Jajka są jednym z tych produktów spożywczych, które z Wielkanocą kojarzą nam się najbardziej. Już od starożytności pojawiały się one w kulturze jako symbol powrotu wiosny, życia, narodzin i zmartwychwstania. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez potraw zawierających jajka na stole.
Bardzo popularną przekąską w czasie świąt od wielu lat są jajka faszerowane. W tym artykule prezentujemy przepisy na jajka faszerowane w 3 wersjach: tradycyjnej z farszem na bazie pieczarek oraz dwóch bardziej nowoczesnych, które w ostatnich latach w wielu rodzinach zdobywają duże uznanie - jednej faszerowanej wędzonym łososiem, drugiej z pikantną pastą przygotowaną na bazie bardzo zdrowego i zyskującego coraz większą popularność awokado.
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: około 45 minut
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo, wystudzonych i obranych ze skorupki
- 4 średnie pieczarki
- olej rzepakowy do smażenia pieczarek
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- szczypiorek, posiekany (do ozdobienia)
Sposób przygotowania jajek faszerowanych pieczarkami
- Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na plasterki, a plasterki w bardzo drobną kostkę. Na mocno rozgrzaną patelnię wlać olej i wrzucić pokrojone pieczarki. Smażyć na dużym ogniu do zezłocenia - potrwa to około 5-10 minut.
- Jajka przekroić na pół i za pomocą małej łyżeczki wydrążyć żółtko.
- Żółtka rozgnieść widelcem. Dodać do nich majonez i jogurt naturalny, wymieszać. Dodać pieczarki i ponownie wymieszać. Doprawić farsz do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Przygotowanym farszem wypełnić połówki ugotowanych jaj.
- Faszerowane jajka przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać dużą ilością posiekanego szczypiorku.
Zobacz też: BARWIENIE JAJEK CEBULĄ. JAK MALOWAĆ JAJKA?
Przepis na jajka faszerowane wędzonym łososiem
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: około 30 minut
Składniki:
- 5 ugotowanych na twardo jaj, wystudzonych i obranych ze skorupki
- 50 g wędzonego łososia
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- około 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- kiełki do dekoracji (np. rzodkiewki, brokuła, lucerny)
Sposób przygotowania jajek faszerowanych wędzonym łososiem
- Jajka przekroić wzdłuż na pół ostrym nożem. Łyżeczką wydrążyć żółtka.
- Wędzonego łososia posiekać na bardzo drobne kawałeczki.
- Żółtka jaj rozgnieść widelcem. Wymieszać je z majonezem, tartym chrzanem i posiekanym łososiem.
- Doprawić farsz do smaku solą (uwaga: farsz może być już wystarczająco słony ze względu na dodatek solonego wędzonego łososia), świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny (należy go dodawać stopniowo, po kilka kropli, próbując farszu, by uzyskać smak, który najbardziej będzie nam odpowiadać).
- Połówki jaj napełnić przygotowanym farszem.
- Faszerowane jajka przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać umytymi kiełkami.
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: około 30 minut
Składniki:
- 5 ugotowanych na twardo jaj, wystudzonych i obranych ze skorupki
- 1 średniej wielkości awokado - dojrzałe i bardzo miękkie, ale bez ciemnych plam
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- bardzo drobno posiekana papryczka chilli - ilość do smaku + opcjonalnie dodatkowo do dekoracji
- świeża natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania jajek faszerowanych pastą z awokado
- Jajka przekroić wzdłuż na pół ostrym nożem. Łyżeczką wydrążyć żółtka.
- Awokado pozbawione skóry i pestki zmiksować bardzo dokładnie z sokiem z cytryny, żółtkami, majonezem, jogurtem naturalnym i szczyptą soli i pieprzu.
- Do zmiksowanego farszu dodać posiekaną papryczkę chilli w ilości, która nam odpowiada (uwaga: niektóre papryczki są bardzo ostre i nawet posiekany kawałek 1-centymetrowy może okazać się zbyt dużą ilością). Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Połówki jajek napełniać przygotowanym farszem.
- Faszerowane jajka przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki i jeśli lubimy ostre przekąski - dodatkowo ozdobić drobno posiekaną papryczka chilli.
Wróć