Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Brukselka – właściwości, kalorie, wartości odżywcze, witaminy

Brukselka, a właściwie kapusta brukselska to bardzo ważny i cenny element codziennej diety. Powstałe wskutek połączenia jarmużu i głowiastej kapusty warzywo przypominające miniaturową kapustkę jest istną bombą witaminową oraz składnikiem nadającym niepowtarzalny, specyficzny smak potrawom. Jakie właściwości dla organizmu wykazuje brukselka? Ile ma kalorii i jakie wartości odżywcze? Dlaczego jest tak istotne w diecie dla kobiet w ciąży?

Brukselka - jak gorzki lek?

Walory smakowe brukselki to sprawa gustu i indywidualnych upodobań. Dorośli potrafią docenić ten specyficzny, gorzkawy smak. Niestety, dzieci niekoniecznie za nim przepadają. Docenienie walorów zdrowotnych przeważnie przychodzi z czasem. Jedną z najcenniejszych właściwości zdrowotnych warzyw krzyżowych jest obecność w ich składzie sulforafanu, który wykazuje działanie antyoksydacyjne. Znajduje się on w brokułach, kalafiorze oraz właśnie brukselce. Z uwagi na swoje właściwości przeciwutleniające jest on wskazany dla ludzi chorujących na nowotwory oraz w okresie rekonwalescencji po chorobie, w celu szybszej regeneracji organizmu. Sulforafan zawarty w brukselce działa również na bakterie wywołujące wrzody żołądka. Trzeba jednak pamiętać, że ten cenny składnik ginie w wysokiej temperaturze, dlatego brukselka gotowana powinna być na parze nie dłużej niż 5 minut.

Witaminy w brukselce

Wartości antyoksydacyjne brukselki łączą się również z dużą dawką witamin, które zwiększają odporność oraz spowalniają procesy starzenia się skóry. Witaminy A, C i E chronią naczynia krwionośne przed pękaniem, a także wpływają na wygląd włosów i paznokci. Sama witamina C korzystnie wpływa na układ nerwowy i zwiększa odporność na infekcje. Kwas alfa-lipinowy obniża poziom cukru we krwi, a błonnik wspomaga trawienie. Brukselka dzięki zawarciu w jej składzie związków azotowych może pomóc kobietom mających problem ze stabilizacją hormonów. To nie jest koniec witaminowej listy, ponieważ warzywo to zawiera tiaminę, witaminę B6, ryboflawinę oraz witaminę K.

Co z kaloriami?

Jeżeli chodzi o aspekty takie jak kalorie brukselka zawiera ich ok. 43 kcal na 100g. Nie jest to zbyt dużo, zwłaszcza że konfiguracja kalorii jest tu jak najbardziej korzystna dla zdrowia:

  • około 27% są to białka,
  • 68% węglowodany,
  • 5% tłuszcze.

Aby spalić taką ilość kalorii wystarczy udać się na spokojny dwuminutowy spacer. 

Zobacz też: KASZOTTO Z BRUKSLEKĄ 

Brukselka dla kobiet w ciąży

Kwas foliowy zawarty w brukselce jest kluczowym składnikiem wskazanym dla kobiet w ciąży. Panie, które oczekują lub starają się o dziecko powinny regularnie go uzupełniać, ponieważ jego niedobór może doprowadzić do wad wrodzonych płodu. Brukselka zawiera go około 60µg/100 g. Kwas foliowy jest również wskazany u panów, ponieważ poprawia on jakość nasienia oraz zwiększa liczbę aktywnych plemników.

Zobacz też: CZY MOŻNA JEŚĆ JABŁKA BĘDĄC W CIĄŻY?

Brukselka w odchudzaniu?

Brukselka może bardzo efektywnie wesprzeć proces odchudzania. Mała ilość kalorii oraz duża ilość błonnika i białka sprawia, że w organizmie zostaje to co najlepsze przy jednoczesnym pobudzeniu perystaltyki. Dodatkowo warzywo to daje uczucie sytości bez wrażenia sztucznego przepełnienia, które często spotyka się w przypadku np. wafli odchudzających.

Brukselka gotowana - jak ją przyrządzić i kto powinien jej unikać?

Zbyt długo gotowana brukselka może wydzielać dość specyficzny, czasem nieprzyjemny zapach. Czy ma zatem stanowić to jej antyreklamę? Nic bardziej mylnego. Aby zniwelować zapach, do gotującej wody można dodać odrobinę mleka lub popularną "przylepkę" z chleba. Brukselka smakiem przypomina kapustę, z tym, że jest odrobinę delikatniejsza. Stosuję się ją do popularnych polskich zup warzywnych lub modnych od pewnego czasu kremów. Jest również składnikiem sałatek, może być też podawana obsmażona w bułce tartej jako zamiennik kalafiora. Jeżeli brukselka jest gorzka, można ją włożyć do zamrażarki - przemarznięcie niweluje gorycz.

Wszystkie warzywa kapustowate, w tym również brukselka, może wywoływać dolegliwości trawienne, gazy oraz wzdęcia. Nie powinna być zatem jedzona przez osoby mające problemy gastryczne. Jeżeli jednak ktoś nie może się powstrzymać, to powinien pamiętać, aby warzywo to było zawsze w stu procentach dogotowane. Jego nadmiaru w diecie powinny unikać również osoby cierpiące na choroby związane ze zbyt dużą krzepliwością krwi, np. żylaki lub skazy zakrzepowo-zatorowe, ponieważ brukselka wzmaga krzepliwość krwi. Oczywiście, to co dla jednych jest niedozwolone, dla innych jest wręcz wskazane. Osoby z hemofilią mogą włączyć to warzywo do diety, aby ograniczyć powstawanie siniaków i przyspieszyć gojenie się ran.

Warzywa z rodziny kapustowatych od lat goszczą na polskich stołach. Niegdyś z uwagi na swoje walory smakowe, dziś również z powodu swoich właściwości odżywczych i przeciwutleniających. Większa świadomość oraz dbałość o zdrowie sprawia, że mamy "przemycają" je w codziennej diecie swoich dzieci w postaci kremów czy sałatek. Należy pamiętać jednak, że warzywa takie jak brukselka nie stanowią remedium na idealną dietę. Jest to składnik, który jest bardzo wartościowy, ale powinien być łączony z innymi warzywami i owocami.

Ile kalorii ma marchewka?
Światowy Dzień Marchewki
Surówka z marchewki
Prosty przepis na krem z marchwi
Ile kalorii ma marchewka?
Światowy Dzień Marchewki
Surówka z marchewki
Prosty przepis na krem z marchwi