Fasolka szparagowa zarówno zielona, jak i żółta cechuje się bogactwem cennych właściwości odżywczych. To cenne źródło witamin. Jakie właściwości znajdują się w fasolce szparagowe? Dlaczego zyskała ona tak szerokie grono zwolenników?
Zobacz też: TARTA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I POMIDORKAMI
Fasolka szparagowa to nic innego niż odmiana fasolki zwykłej. Właściwości odżywcze fasolki szparagowej cenione były już w Ameryce Środkowej. Jest ona tam hodowana od ponad 7000 lat. Została ona udomowiona przez Indian. Występuje w wielu różnych odmianach. Stanowi bez wątpienia dodatek do wielu potraw. Bez względu na to, czy zdecydujemy się na fasolkę zieloną, czy też żółtą, bez wątpienia będziemy mogli liczyć na bogactwo cennych właściwości w naszym organizmie.
Zobacz też: ILE GOTOWAĆ FASOLKĘ SZPARAGOWĄ?
W fasolce szparagowej znajduje się wysoka zawartość witaminy A oraz witamin z grupy B, zwłaszcza witamina B9. W niewielkich ilościach znajduje się w niej także witamina K i C. Zawiera w sobie minerały, takie jak magnez, fosfor, żelazo, potas, fluor, miedź i mangan. Najwięcej witaminy A znajduje się w fasolce zielonej, natomiast największa zawartość fosforu przypadła fasolce żółtej. Fasolka szparagowa ma bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Między innymi:
W 100 g fasolki szparagowej znajdziemy 31 kalorii. Oprócz tego do organizmu dostarczymy także szereg kwasów tłuszczowych korzystnych dla naszego zdrowia oraz szereg witamin z grupy B i D. Ponieważ fasolkę szparagową cechuje niska kaloryczność, bardzo chętnie stosowana jest w przypadku wielu diet. Zalecana jest także diabetykom oraz osobom zmagającym się z problemem zbyt wysokiego ciśnienia krwi. Fasolka szparagowa znalazła swoje zastosowanie sód wielu dań, także dla dzieci. Cechuje ją delikatny smak, który może jednak zostać nieco wyostrzony, dzięki przyprawom, takim jak pieprz i sól. W 100 g fasolki szparagowej znajdziemy:
Fasolka szparagowa ma niską kaloryczność. Poza tym cechuje ją także niski indeks glikemiczny, dlatego doceniają ją także diabetycy. Stosowanie fasolki szparagowej pozwala na zaniechanie podjechania pomiędzy posiłkami. Dzięki temu osoby, które zmagają się z problemem nadmiaru kilogramów, mogą korzystać z jej dobroczynnych właściwości. Dzięki niskiemu ładunkowi i indeksowi glikemicznemu fasolka szparagowa znalazła swoje zastosowanie także wśród cukrzyków. Co ciekawe, odwar, który przygotowywany jest z jej strąków, obniża ciśnienie krwi, dlatego warto pić go zwłaszcza przed spożyciem posiłku.
Najpopularniejszym daniem, które przygotowywane jest z fasolki szparagowej, jest oczywiście ugotowana fasolka, która następnie zostaje przesmażona wraz z dodatkiem bułki tartej. To posiłek, który zyskał w Polsce ogromną popularność. Doskonale nadaje się jako dodatek do dań mięsnych. Oczywiście może ona także urozmaicić wiele potraw dietetycznych.
Fasolka szparagowa może powodować wzdęcia. Aby uniknąć temu zjawisku, należy gotować jej bez przykrycia. Strąki fasoli szparagowej mają około 17 centymetrów. Nie należy spożywać fasolki szparagowej na surowo, gdyż może powodować to niestrawność i bolesność brzucha. Wśród największych producentów fasolki szparagowej znajdują się Chiny, Indonezja i Turcja.
Makaron z fasolką szparagową i dodatkiem boczku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Fasolę szparagową można mrozić. Osoby, które preferują ten smak, powinny przygotować zapasy w trakcie sezonu, aby cieszyć się smakiem w trakcie zimy. Fasolę po przemrożeniu gotuje się nieco krócej. Oczywiście zamrożoną fasolę kupimy w gotowych paczkach w wielu sklepach. To doskonały dodatek do posiłków. Czosnek, który stosowany jest w tym przepisie wato przed dodaniem dokładnie rozdrobnić lub pokroić, dzięki czemu uwolni swój delikatny smak. Przepis ten można modyfikować w zależności od potrzeb. Dla osób pozostających na diecie, zamiast boczku zaleca się dodanie np. suszonych pomidorów lub kawałków kurczaka.