, a każda japońska gospodyni ma na nie swój sekretny przepis. Spróbuj przyrządzić ramen z wieprzowiną. Podstawowy przepis możesz wzbogacić o grzyby, jajko, fasolę mung lub inne ulubione dodatki. Możesz także dodać gochujang, czyli pikantnej pasty z papryki.

Sushi

Zamawiasz często sushi? Spróbuj zrobić je samodzielnie w domu. Dania kuchni japońskiej nie muszą być trudne do samodzielnego wykonania, gdy pod ręką będziesz mieć niezbędne do ich zrobienia składniki. Potrzebny będzie Ci ryż, dodatek octu ryżowego, glony nori oraz kilka pysznych dodatków. Chrupkie wodorosty, marynowane tofu, ryba, kawałki świeżych warzyw – to wszystko składa się na idealne sushi. Bez problemów zwiniesz swoją pierwszą rolkę, a gdy nabierzesz wprawy, będziesz robił to regularnie.

Kuchnia indyjska - w roli głównej kurkuma, kardamon i chlebek naan!

Dania kuchni azjatyckiej to także bogactwo orientalnych przysmaków rodem z Indii. Obfitują one w gęste sosy powstałe na bazie mleka kokosowego z zanurzonymi w nich kawałkami mięsa oraz warzyw. Do tego pyszne chlebki naan lub smażony ryż. W Indiach na stołach często ląduje pożywne curry. Spróbuj odtworzyć to w swoim domu i rozkochaj się w głębokim smaku.

Curry z ciecierzycą i pomidorkami

Curry można porównać do wielu popularnych jednogarnkowych dań znanych z innych kuchni świata. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników, a aromatyczna mieszanka przypraw sprawia, że w prosty sposób uzyskasz niezapomniany smak. Przygotuj większą ilość tego pożywnego, zdrowego dania, a po kilku dniach, gdy poszczególne składniki połączą się z sobą, będzie ono jeszcze smaczniejsze niż na początku.

Wegańskie curry z pieczonym kalafiorem i kolendrą

Do przygotowania curry idealnie nadają się sezonowe warzywa. Zanurzenie ich w aromatycznym sosie wydobywa z nich smak i sprawia, że chętniej skuszą się na nie osoby, które niekoniecznie lubią dania bez mięsa. Pieczony kalafior podany w towarzystwie pomidorowego sosu okazuje się sycący oraz pożywny. Przygotuj do niego samodzielnie chlebki naan lub podaj danie z ryżem.