Czas przygotowania: 75 minut
Liczba porcji: 8
Zobacz też: KOTLECKI JAJECZNE Z KALAFIOREM
Kaszę jaglaną przepłucz i ugotuj w bulionie do miękkości. Cebulę drobno posiekaj i przysmaż na oleju na złoto. Kalafiora zetrzyj na tarce lub podziel na różyczki i zmiksuj za pomocą malaksera. Składniki połącz ze sobą. Dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz paprykę. Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie rękoma - zwilżonymi olejem - uformuj burgery. Obtaczaj je kolejno w bułce tartej i układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Burgery piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, obracając je w połowie czasu na drugą stronę. Podawaj je w grillowanej bułce z sałatą, plasterkami pomidora, ogórka i cebuli oraz sosem BBQ.
Na patelni rozgrzej olej i przysmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Wrzuć pokrojone śliwki suszone i wsyp paprykę. Smaż jeszcze krótką chwilę. Kolejno wlej passatę i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy sos zgęstnieje, zmiksuj go za pomocą blendera. Całość przypraw oregano, cukrem, solą oraz pieprzem i odstaw do wystudzenia.
Zobacz też: BURGER Z KALAFIOREM I SOSEM PAPRYWKOWYM