Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Jajka faszerowane – proste przepisy na jajka faszerowane pieczarkami, wędzonym łososiem i awokado

Jajka są jednym z tych produktów spożywczych, które z Wielkanocą kojarzą nam się najbardziej. Już od starożytności pojawiały się one w kulturze jako symbol powrotu wiosny, życia, narodzin i zmartwychwstania. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez potraw zawierających jajka na stole.

Bardzo popularną przekąską w czasie świąt od wielu lat są jajka faszerowane. W tym artykule prezentujemy przepisy na jajka faszerowane w 3 wersjach: tradycyjnej z farszem na bazie pieczarek oraz dwóch bardziej nowoczesnych, które w ostatnich latach w wielu rodzinach zdobywają duże uznanie - jednej faszerowanej wędzonym łososiem, drugiej z pikantną pastą przygotowaną na bazie bardzo zdrowego i zyskującego coraz większą popularność awokado.

Przepis na tradycyjne jajka faszerowane pieczarkami

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: około 45 minut

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo, wystudzonych i obranych ze skorupki
  • 4 średnie pieczarki
  • olej rzepakowy do smażenia pieczarek
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypiorek, posiekany (do ozdobienia)

Sposób przygotowania jajek faszerowanych pieczarkami

  1. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na plasterki, a plasterki w bardzo drobną kostkę. Na mocno rozgrzaną patelnię wlać olej i wrzucić pokrojone pieczarki. Smażyć na dużym ogniu do zezłocenia - potrwa to około 5-10 minut.
  2. Jajka przekroić na pół i za pomocą małej łyżeczki wydrążyć żółtko.
  3. Żółtka rozgnieść widelcem. Dodać do nich majonez i jogurt naturalny, wymieszać. Dodać pieczarki i ponownie wymieszać. Doprawić farsz do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Przygotowanym farszem wypełnić połówki ugotowanych jaj.
  5. Faszerowane jajka przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać dużą ilością posiekanego szczypiorku.

Zobacz też: BARWIENIE JAJEK CEBULĄ. JAK MALOWAĆ JAJKA?

Przepis na jajka faszerowane wędzonym łososiem

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: około 30 minut

Składniki:

  • 5 ugotowanych na twardo jaj, wystudzonych i obranych ze skorupki
  • 50 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • około 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • kiełki do dekoracji (np. rzodkiewki, brokuła, lucerny)

Sposób przygotowania jajek faszerowanych wędzonym łososiem

  1. Jajka przekroić wzdłuż na pół ostrym nożem. Łyżeczką wydrążyć żółtka.
  2. Wędzonego łososia posiekać na bardzo drobne kawałeczki.
  3. Żółtka jaj rozgnieść widelcem. Wymieszać je z majonezem, tartym chrzanem i posiekanym łososiem.
  4. Doprawić farsz do smaku solą (uwaga: farsz może być już wystarczająco słony ze względu na dodatek solonego wędzonego łososia), świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny (należy go dodawać stopniowo, po kilka kropli, próbując farszu, by uzyskać smak, który najbardziej będzie nam odpowiadać).
  5. Połówki jaj napełnić przygotowanym farszem.
  6. Faszerowane jajka przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać umytymi kiełkami.

Przepis na jajka faszerowane pikantną pastą z awokado

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: około 30 minut

Składniki:

  • 5 ugotowanych na twardo jaj, wystudzonych i obranych ze skorupki
  • 1 średniej wielkości awokado - dojrzałe i bardzo miękkie, ale bez ciemnych plam
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • bardzo drobno posiekana papryczka chilli - ilość do smaku + opcjonalnie dodatkowo do dekoracji
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania jajek faszerowanych pastą z awokado

  1. Jajka przekroić wzdłuż na pół ostrym nożem. Łyżeczką wydrążyć żółtka.
  2. Awokado pozbawione skóry i pestki zmiksować bardzo dokładnie z sokiem z cytryny, żółtkami, majonezem, jogurtem naturalnym i szczyptą soli i pieprzu.
  3. Do zmiksowanego farszu dodać posiekaną papryczkę chilli w ilości, która nam odpowiada (uwaga: niektóre papryczki są bardzo ostre i nawet posiekany kawałek 1-centymetrowy może okazać się zbyt dużą ilością). Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Połówki jajek napełniać przygotowanym farszem.
  5. Faszerowane jajka przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki i jeśli lubimy ostre przekąski - dodatkowo ozdobić drobno posiekaną papryczka chilli.

Wróć

Ciekawe pomysły na dania z kiełbasą
Woda z cytryną na czczo
Ocet balsamiczny – do czego go używać?
Jak zrobić domowy ser żółty?
Ciekawe pomysły na dania z kiełbasą
Woda z cytryną na czczo
Ocet balsamiczny – do czego go używać?
Jak zrobić domowy ser żółty?