Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a gospodynie domowe zastanawiają się jak najlepiej ugościć najbliższych podczas tego ważnego święta. Jest to czas zakupów, planowania, przygotowywania się do wielkiego rodzinnego święta. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć barszczu białego, tradycyjnego żurku, pasztetu czy jaj w najróżniejszej postaci. Świąteczny posiłek tradycyjnie uświetni biała kiełbasa, już nie tylko ta parzona, ale i pieczona na różne sposoby. Najlepsza jest kiełbasa domowej produkcji ale i w sklepach znajdziemy równie smaczny i wartościowy produkt. Oto niektóre z przepisów, które warto wykorzystać.
Zobacz też: PROSTE PRZEPISY NA JAJKA FASZEROWANE
Czas przygotowania: około 3 godzin
Ilość otrzymanego produktu: około 5 kilogramów
Składniki:
Sposób przygotowania domowej białej kiełbasy
Kiełbasę białą możemy przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić lub sparzyć i zjeść na bieżąco.
Zobacz też: PRZEPIS NA WIELKANOCNY ŻUREK
Czas przygotowania: około 30 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
Sposób przygotowania parzonej białej kiełbasy
Kiełbasy białej absolutnie nie wolno gotować. Ugotowana staje się sucha i niesmaczna. Tylko parzona jest smaczna i soczysta. Kiełbasę podajemy według upodobań, najlepiej smakuje z dobrym chrzanem.
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotowania białej kiełbasy w piekarniku
Zapiekana biała kiełbasa wyśmienicie smakuje z chrzanem, sosem chrzanowym lub czosnkowym. Przygotowując danie możemy dodać do pieczenia swoje ulubione składniki. Może to być podsmażona papryka lub por, pieczarki lub jabłka, stary żółty ser.
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotowania smażonej białej kiełbasy
Biała kiełbasa smażona to pomysł nie tylko na wielkanocny posiłek. To proste i niewymagające danie może zastąpić codzienny obiad lub kolację.
Idealnie przyrządzona biała kiełbasa może być urozmaiceniem naszego jadłospisu nie tylko od święta. Przygotowana zgodnie z podstawowymi zasadami stanowi pyszny i nietuzinkowy posiłek dla całej rodziny.
Zobacz też: PASZTET WIELKANOCNY Z JAJKIEM