Kabaczek od lat stoi w cieniu swojej bardziej popularnej koleżanki – cukinii. Kabaczek i cukinia to bardzo podobne warzywa, pochodzące z tej samej rodziny dyniowatych. Zarówno kabaczek, jak i cukinia są odmianą dyni zwyczajnej. Nie ulega wątpliwości, że kabaczek to pyszny dodatek do wielu potraw. Warto poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i wyczarować smaczne dania z kabaczka w swojej kuchni.
Kabaczek i cukinia, co wybrać w sklepie? Niespodzianka – kabaczek i cukinia to tak naprawdę takie samo warzywo, różniące się nieco kształtem i kolorem. To sprawia, że mając w domu dojrzały kabaczek, możesz skorzystać z przepisów dotyczących również cukinii.
Kabaczek jest rośliną, którą można uprawiać niemal wszędzie. Do wzrostu potrzebuje wody oraz słońca. Może rozważysz więc jego uprawę w przydomowym ogródku? Kabaczki świetnie owocują – z jednej sadzonki możesz zebrać nawet kilkadziesiąt owoców! Pierwsze owoce zrywa się już w lipcu, a letni klimat sprzyja spożywaniu tego smacznego warzywa. Niskokaloryczny kabaczek polecany jest również osobom stosującym diety odchudzające. 100 g tego warzywa to mniej niż 20 kcal!
To, czym wyróżnia się kabaczek na tle innych warzyw, to bogactwo witamin i minerałów. W kabaczku można znaleźć między innymi magnez, potas, żelazo, sód i cynk, witaminy z grupy B, witaminy C, E, K, A oraz PP. Witamina B pomaga w prawidłowej pracy układu trawienia, mózgu i układu nerwowego, witamina C wspomaga natomiast układ odpornościowy i wpływ korzystnie na kondycję zębów i dziąseł. Witamina E chroni płuca, witamina K pomaga w prawidłowym krzepnięciu krwi, a witamina A jest przydatna dla dobrego widzenia i odporności. I wreszcie witamina PP, która reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jak widać, włączenie kabaczka do codziennej diety przyniesie pozytywne skutki dla organizmu.
Kabaczek nazywany jest czasem kuchennym kameleonem. Warzywo to ma bardzo delikatny smak, zatem odnajdzie się w wielu potrawach. Choć świeże kabaczki dostępne są od lata do późnej jesieni, to dzięki domowym przetworom można cieszyć się smakiem tego wyjątkowego warzywa również zimą.
Jeśli chcesz, możesz przygotować przetwory z kabaczkiem w roli głównej. Świetnym pomysłem jest na przykład jesienny słoik, w którym znajdzie się miąższ kabaczka z marchewką. To doskonała surówka do obiadu. Inna propozycja to na przykład marynowane kabaczki, do których pasuje czosnek, koper oraz chrzan. Przetwory tego typu są ciekawą alternatywą dla ogórków kiszonych. Chcesz przyrządzić lekki, domowy ketchup wyróżniający się smakiem? Do tego również przyda Ci się to kabaczek.
Kabaczek może być składnikiem sałatki do obiadu i posłużyć jako świetne uzupełnienie głównego dania. Do kabaczka dodaj cebulę, natkę pietruszki, czosnek, świeżo zmielony pieprz i trochę soli. Warzywo interesująco komponuje się również z pomidorkami koktajlowymi i papryką. Jeśli lubisz kremowe konsystencje, możesz dodać do tego także ser feta. Zamiast smażyć kabaczka, możesz również umieścić go na grillu, a następnie podać z wyrazistymi dipami.
Kabaczek to doskonałe warzywo do wykorzystania przy gotowaniu obiadu. Popularnym daniem z jego użyciem jest leczo. Wystarczy wrzucić do garnka: pokrojonego kabaczka, paprykę, pomidory, opcjonalnie również mięso, np. kiełbasę. Różne przepisy na leczo proponują różne dodatki, w tym np. koncentrat pomidorowy albo pieczarki.
Innym pomysłem na obiad jest kabaczek faszerowany. To proste danie nie tylko doskonale smakuje, ale może również zrobić wrażenie na domownikach i gościach, ponieważ prezentuje się elegancko i apetycznie. Warzywo podziel na dwie części, dopraw solą i pieprzem oraz wypełnij ulubionym farszem. Możesz dorzucić pieczarki, oliwki, suszone pomidory, kapary lub dodać mięso.
Jeszcze jednym ciekawym sposobem na przygotowanie tego warzywa są placki z kabaczka. Dopraw je bazylią, tymiankiem lub ziołami prowansalskimi. Przyprawy dodadzą farszowi wyrazistości. Do placków możesz przygotować sos, np. pomidorowy, lub podać je z kwaśną śmietaną.
Sprawdź: PRZEPISY Z CUKINIĄ
Poznaj więcej przepisów Netto!