Zazwyczaj naleśniki są smażone z białej mąki pszennej, ponieważ nie każdy lubi wariacje na temat zbóż. Ale na przykład naleśniki z płatków owsianych nie są gorsze od naleśników pszennych. Ponadto są niskokaloryczne i stanowią doskonałą alternatywę dla produktów mącznych dla tych, którzy przestrzegają zasad zdrowego odżywiania, są na diecie lub mają przeciwwskazania do jedzenia żywności z dodatkiem glutenu.
Naleśniki z płatkami owsianymi należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Ciasto trzeba, wlewać cienkim strumieniem. Dobrym sposobem smażenia naleśników jest: przetarcie patelni kawałkiem bekonu lub słoniny przed wylaniem ciasta. Po usmażeniu naleśniki ułożyć na talerzu, można posmarować cienką warstwą masła. A następnie podać kwaśną śmietanę, skondensowane mleko lub sos według swojego gustu.
Przepisy na naleśniki z płatków owsianych są bardzo liczne. Można sprawić, że będą słodkie i słone, z nadzieniem lub bez. Do napełniania ich będą pasować dowolne produkty: ryby, mięso mielone, owoce, twarożki, pieczarki, kawior, sery twarde i miękkie, kurczak itp. Można podawać je, jako deser, przekąskę lub danie główne ze śmietaną, jogurtem, masłem, miodem, sosem owocowym, dżem itp.
Zobacz też: NALEŚNIKI Z TRUSKAWKOWYM TWAROŻKIEM