Historia owoców czereśni sięga czasów starożytnych. Już wtedy ludzie docenili właściwości tych owoców i ich walory smakowe. Nic w tym dziwnego, bowiem czereśnie to doskonałe i bogate źródło cennych witamin i minerałów. W poniższym artykule znajdziesz przydatne informacje dotyczące faktycznego wpływu czereśni na zdrowie człowieka. Dowiesz się, jakie są ich właściwości oraz jakie witaminy są w nich zawarte. Ponadto odpowiemy na pytanie, czy czereśnie tuczą i czy można wykorzystywać je jako środek na odchudzanie.
Czereśnie są źródłem wielu witamin i minerałów, które są niezwykle ważne z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu. W owocach znajdują się witaminy A, C, E, K i B6, a także tiamina, ryboflawina, niacyna i kwas foliowy. Czereśnie są też bogatym źródłem cennych minerałów, takich jak cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo.
Czereśnie bezapelacyjnie są zdrowe. Lekarze rekomendują wybieranie czereśni jako składnika diety wielu pacjentom, którzy zmagają się z różnego rodzaju chorobami. Owoce zaleca się na przykład osobom zmagającym się z dną moczanową i artretyzmem, złym stanem nerek i stawów oraz z problemami z układem krążenia. Należy pamiętać jednak, aby nie popijać czereśni wodą, ponieważ to może skutkować pojawieniem się biegunki. Owoców tych nie powinno się również jeść tuż przed obiadem, na którym serwowane będzie danie mięsne, ponieważ czereśnie utrudniają trawienie takiego posiłku.
W przypadku osób z chorobami wrzodowymi zaleca się niespożywanie surowych czereśni, a jedynie takich, które zostały delikatnie podgotowane. Nadwrażliwy żołądek zdecydowanie łatwiej strawi wówczas te owoce, które i tak w dalszym ciągu będą pełne istotnych dla organizmu wartości odżywczych. Czereśnie są także naturalnym źródłem melatoniny, dlatego mogą one odpowiadać za regulowanie i kontrolowanie wewnętrznego zegara organizmu, odpowiedzialnego za prawidłową higienę snu.
Zobacz też: JAK ODSTRASZYĆ SZPAKI I CIESZYĆ SIĘ ZE ZBIORÓW?
Śmiało można stwierdzić, że czereśnie mają wiele właściwości prozdrowotnych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizm. Ich właściwości pozwalają:
Czereśnie oprócz właściwości prozdrowotnych mają również jeszcze inne właściwości, o których nie sposób zapomnieć. Wątek ten z pewnością zainteresuje panie, które zmagają się z pierwszymi oznakami starzenia. Systematyczne i regularne spożywanie czereśni może się bowiem przyczynić do tego, iż skóra stanie się na powrót bardziej napięta i zdecydowanie młodsza. Dzięki obecności flawonaidów, owoce te zalicza się do grupy przeciwutleniaczy. Oznacza to, że zwalczają one wolne rodniki i neutralizują ich działanie. Wszystko to sprawia, że proces starzenia się skóry znacznie się opóźnia.
Zobacz też: MANGO - KALORIE, WŁAŚCIWOŚCI, IDEKS GLIKEMICZNY
Czereśnie mogą być również cennym składnikiem w trakcie odchudzania. Są one bowiem bogatym źródłem błonnika, który jest niezwykle istotny w procesie odchudzania, ponieważ jest on odpowiedzialny za regulowanie trawienia. Wszystkim osobom, które zastanawiają się, czy czereśnie tuczą, odpowiadamy - absolutnie nie. Wręcz przeciwnie - są one wyjątkowo sycące i można nimi zastąpić nawet jeden cały posiłek w ciągu dnia.
Z uwagi na to, iż czereśnie są bogatym źródłem jodu, wspomagają one produkcję hormonów tarczycy, które są też odpowiedzialne za regulowanie przemiany materii. A jak wiadomo, prawidłowa przemiana jest niezwykle istotna w celu zachowania odpowiedniej wagi. Czereśnie wspomagają proces oczyszczania organizmu z toksyn i innych szkodliwych produktów powstałych w wyniku przemiany materii. Witaminy zawarte w tych owocach działają też odtruwająco i odżywiająco. Dzięki nim można nabrać wystarczającą ilość odpowiedniej energii, która będzie można spożytkować podczas treningów.
Czereśnie to dość słodkie owoce, aczkolwiek nie zawierają one dużej ilości cukru, jak to zwykle bywa w przypadku słodyczy dostępnych na sklepowych półkach. Indeks glikemiczny czereśni nie jest wysoki, dlatego w wyniku ich spożycia nie dochodzi do nagłego skoku cukru we krwi. Można je więc stosować w codziennym menu zarówno u osób będących na diecie ubogokalorycznej, jak i w przypadku osób zmagających się z cukrzycą typu 2. Jeśli chodzi o kaloryczność czereśni, to wartości odżywcze w 100 gramach tego owocu kształtują się następująco: