Twaróg to jeden z najpopularniejszych produktów śniadaniowych. Nic w tym dziwnego, bo jest smaczny, sycący, zawiera niezbędne białko i do tego jest niskokaloryczny.
Dla wszystkich, którym znudziła się nieśmiertelna wersja twarożku ze szczypiorkiem, lub w wersji na słodko ze śmietaną i cukrem, proponujemy zdrowe i smaczne fit śniadania.
Zobacz też: BUCHTY Z TWAROGIEM
Śniadanie szybkie i proste, a jednocześnie bardzo efektowne – idealnie nada się dla gości lub jako element wielkanocnego stołu.
Składniki:
Wykonanie:
Pomidor obieramy i kroimy w kostkę, rzodkiewki ścieramy na tarce, szczypiorek siekamy, wszystkie składniki poza papryką mieszamy i doprawiamy według smaku. Wypełniamy powstałym nadzieniem przekrojone wzdłuż papryki i podajemy.
Zobacz też: SEREK WIEJSKI - SZYBKO ŁATWO I PYSZNIE!
Jesteś na diecie high fat low carb i zależy Ci na pysznym śniadaniu, w którym wykorzystasz twaróg? Podpowiadamy, jak można go przemycić do diety w porannym posiłku.
Składniki:
Wykonanie:
W awokado wbijamy jajko w miejscu pozostałym po pestce, lekko oprószamy solą, pieprzem i zapiekamy w piekarniku aż do ścięcia białka. Podajemy z kanapką przygotowaną z plastra białego sera obłożonego pomidorem i szczypiorkiem.
Słodycz banana, kremowość twarogu zblendowanego z jogurtem i dodatki w postaci rodzynek i orzechów... Czy można chcieć czegoś więcej?
Składniki:
Wykonanie:
Banana obieramy, przekrajamy wzdłuż i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym. Twaróg blendujemy z jogurtem i miodem, mieszamy z rodzynkami i orzechami, zalewamy gorącego banana. Wierzch dekorujemy cynamonem, podajemy natychmiast.
Supertrik: ta wersja śniadania może być również deserem dla naszych gości, jeśli rodzynki kilka godzin wcześniej namoczymy w rumie.
Ta wersja kanapki jest idealna dla tradycjonalistów, którym będzie się kojarzyć z dwiema bardzo popularnymi polskimi zupami – koperkową i ogórkową. A któż z nas nie lubi wracać do smaków dzieciństwa?
Składniki:
Wykonanie:
Ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach, koperek siekamy. Twaróg mieszamy z jogurtem, dodajemy ogórek, koperek, przyprawiamy i mieszkamy. Całość rozsmarowujemy na chlebie, na wierzch układamy kilka gałązek koperku dla dekoracji.
Zobacz też: KANAPKI Z PASTĄ TWAROŻKOWĄ
Jeśli ograniczamy pieczywo, świetnym pomysłem może być zastąpienie chleba plastrami twarogu, obłożonego dowolnymi dodatkami. Wprowadza to też element zaskoczenia do codziennych, czasem nudnych kanapek.
Składniki:
Wykonanie:
Twaróg smarujemy keczupem i kolejno układamy sałatę, szynkę, ogórek i kiełki. Doprawiamy do smaku i voila – nasza twarogowa kanapka gotowa.
Zobacz też: KANAPKI DLA NAJMŁODSZYCH
Jeżeli lubimy słodkie śniadania, ale szukamy nowych doznać, kanapka z twarogiem i brzoskiwinią jest właśnie tym co powinniśmy koniecznie spróbować!
Składniki:
Wykonanie:
Twaróg wymieszać z jogurtem i rozsmarować na bułce. Brzoskwinię pokroić w plastry, obłożyć kanapki, polać miodem i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem.
Druga swojska i polska propozycja w tym zestawieniu, tym razem zainspirowana naszą polską szarlotką. Idealna nie tylko na śniadania, ale również wtedy, gdy mamy ochotę przegryźć coś słodkiego.
Składniki:
Wykonanie:
Twaróg wymieszać z jogurtem i rozsmarować na bułce. Jabłko zblendować na mus, orzechy drobno posiekać, wymieszać wraz z cynamonem i rozprowadzić mus na twarożku.
Dla osób, które cenią sobie śniadanie w wersji płynnej i preferują słodkie śniadaniowe koktajle proponujemy nasz białkowy szejk – nie tylko zapewni niezbędnego budulca w postaci białka, ale też doda energii i poprawni samopoczucie na cały dzień!
Składniki:
Wykonanie:
Całość blendujemy aż powstanie pyszny, gęsty koktajl.
Śniadanie w wersji fit dla łasuchów i fanów naleśników oraz racuchów - idealne dla naszych pociech.
Składniki:
Wykonanie:
Białka jajek ubijamy na pianę, twaróg blendujemy z żółtkami i miodem, dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy rodzynki oraz - bardzo delikatnie - pianę z białek. Smażymy trzy placuszki na rozgrzanym maśle. Na wierzch można ułożyć dowolne owoce.
Zobacz też: PLACKI WARZYWNE Z KIEŁKAMI LUCERNY
Czy może być coś zdrowszego od guacamole i kiełków? Owszem – kanapka przygotowana z twarogu, guacamole, pomidora i kiełków. Kto raz spróbuje – uzależni się już na zawsze.
Składniki:
Wykonanie:
Pomidor obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Awokado obieramy i rozgniatamy wraz z ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny, przyprawiamy i rozsmarowujemy na plastrach twarogu, całość dekorujemy kiełkami.