Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Kuchnia włoska

Kuchnia włoska – przepisy

Charakterystyka kuchni włoskiej jest powszechnie znana. Pizza, makarony z sosem pomidorowym lub neapolitańskim, parmezan, ricotta, pecorino, mascarpone, świeże zioła (np. bazylia, oregano), oliwa, a także aromatyczna kawa. To produkty i przepisy kuchni włoskiej są lubiane na całym świecie! Najpopularniejsze dania zamówisz bez problemu w większości restauracji. Jednak jeśli chcesz przyrządzić je we własnej kuchni, zapoznaj się z naszymi wskazówkami, a na pewno efekt będzie znakomity!

Włoskie makarony - spaghetti, tagliatelle i wiele innych

Włochy słyną z makaronów podawanych z różnymi sosami (np. bolońskim). Przepis na pastę jest zazwyczaj prosty, a jej smak i aromat zachwyca wielu smakoszy. To tłumaczy, dlaczego włoskie dania typu spaghetti czy tagliatelle podbiły serca milionów osób na całym świecie.

Spaghetti bolognese z oliwkami

Makaron spaghetti gotuje się zaledwie kilkanaście minut i można podać go na różne sposoby. Jednym z nich jest spaghetti bolognese. W związku z tym, że pomidor bardzo często przewija się we włoskiej kuchni, nie mogło zabraknąć go i w tym daniu. Jest on jednym z głównych składników sosu. Oprócz niego pojawia się w nim cebula, czosnek, ostra papryczka oraz aromatyczne przyprawy. Całość dopełniają oliwki, których Włosi używają chętnie też w innych daniach.

Makaron z konfitowanymi pomidorkami i czosnkiem

Spaghetti bolognese to propozycja na mięsny posiłek. Z kolei wegetarianie powinni poznać niepowtarzalny smak makaronu podanego z konfitowanymi pomidorkami oraz czosnkiem. Świetnie smakuje, jeśli przed podaniem posypie się go serem np. mozzarellą, parmezanem czy Pecorino Romano.

Makaron z pesto i cukinią

Pesto con basilico alla genovese, czyli zielony sos przygotowywany na bazie bazylii, orzeszków piniowych oraz sera Grana Padano, pozwala poznać smak prawdziwej kuchni włoskiej. Ciekawostką jest, że dawniej mieszkańcy regionu Ligurii zabierali go ze sobą w dalekie morskie wyprawy, aby uchronić się przed szkorbutem. Dziś również nie można odmówić pesto wysokiej wartości odżywczej i niepowtarzalnego smaku. Dlatego nie tylko gnocchi czy ravioli to coś, co warto spróbować. Przekonaj się także, jak smakuje danie makaronowe z dodatkiem tradycyjnego pesto oraz cukinii. Do dania można także dodać ryby i owoce morza!

Pizza – najpopularniejszy włoski przysmak

Mówiąc o tradycyjnej kuchni włoskiej, nie można zapomnieć o pizzy! Pokochali ją nie tylko mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego. Bez problemu zamówisz ją na całym świecie. Jednak równie łatwo przygotujesz ją samodzielnie w domu.

Pizza z pomidorkami i mozzarellą

To jedna z najprostszych, ale również smacznych wersji tego dania. Pizza na cienkim cieście z dodatkiem pomidorków, mozzarelli, oregano i bazylii. Czego chcieć więcej? Taka prosta pizza świetnie sprawdzi się też jako przekąska.

Pizza biała Calzone

Calzone porównuje się do pieroga, który może mieć różne nadzienie. Nie jest to jednak zwykły pieróg, a tak naprawdę pizza zawinięta w jego kształt. Calzone nadziewane są różnymi składnikami. Mogą być to zarówno pieczarki lub mozzarella z dodatkiem tymianku, czosnku, sera, jak i tuńczyk oraz inne ryby bądź owoce morza (dowolność jest tu tak duża jak w przypadku tradycyjnej pizzy).

Pizza ze szpinakiem i szynką parmeńską

A skoro wybór składników na pizzę jest tak duży, można nieco zaszaleć i pokusić się o inne połączenia niż pomidor lub ser. Jako przystawka czy danie główne doskonale sprawdzi się również pizza podana z szynką parmeńską oraz świeżym szpinakiem.

Włoskie desery - delizioso tiramisu!

Historia kuchni włoskiej jest bardzo długa i różnorodna. Oprócz gorgonzoli, pizzy, dań makaronowych bądź risotto z mięsem, owocami morza lub warzywami przewijały się w niej pyszne lody, sycylijskie cannoli i inne desery (oczywiście podawane w towarzystwie cappuccino czy espresso).

Truskawkowe tiramisu

Tiramisu to jeden z najpopularniejszych włoskich deserów (obecnie o miano jego stolicy stara się m.in. Siena i Wenecja). Składa się z biszkoptu (może być zrobiony na bazie savoiardi, czyli bardzo miękkich biszkoptów o charakterystycznym kształcie) nasączonego kawą espresso. Nakłada się na niego warstwę kremu zrobionego z serka mascarpone, cukru i żółtek jaj. Całość posypywana jest grubo zmielonymi płatkami gorzkiej czekolady. Oprócz nich można dodać do tiramisu dowolny owoc (melon czy truskawki sprawią, że schłodzone tiramisu ma jeszcze bardziej orzeźwiający smak).

Limonkowe tiramisu

Tiramisu można zrobić na wiele różnych sposobów. Niezwykle ciekawe okazuje się połączenie gorzkiego smaku kawy z orzeźwiającą limonką.

Panna cotta na mleku kokosowym z borówkami

Czym jeszcze zachwyca cucina Półwyspu Apenińskiego? Oprócz tiramisu to z pewnością panna cotta będąca przysmakiem na całym świecie. Nic dziwnego skoro jest prosta w przygotowaniu i można podać ją na różne sposoby (np. z dodatkiem borówek).