Aby posmakować raju na ziemi, wystarczy zrobić sobie herbaty z cytryną.
Długi czas istniało przekonanie, że dzięki cytrynie, która obfituje w witaminę C - taki napar będzie dla nas pomocny w leczeniu np. przeziębienia. Obecnie jednak mówi się, że cytryna w herbacie to nie najlepsza opcja, gdyż oddziałuje ona na glin, zwiększając stężenie aluminium, a duża jego ilość w naszych tkankach może prowadzić do rozwoju Alzheimera. Tak więc czy picie herbaty z cytryną jest zdrowe?
Zobacz też: WODA GAZOWANA CZY NIEGAZOWANA. KTÓRA JEST ZDROWSZA?
Jeśli dodajemy cytryny do gorącej herbaty, to możemy zapomnieć o jej cudownych właściwościach. Jednak gdy do zimnego naparu dodamy naszego żółtego owocu, to wtedy będziemy mogli korzystać z właściwości witaminy C. Do takiej herbaty warto też dodać miodu, aby spotęgować jej pozytywne działanie.
Herbata rośnie w miejscach bogatych w aluminium i dlatego jest on gromadzony w jej liściach. Cytryna dodana do herbaty wytwarza cytrian glinu, który zwiększa stężenie aluminium w naparze. Przyswajalność glinu z herbaty to 0,37%.
Zobacz też: WODA Z CYTRYNĄ NA CZCZO. KIEDY JEST ZDROWA?
Według opinii dietetyka, jeśli mamy zdrowe nerki i wątrobę to nie ma się co przejmować glinem w naparze. Ilości aluminium, które wchłaniamy z herbaty z cytryną, są minimalne i nie ma co szaleć na tym punkcie. Znacznie większą ilość związków aluminium wchłaniamy ze środowiska.
Czy picie herbaty z cytryną jest zdrowe? To zależy od punktu widzenia. Jeśli ustalimy, że poziom wchłanianego aluminium jest w niej tak mały, że nie bierzemy go pod uwagę, to dodanie cytryny do zimnej herbaty jest zdrowe ze względu na zawartą w niej witaminę C.