Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Wielkanocny niezbędnik

 

„Jajeczko” z twistem

Zbliżająca się Wielkanoc to dla większości z nas wyjątkowy czas spędzany z najbliższymi. Polacy uwielbiają celebrować święta i jak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez Research Collective na zlecenie Netto Polska zdecydowana większość z nas nie zamierza w tym roku ograniczać swoich zakupowych koszyków i planuje sięgać po ulubione produkty niezbędne do przygotowania świątecznego śniadania. 

Jajka na twardo, żur z białą kiełbasą, a może klasyczna sałatka jarzynowa? Lista produktów najczęściej wybieranych przez Polaków z okazji Wielkanocy jest co do zasady niezmienna od lat. Okazuje się jednak, że w zależności od wieku i sytuacji rodzinnej konsumenci różnią się nieco w swoich kulinarnych upodobaniach.

 

I tak np. wśród osób starszych, których gospodarstwa nazywane są „pustymi gniazdami”, gdyż ich dzieci mieszkają już samodzielnie i którzy w większości spędzają święta goszcząc rodziny u siebie, ogromną popularnością cieszą się m.in. potrzebne do przygotowania tradycyjnych świątecznych potraw ćwikła, schab, czy bakalie, dużo mniej popularne u rodzin z dziećmi i bezdzietnych par. Co ciekawe, osoby mieszkające z potomstwem częściej niż pozostałe grupy wiekowe kupują na Wielkanoc ryby lub/i łososia oraz kiełbasy. Mimo iż Wielkanoc kojarzy nam się przede wszystkim z jajkami podawanymi w różnych formach, to procent młodych ludzi bez dzieci stawiających na te produkty jest dużo niższy niż w przypadku pozostałych grup.

 

Przygotowując święta wielkanocne w tym roku, warto sięgnąć nie tylko po sprawdzone, tradycyjne przepisy, ale także spojrzeć na dobrze znane nam produkty z innej, nowej perspektywy. Zobaczcie nasze propozycje na potrawy wielkanocne z twistem! 

 

 

  • Łosoś: JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I AWOKADO: POZNAJ PRZEPIS

  • Chrzan: PASZTET Z SOCZEWICY I WARZYW Z KIEŁKAMI RZODKIEWKI: POZNAJ PRZEPIS

  • Bakalie: ZUPA KREM Z BIAŁEJ RZODKIEWKI I KALAFIORA Z PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI: POZNAJ PRZEPIS

 

Przygotowując się do Wielkanocy nie zapomnij, aby świętować z głową. Sprawdź nasze porady na „jajeczko” w duchu filozofii zero waste.  

ZERO WASTE NA ŚWIĘTA

 

PRZED ŚWIĘTAMI

1. Zadzwoń do bliskich, z którymi będziesz spędzać wielkanocne dni i rozdziel obowiązki gotowania. Niech każdy przygotuje to, w czym jest dobry. 

2. Na drzwiach lodówki zawieś sobie kartkę z menu świątecznym i z informacjami, które dania przygotowujesz. Ustal gramaturę dań. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, w sieci są strony internetowe, które pokazują ile waży potrawa i jak wyglądają porcje o określonej wadze. Przykładowo na jedną osobę może to być ok. 300 ml żurku, 2 kawałki białej kiełbasy, 4 połówki jajek faszerowanych, 100 g pasztetu, 2 kawałki babki piaskowej etc.

3. Nie daj się ponieść przedświątecznej gorączce. Zrób zakupy z listą i z głową. Święta to tylko kilka dni – potem możesz uzupełnić ewentualne braki w lodówce.  Koniecznie najedz się przed wyjściem. Bo na głodnego mamy większy rozmach 😊 i kupujemy za dużo.

4.  Na zakupy nie zapomnij zabrać własnych toreb i pojemników. 

 

W CZASIE ŚWIĄT

1. Niech Twoi goście podczas Świat wezmą ze sobą wielorazowe opakowania, do których zapakują ewentualne resztki.

2. Pamiętaj, żeby z ewentualną nadwyżką przygotować te potrawy, które dłużej postoją lub dadzą się zamrozić. Dania składające się z delikatnych składników jak pasty jajeczne, sałatka jarzynowa, ryby, etc. przygotuj w mniejszych ilościach.

3. Możesz umówić się ze znajomymi na wymianę: zrobię ci jajka faszerowane za Twój pyszny żurek.

4. Wiele resztek po świątecznych biesiadach można wykorzystać do stworzenia nowych potraw np. zapiekanek, farszy, bajaderek.

 

PO ŚWIĘTACH

1. Jak przechowywać? Możesz zamrozić surowe jajka, jeśli oddzielisz białka od żółtek – białka będą idealnie np. do wypieków bez. Kiełbasy i wędliny możesz zamrozić do 3 miesięcy. Podobny czas bezpiecznie poczeka zamrożone pieczywo, suche babki i bezkremowe mazurki. Żurek możesz zapasteryzować w słoikach na kilka tygodni. Śledzie w śmietanie, pasty na bazie pasty na bazie majonezu i sałatka jarzynowa zostają do jak najszybszego zjedzenia.

2. Pamiętaj, że jedzeniem warto się podzielić z osobami, które szczególnie w tym okresie potrzebują wsparcia. Nadmiar żywności możesz oddać do jadłodzielni lub współdzielni.

3. Rozejrzyj się dookoła, może są wokół Ciebie samotni sąsiedzi, dla których nawet jedna porcja świątecznego dania będzie pięknym prezentem.

 

 

Gazetka NETTO