Cebula to warzywo, które znajdziemy w praktycznie każdym domu. Jest powszechnie stosowane w naszej kuchni.
Najczęściej kojarzymy cebulę jednak z ostrym, specyficznym zapachem, a dodajemy głównie jako dodatek do innych potraw.
Warto poznać inne właściwości i zastosowanie cebuli.
Zobacz też: JAK ZROBIĆ SYROP Z CEBULI?
Cebula jest stosunku niskokalorycznym warzywem. Wiele zależy jednak od formy jej podania. Ile kalorii zawiera cebula? W 100 gramach, czyli średniej wielkości warzywie, cebula ma około 40 kalorii. Rzadko kiedy jemy jednak całą cebulę na raz, ponieważ zazwyczaj stosujemy ją jako dodatek do innych dań.
Możemy podać ją w formie duszonej, smażonej oraz surową. Duszona cebula zawiera podobną wartość kaloryczną jak podana na surowo. Cebula smażona kalorie zwiększa jednak trzykrotnie! W 100 gramach zawiera ponad 120 kcal.
Zobacz też: SAŁATKA Z CZERWONEJ CEBULI, SEREM FETA I POMIRDORKÓW
Cebula zawiera w sobie kwas siarkowy, który uwydatnia się podczas jej krojenia. To odpowiedź na pytanie dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli. Kwas siarkowy odpowiada także za specyficzny, dla wielu nieprzyjemny, zapach cebuli. I choć dla wielu nie jest to zbyt przyjemne warzywo, to zawiera w sobie wiele cennych właściwości.
Cebulę w kuchni wykorzystać możemy jako dodatek do przekąsek, sałatek, lub jako bazę do sosu, lub pieczonego mięsa. Do czego wykorzystać czerwoną cebulę? Ze względu na swój nieco bardziej słodkawy smak warto dodać ją do sałatki greckiej, na przełamanie z słonym serem feta. Czerwona cebula to również znakomity dodatek do buraczków. Biała, poszatkowana cebula idealnie odnajdzie się w towarzystwie śledzia w oleju lub jako dodatek do pomidorów.