Ziemniaki są najpopularniejszym warzywem w naszym kraju. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich obiadu. Często gotujemy ich więcej niż trzeba. Zastanawiamy się wtedy co zrobić z ugotowanymi ziemniakami. Można przechować je do kolejnego dnia i po odgrzaniu ponownie podać. Zamiast odsmarzyć na tłuszczu, lepiej odgrzać ugotowane ziemniaki w piekarniku. Wiele osób niestety wyrzuca resztki. Zamiast marnować żywność, warto jednak wykorzystać je do innego dania. Ugotowane ziemniaki są świetną bazą do sałatki. W połączeniu z innymi warzywami można stworzyć naprawdę pyszne smakołyki.
Zobacz też: ILE GOTOWAĆ ZIEMNIAKI? POZNAJ SPRAWDZONE SPOSOBY
Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, wapń oraz potas. Zawarta w nich skrobia jest przekształcana w organizmie człowieka w glukozę, czyli niezbędne źródło energii. Wbrew obiegowej opinii nie są tuczące. Wiele osób nawet nie zastanawia się ile kalorii ma ugotowany ziemniak, a jest ich naprawdę niewiele. 100 g to tylko 60-70 kcal.
Zarówno młode kartofelki, jak i te zimujące w piwnicy można przygotować w mundurkach. Jeśli nie wiemy, jak ugotować ziemniaki w mundurkach, przepis jest bardzo prosty. Trzeba je dokładnie wyszorować (można użyć czystej szczoteczki) i w całości wrzucić do osolonej wody. Czas gotowania wynosi 20-25 minut. Po chwili przestudzenia można obrać je ze skórki. Przygotowane w ten sposób zachowują większość składników odżywczych. Warto pamiętać, by zawsze wrzucać je do gotującej się wody. Włożone do zimnej oddadzą do niej witaminy i mikroelementy.
Jednym z najsmaczniejszych, a równocześnie bardzo prostych dań jest niemiecka sałatka Kartoffelsalad. Do jej przygotowania nie potrzeba wiele pieniędzy ani pracy. Doskonale nadaje się na kolacje lub jako przystawka na letnie przyjęcia w ogrodzie. Polecane jest użycie ziemniaków sałatkowych.
Składniki:
Sposób przygotowania:
W Polsce ogromną popularnością cieszy się przygotowywana na bazie ziemniaków sałatka wielowarzywna. Można spotkać ją na stołach przy okazji świąt czy przyjęć. Najlepiej smakuje schłodzona i podana na drugi dzień, gdy składniki lepiej przejdą smakiem cebuli i musztardy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na sałatki zawierające ugotowane ziemniaki przepisy są bardzo różne. Tak naprawdę wszystko zależy od pomysłowości. Wiedząc ile kcal ma ugotowany ziemniak, nie trzeba się bać jego spożywania. Można połączyć go z innymi posiadanymi w lodówce składnikami i samodzielnie stworzyć własną wariację sałatki. Ziemniaki dobrze komponują się z burakami, szczypiorkiem, rzodkiewką. Dla fanów mięsnych potraw można dodać szynkę lub boczek. Ziemniaki w każdej z tych wersji będą równie smakowite.
Zobacz też: ZIEMNIAKI Z MASŁEM KLAROWANYM I FILETEM Z KURCZAKA