Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Przepisy na dania z cukinią w roli głównej!

Oto warzywo, które dzięki swoim właściwościom zdrowotnym może być zaliczane do tzw. superfoods. Cukinia sama w sobie jest doskonałym pomysłem na smaczne danie, ale możemy wykorzystać ją także jako dodatek do obiadu dla całej rodziny. Poznaj teraz najlepsze przepisy z cukinii!

Cukinia, potocznie zwana też kabaczkiem, należy do warzyw z rodziny dyniowatych. Najczęściej występuje w kolorze zielonym, żółtym oraz żółto-zielonym. Jej wielkość zależy od stopnia rozwoju, ale może osiągać nawet 65 cm długości. Jadalne są zarówno kwiaty cukinii, jak i jej owoce. Młodą cukinię można jeść na surowo ze skórką. Co więcej, warzywo to jest z rodzaju ekologicznych, to znaczy nie kumuluje w sobie metali ciężkich ani azotanów, dzięki czemu jest bezpieczna także dla kobiet w ciąży oraz małych dzieci.

Dlaczego cukinia jest warzywem, które koniecznie powinno znaleźć się w Twojej diecie? Cukinia ma szereg wartości odżywczych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1, które wspierają przede wszystkim właściwe działanie układu odpornościowego. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna, ma niski indeks glikemiczny, wysoką zawartość błonnika oraz przeciwutleniaczy. Dzięki temu chętnie sięgają po nią diabetycy oraz osoby chcące zredukować swoją wagę. Ostrożność w jej spożywaniu powinni zachować jedynie cierpiący na choroby wrzodowe żołądka oraz osoby z poważnymi chorobami układu trawiennego, np. z problemami z woreczkiem żółciowym czy nerkami.

Niezależnie od swoich właściwości zdrowotnych cukinia jest lubianym warzywem i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Możesz ją jeść na surowo, gotować, smażyć, dusić, marynować i piec. Doskonale sprawdza się jako przekąska, obiad czy kolacja. Stworzysz wiele różnorodnych wegetariańskich potraw z cukinii, a także przyrządzisz z nią doskonałe dania z mięsem mielonym lub kiełbasą.

Jak widzisz, obecność cukinii w kuchni jest właściwie obowiązkowa. Poznaj teraz najlepsze przepisy na dania z cukinią!

Przepisy na placki z cukinii szybko i smacznie!

Placki warzywne z cukinii to świetna alternatywa dla ich klasycznej ziemniaczanej wersji. Delikatny miąższ i chrupiąca skórka w połączeniu z sosem czosnkowym to idealny przepis na szybki obiad lub kolację. Aby dodać im jeszcze więcej smaku, nie zapomnij o dużej ilości przypraw. Nada się do tego mieszanka ziół czy czosnek granulowany.

Czy placki z cukinii przyrządzić w piekarniku, czy lepsze będą usmażone na patelni? Tak naprawdę odpowiedź zależy od tego, ile mamy czasu i czy zależy nam na redukcji kalorii. Placki smażone na patelni zrobimy szybciej, ale będą bardziej nasiąknięte tłuszczem niż ich pieczona wersja. Cukinia smażona czy pieczona – w obu opcjach smakuje wybornie!

Faszerowana cukinia

Cukinia to w języku włoskim mała dynia. Nie bez przyczyny więc, tak jak inne warzywa dyniowate, doskonale nadaje się do faszerowania. Pieczona cukinia z dodatkami nabiera zupełnie nowego smaku, jest aromatyczna i wyrazista. Na pewno zachwycisz nią wszystkich domowników. Farsz do cukinii możesz przygotować w różnych wariantach: to danie będzie rewelacyjne zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej.

Faszerowana cukinia z pomidorkami i ryżem

Aby mieć pewność, że wszystkie składniki równo się upieką, farsz przygotuj wcześniej, smażąc go na patelni. Możesz dodać mielone mięso, ulubione warzywa, sos pomidorowy, a nawet ser. Jako dodatkowe wypełnienie świetnie nada się miąższ z cukinii, który doda całości wilgoci i zwiąże potrawę. Pamiętaj, by cukinię lekko posolić przed nałożeniem nadzienia. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru wody z warzywa, a danie dobrze się upiecze.

Co jeszcze możesz przygotować z cukinii? Najpopularniejsze potrawy z jej wykorzystaniem to: bigos, makaron, zapiekanka warzywna, zupa minestrone, tarta, roladka, ratatouille, lasagne, spaghetti, przetwory, pasztet z cukinii czy zupa krem Możliwości na wykorzystanie cukinii jest bez liku! Sprawdź najczęściej robione dania z tego pysznego warzywa.

Poznaj więcej przepisów Netto!