Pod nazwą marki Maduko kryje się nie tylko dojrzały Maasdam. Odkryj wyraziste rodzaje serów w plastrach, począwszy od delikatnej i kremowej Mozzarelli, aż po lekko ostry Cheddar. Do wyboru masz również Edam, Emmental czy Gouda. Sery Maduko oprócz niewątpliwych walorów smakowych są również bogatym źródłem wapnia i białka.
Proste, a zarazem wyrafinowane. Na kanapce, w sałatce, jako przystawka - pokochasz je za niezliczone możliwości zastosowania!
300 g
Należy do serów półtwardych, dojrzewających, typu holenderskiego. Ma kremowy, wilgotny i sprężysty miąższ, w którego przekroju widoczne są duże dziury. Ser Maasdam Maduko odznacza się słodkim smakiem z maślaną nutą. Jego charakterystyczny wygląd sprawia, że doskonale prezentuje się serwowany na desce serów. Sprawdza się również jako dodatek do kanapek i sałatek. Wyjątkowy oraz delikatny smak sera Maasdam Maduko doskonale podkreśli czerwone wino. Miłośnicy kulinarnych eksperymentów z powodzeniem mogą go także grillować.
400 g
Należy do serów typu szwajcarskiego, dojrzewających i podpuszczkowych. Produkowany jest z mleka krowiego. Ser Emmentaler Maduko odznacza się łagodnym, mlecznym i lekko słodkawym smakiem. Ma elastyczną, jednorodną i zwartą konsystencję z niewielkimi dziurami oraz jasnożółty kolor. Doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, sałatek, sosów, zapiekanek oraz pizzy. Twarda konsystencja sera sprawia, że z powodzeniem można go stosować do dań mięsnych i zup. Bardzo dobrze komponuje się z czerwonym winem.
400 g
Należy do serów półtwardych, podpuszczkowych, wytwarzanych z mleka krowiego lub rzadziej koziego. Produkowany w holenderskiej miejscowości Edam cechuje się krótkim okresem dojrzewania i łagodnym, lekko słodkim i pikantnym smakiem. Posiada czerwoną, woskową otoczkę i niewielkie, okrągłe oczka. Ser Edam Maduko najlepiej sprawdza się w potrawach na zimno, jako dodatek do sałatek, pieczywa, koreczków. Przy roztopieniu jest mniej płynny niż popularny ser Gouda. Może być z powodzeniem wykorzystywany do sosów oraz zup.
250 g
Zalicza się do świeżych, tłustych, podpuszczkowych i niedojrzewających serów włoskich. Mozzarella Maduko ma wyjątkowo łagodny i śmietankowy smak. Wyróżnia się gładką, błyszczącą oraz elastyczną konsystencją. Kremowy charakter sera sprawia, że idealnie nadaje się on do kanapek, jako dodatek w sałatkach i przekąskach. Mozzarella Maduko bardzo dobrze komponuje się w warzywami. Podkreśla delikatnie smak pizzy, ale może też być bazą do gęstych sosów. Ser z powodzeniem wydobywa esencję smaku z dań o charakterze włoskim, np. makaronów, lazanii.
200 g
Zalicza się do serów podpuszczkowych, dojrzewających i twardych typu angielskiego. Produkowany jest z mleka krowiego. Ser Cheddar Maduko ma ostry, lekko pikantny i kwaskowaty smak o aromacie orzechowym. Charakteryzuje się delikatnie pomarańczową barwą oraz kruchą, twardą konsystencją. Niezwykły charakter sera Cheddar Maduko sprawia, że nadaje się on do serwowania w postaci niewielkich koreczków, plastrów, ale idealnie pasuje także do pizzy, sufletów, zapiekanek i makaronów. Z kolei zwarta konsystencja produktu powoduje, że można użyć go do wycinania wszelkiego rodzaju dekoracji serowych do różnych dań.
400 g
Należy do serów półtwardych, produkowanych z mleka krowiego. Pochodzi z okolic holenderskiego miasta Gouda. Dojrzewa ok. 6 tygodni, jednak pełną dojrzałość, a zarazem wyrazisty smak i zapach, uzyskuje po 10-12 tygodniach. Jest najchętniej kupowanym holenderskim serem w całej Europie. Cechuje się delikatnym, maślanym smakiem o lekkiej, orzechowej nucie. Ser Gouda Maduko świetnie sprawdza się w wersji „na ciepło” jako dodatek do tostów, zapiekanek i pizzy lub w postaci gęstego sosu do polania potraw mięsnych. Doskonale sprawdza się również „na zimno” jako składnik kanapek lub sałatek.