Fasolka szparagowa jest pysznym warzywem strączkowym, uwielbianym w naszym kraju. Przeważnie warzywo to zjadamy latem, gdyż jest w wówczas stosunkowo tanie, chociaż w postaci mrożonej dostaniemy je przez cały rok. Fasolka jest ważnym elementem kuchni całego świata. Dowiedz się jak ją prawidłowo przygotować, aby była smaczna i chrupiąca!
Fasolka szparagowa należy do rodziny roślin strączkowych i jest jedną z odmian fasoli zwykłej. Warzywo to pochodzi z Ameryki Północnej i Południowe, znane było już ok. 7000 lat temu. Fasolka szparagowa żółta to bogate źródło potasu i fosforu, a zielona kwasu foliowego i prowitaminy A. W tych warzywach znajdziemy również witaminy z grupy B, czyli: B1, B2, B3, B5, B6 i kwas pantotenowy, witaminę C i witaminę K. Oprócz tego zawierają w sobie żelazo, miedź, mangan, fluor, magnez i wapń. Z tego względu, iż fasolka jest nisko kaloryczna, poleca się ją osobom na diecie, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. 100 g fasolki szparagowej zawiera tylko 31 kcal.
Warzywo odznacza się wieloma cennymi dla naszego organizmu właściwościami zdrowotnymi. Przede wszystkim wspomaga pracę układu nerwowego i moczowego, obniża zły cholesterol we krwi, usprawnia pracę serca i pomaga we właściwym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Charakteryzuje się również działaniem detoksykującym organizm.
Przepis na przygotowanie 1 kilograma fasolki:
Fasolka szparagowa młoda gotuje się o wiele szybciej niż stara. Fasolka żółta gotuje się także szybciej, aniżeli fasolka zielona.
Nie istnieje jeden, ustalony najlepszy czas gotowania fasolki szparagowej. Już po paru minutach gotowania warzywa, najlepiej sprawdzić jeden strączek, w jakim stopniu jest już ugotowany. Jeśli jest taka potrzeba, gotujemy warzywo dalej. Istotne jest przede wszystkim to, aby jej nie przegotować, gdyż będzie się wówczas rozpadała i nie będzie już tak smaczna.
Jeśli chcemy, aby fasolka szparagowa zachowała dużą ilość swoich cennych składników odżywczych, minerałów i witamin, najlepiej jest ją gotować na parze. W taki sposób nie tylko będzie smakowała pysznie, ale także zachowa swój piękny kolor, chrupkość i soczystość. Warzywa gotowane na parze mają o wiele bardziej intensywny aromat. Fasolkę przekładamy do parowaru, czy też układamy na durszlaku, po czym ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Fasolkę szparagową należy gotować na parze od 10 do 20 minut, wszystko zależy od tego, czy jest młoda, czy stara.
Najczęściej warzywo to podaje się ze zasmażką z bułki tartej. Smakuje także rewelacyjnie z kurczakiem, ryżem, makaronem czy pomidorami. Możliwości jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji. To świetny i uniwersalny dodatek do obiadu.
Czytaj też: Jak obrać ananasa? Sprawdzone sposoby na egzotyczny owoc