Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Makaron z konfitowanymi pomidorkami i czosnkiem

Mistrzowskie przepisy
Mateusza Zielonki!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE

Czosnek posiekaj najcieniej jak potrafisz! Wrzuć go na dobrą patelnię wraz z 5 łyżkami oliwy. delikatnie posól i dodaj szczyptę grubo mielonego pieprzu. Ogień pod patelnią ustaw najmniejszy jaki się da. Czosnek powinien kąpać się w delikatnych bąbelkach oliwy nawet 10 min. Absolutnie nie może zbrązowieć:) Można dodać na patelnię pomidorki koktajlowe oraz przetarty miąższ z połowy większego pomidora.


Delikatnie potrząsnąć patelnią dodać odrobinę soli i pieprzu i odstawić na małym ogniu. W tym momencie można dodać również chili.
Zagotować wodę na makaron gdy będzie wrzał wmieszać średnią łyżeczkę soli. Pomidory na patelni powinny w ten sposób konfitować się przez 10-15 min. Mieszajmy je bardzo delikatnie jedynie wstrząsając patelnią. Gdy będą miały odpowiednią konsystencję możemy dodać makaron do osolonego wrzątku. I za pomocą łyżki wmieszaj go pod wodę. Pod patelnią zwiększ ogień i łyżką przelej wodę z makaronu na patelnię, powinna ostro bulgotać i zagęścić sos.

Mieszaj patelnią i gdy wodą odparuje dolewaj znowu. Sprawdź makaron - gdy jest miękki ale jeszcze nie do końca gotowy przełóż go z wody na patelnię. Wymieszaj makaron z sosem dodaj bardzo drobno posiekaną pietruszkę z bazylią, wyciśnij sok z cytryny połowy dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Odczekaj 1-2 minutę i gotowy.
Można podać dodatkowo z parmezanem lub mozzarellą.

Zobacz też: RYBA W ZIOŁOWYM PARMEZANIE I SAŁATKA Z CUKINII

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!