Ile kcal ma banan i jak często można go jeść? Poznaj jego właściwości odżywcze
Banany to jedne z najpopularniejszych, najzdrowszych a zarazem najbardziej zróżnicowanych pod względem swoich właściwości odżywczych owoców.
To bogate źródło m.in. potasu, żelaza, niektórych witamin, a także białka oraz błonnika pokarmowego. Ze względu na swoje właściwości odżywcze, powinny stanowić nie tylko nieodłączny element naszego codziennego jadłospisu, ale również integralną część wielu rozmaitych diet specjalistycznych.
Jakie są najważniejsze właściwości odżywcze i jakie witaminy ma banan oraz w jakich sytuacjach regularne spożywanie tego owocu jest szczególnie zalecane? Przyjrzyjmy się tej kwestii nieco bliżej i postarajmy się udzielić odpowiedzi na powyższe pytania.
Zobacz też:
OPONKI Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI
Banan - właściwości odżywcze
Jak wspominano, banany to naprawdę bogate źródło wielu cennych wartości odżywczych, w tym zwłaszcza niektórych pierwiastków mineralnych, witamin oraz białka. Najważniejsze i najbardziej istotne z dietetycznego punktu widzenia substancje odżywcze, które dostarcza nam ten owoc to:
- Witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B.
- Pierwiastki mineralne, w tym zwłaszcza potas, magnez, fosfor oraz wapń
- Białko
- Błonnik pokarmowy
W 100 gramach banan zawiera:
- 360 mg Potasu
- 27 mg Magnezu
- 5 mg Wapnia
- 1 mg Sodu.
100 gram to także ponad 20 g węglowodanów, 2,5 g błonnika pokarmowego oraz około 1 g białka.
Indeks glikemiczny bananów wynosi
60 punktów, co oznacza, że owoce nie powinny występować w diecie osób chorujących na cukrzycę.
Ile kalorii ma banan?
Odpowiedź na pytanie ile kalorii ma banan brzmi: 100g owocu to mniej więcej 90 kcal. Średni banan waży około 120 g. Wtedy wartość kaloryczna zmienia się do 116 kcal.
Dostarcza także wysoką wartość błonnika pokarmowego (ponad 2 g na 100 g owocu), co znakomicie sprawdza się dla osób mających problemy z prawidłowym trawieniem pokarmów, zaparciami lub nieprawidłowym metabolizmem.
Zobacz też:
NALEŚNIKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM I BANANEM
Dlaczego warto jeść banany?
Banany stanowią zdrową, kaloryczną a przy tym w pełni naturalną przekąskę. Ze względu na zawartość magnezu oraz potasu regularne spożywanie tych owoców wywiera korzystny wpływ na układ nerwowy a także na układ mięśniowy. Nie bez powodu stanowią nieodłączny element niemal każdej diety odchudzającej i kulturystycznej.
Są także łatwe w przyrządzaniu, bo pomysłów na potrawy jest wiele.
Ze względu na stosunkowo wysoką zawartość węglowodanów (ponad 20 g w 100 g owocu, przy czym tylko połowa to cukry) i wysoką kaloryczność, spożywanie bananów jest zalecane zwłaszcza osobom pracującym nad rozbudową masy mięśniowej i tym, które wybierają intensywne wysiłki.
Dzięki zawartości błonnika wspomaga procesy trawienne w organizmie i poprawia mikroflorę jelitową. Daje także uczucie sytości, które chroni od podjadania pustych kalorii.
Badania naukowe wskazują, że regularne jedzenie tych owoców może również wyraźnie zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych odmian chorób nowotworowych. Pomagają także obniżyć ciśnienie tętnicze.
Banany, a zwłaszcza te bardzo dojrzałe, zawierają w swoim składzie tryptofan. To związek chemiczny z grupy aminokwasów, który pomaga w dobrym funkcjonowaniu całego organizmu. Zawiera też serotoninę, tzw. hormon szczęścia, który daje dobry nastrój.
Nie należy jednak spożywać ich na noc. Podczas snu nasz metabolizm wyraźnie zwalnia. Z tego powodu, produkty, które są jednocześnie wysokokaloryczne oraz podlegają długiemu trawieniu nie zawsze mogą być przez organizm właściwie przyswojone, przez co częściowo zamieniają się w tkankę tłuszczową.
Jak wybierać banany?
Mimo wielu właściwości, te owoce te są dosyć podatne na procesy pleśnienia. Na co więc zwracać? Przede wszystkim, z miejsca należy odrzucić te
banany, których skórka jest brązowo zabarwiona lub zawiera charakterystyczne kropki. Oznacza to bowiem, że wewnątrz owocu rozwijają się procesy gnilne.
Popularny stereotyp mówi o tym, że należy odcinać końcówki banana przed spożyciem owocu. Jest w tym trochę prawdy, ponieważ to właśnie w tych partiach rozpoczynają się procesy gnilne.
Warto również pamiętać, że banany nie są owocami występującymi w Polsce ani też w krajach ościennych. Najczęściej są importowane z Hiszpanii. Podczas transportu przeważnie stosuje się różne środki chemiczne mające na celu zachowanie owoców w dobrym stanie. Z tego powodu, bardzo ważne jest dokładne umycie owoców przed spożyciem.
W jaki sposób przechowywać banany?
Banany należy przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Jednak lodówka nie jest najlepszym rozwiązaniem - tracą wtedy swoją konsystencję. Te owoce można także zamrażać, ale należy przechowywać je wtedy bez skórki i pokrojone.
Można także przyśpieszyć dojrzewanie bananów. Wystarczy położyć je obok pomidorów, awokado lub jabłek.