Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Kuchnia grecka

Kuchnia grecka – przepisy na wyśmienite dania

Kuchnię śródziemnomorską tworzą potrawy greckie pełne ryb i owoców morza. Dominują w niej dania jednogarnkowe oraz biały chleb. Grecja słynie z zapiekanych mięs, czego przykładem jest musaka – ciekawe połączenie bakłażana i jagnięciny, podawane z sosem beszamelowym. Grecy serwują gościom liczne przekąski, z którymi warto się zapoznać. Słyną również z ciekawych dań głównych. Sprawdź szybkie przepisy, z których przyrządzisz greckie potrawy. Te lekkie dania będą prawdziwym rarytasem dla podniebienia. Przekonaj się, że grecka kuchnia jest pełna aromatu, świeżości i nieoczywistych połączeń!

Sałatki - podstawa kuchni greckiej

Sekret greckiej sałatki to bukiet świeżych warzyw i naturalny sos. W nutach wyraźnie czuje się soczystość dojrzewających w pełnym słońcu warzyw, doskonałego mięsa oraz oliwy z oliwek extra virgin. To bogactwo witamin, które przekłada się nie tylko na aromat, lecz także na zdrowie. W sałatce greckiej obowiązkowy jest ser feta. Nawet prosta przekąska rozpieści Twoje kubki smakowe. Oto przepisy na soczyste sałatki rodem z Grecji!

Sałatka grecka

Kiedy spróbujesz świeżej przystawki, polskie pierogi zamienisz na tradycyjną sałatkę grecką! Do jej zrobienia potrzebujesz pomidorów, czerwonej cebuli i główki sałaty rzymskiej. Całość prezentuje się niezwykle estetycznie. Nie zapomnij po wymieszaniu składników skropić całości sokiem z cytryny. Klasyczna sałatka grecka może mieć różne wariacje. Jeżeli lubisz niekonwencjonalne połączenia, wkrój do niej także arbuza, dodaj świeże oregano lub popularny ser halloumi!

Sałatka z pieczonymi warzywami

Grecy uwielbiają potrawy w wersji wegetariańskiej, dlatego zapiekają warzywa na 1000 sposobów. Greckim specjałem jest sałatka z pieczoną cukinią, bakłażanem i koktajlowymi pomidorkami. Dla wyrazistości dodaje się paprykę, czerwoną cebulę, ogórka oraz czosnek. Nie może zabraknąć tu mieszanki sałat i sera, a sos do polania uzyskuje się w prosty sposób poprzez połączenie oliwy z oliwek, miodu, soli, a także pieprzu.

Dania rodem z Grecji!

Przyrządź popularne w Grecji dolmades – danie, w którym farsz stanowi ugotowany i przyprawiony ryż, zawinięty w liście winogron. To świetna alternatywa polskich gołąbków! Czasem nadzienie zawiera również zmieloną wołowinę. Podstawą dań głównych są nie tylko mięsa oraz ryby, lecz także zapiekanki i pasty robione z warzyw. Poznaj przepisy na greckie dania, które sprawdzą się w porze obiadu.

Grillowany bakłażan z sosem tahini i granatem

Potrzebujesz bakłażana, którego plastry zamarynujesz w mieszaninie świeżego soku z cytryny, oliwy, sosu sojowego, czosnku, kuminu oraz szczypty cynamonu i przypraw. Zapieczony bakłażan w tej recepturze podaje się z ciekawym sosem zawierającym tahini (sezamową pastę). Ciekawostką są tu pestki granatu, które dodaje się, aby przełamać smak.

Pasta z pieczonego bakłażana

Przepisy kuchni greckiej traktują bakłażana jako warzywo główne, stanowiące bazę wielu dań, a w szczególności nadziewane są nim potrawy. Uważa się go za najsmaczniejsze warzywo, które ma wiele kulinarnych odsłon. Bakłażan łączy z suszonymi pomidorami i ziarnami słonecznika. Po zapieczeniu stanie się znakomitym daniem.

Greckie desery

Ten, kto spróbuje greckich deserów, z pewnością będzie do nich wracał! Gęsty jogurt z miodem i orzechami to słodki przysmak południowego menu. Oprócz wymienionej baklavy warto pokusić się o przygotowanie revani, czyli puszystego ciasta z kaszy manny nasączonego specjalnym syropem. Na deser głównie podawane są loukoumades – słodkości podobne do polskich pączków. W greckich deserach królują także chałwa i czekolada.

Tort czekoladowy z kremem chałwowym

To klasyczne danie deserowe, które łączy gorzką aksamitność czekolady z pastą sezamową w postaci smakowitej chałwy. Podobnie jak w innych krajach taki duet gości głównie w tortach. Do przepisu koniecznie włącz także tłustą śmietankę i mascarpone.

Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i gruszką

Słodkie dania kuchni greckiej włączają do przepisu również włoskie orzechy, które podaje się nie tylko z jogurtem greckim, lecz także z czekoladą. Łączy się je też z owocami. Desery greckie stają się przez to bardziej pożywne mimo słodkiej nuty.