Parówki – dla jednych ulubiona potrawa „na szybko”, dla drugich produkt całkowicie niejadalny. Co by o nich nie mówić, parówki świetnie sprawdzają się jako koło ratunkowe w chwili głodu, gdyż można je jeść na zimno. Polane keczupem i zagryzione chlebem niejednego uratowały od śmierci głodowej. My proponujemy nieco inne spojrzenie na parówki. Zobaczcie, ile można z nich wyczarować.
Zobacz też: JAK PRZYGOTOWAĆ FRYTKI Z MARCHEWKI
Składniki:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na dowolnym tłuszczu, aż się zeszkli. Parówki kroimy w ukośne plasterki i dorzucamy do cebuli. Dusimy 10 minut na wolnym ogniu. Dodajemy odcedzoną fasolę i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i przyprawą meksykańską.
Tak przygotowane parówki można zjeść z chlebem lub ziemniakami. Wybornie smakuje z nimi zimne piwo. Zamiast przyprawy meksykańskiej można użyć sosu czosnkowego lub tatarskiego.
Zobacz też: KARKÓWKA Z SOSEM TZATZIKI I CHLEBKIEM NAAN
Składniki:
Oryginalność tej sałatki polega przede wszystkim na kształcie poszczególnych składników. Ser trzemy na tarce o najgrubszych oczkach. Cebulę kroimy na krążki, następnie każdy krążek przecinamy na pół i rozdzielamy poszczególne warstwy cebuli. Parówki kroimy na cienkie paski, grubością przypominające ugotowane spaghetti. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce. Polewamy francuską musztardą i gotowe.
Sałatka świetnie sprawdzi się jako lunch w czasie pracy lub wczesna kolacja.
Składniki:
Ciasto francuskie kroimy na paski o długości nieco przekraczającej długość parówki i szerokości ok. 4 cm. Na środek każdego paska ciasta kładziemy parówkę, wzdłuż której układamy cienkie plasterki sera pleśniowego. Całość zawijamy ciastem, pamiętając o sklejeniu końcówek, tak, by ser nie wypłynął. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Parówki w cieście francuskim świetnie sprawdzą się jako danie śniadaniowe. Opcjonalnie z sera pleśniowego można zrezygnować.
Składniki:
Grzyby myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, wrzucamy grzyby, solimy, dusimy pod przykryciem do miękkości. Parówki kroimy w kostkę i dodajemy do grzybów. Jajka rozbijamy do miseczki, mieszamy i solimy. Wylewamy jajka na uduszone grzyby z parówkami i smażymy do osiągnięcia ulubionej konsystencji jajecznicy.
Świeże grzyby można zebrać lub kupić tylko przez krótki czas. Poza sezonem grzybowym można użyć pieczarek. Jajecznicę podajemy z pieczywem.
Składniki:
Parówki kroimy wzdłuż na połówki. Mąkę, jajko, mleko i sól miksujemy na ciasto naleśnikowe. Powinno wyjść ciut bardziej gęste niż do tradycyjnych naleśników. Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Zanurzamy parówki w cieście, smażymy z obu stron na złoty kolor.
Tak przygotowane parówki w cieście naleśnikowym można podać z keczupem, musztardą lub dowolnym sosem.
Składniki:
Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce na miazgę. Parówki kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy razem cebulę, ziemniaki i parówki. Dorzucamy 1 szklankę mąki i mieszamy. Jeśli masa jest rzadka, dorzucamy drugą szklankę. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste. Na koniec wbijamy dwa jajka i mieszamy. Solimy do smaku. Smażmy grube placki na głębokim oleju.
Tak przygotowane placki świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację.
Zobacz też: KURCZAK W PESTO PIETRUSZKOWYM
Kojarzone są przede wszystkim z fast foodami, gdzie podawane są z prażoną cebulą, surówką z kiszonej kapusty i pikantnym sosem. Bułka nie zawsze jest świeża, a parówka odpowiednio ciepła. Ze świecą szukać miejsc, gdzie można kupić naprawdę dobrego hot doga. Lepiej zrobić go w domu.
Składniki:
Parówki i bułki grillujemy, bułki wcześniej nacinamy wzdłuż. Gorącą bułkę wykładamy sałatą, wkładamy parówkę i okładamy wierzch pokrojonymi ogórkami, pomidorami i cebulą. Polewamy sosem.
Powyższy przepis na parówki to tylko propozycja. Hot dog domowy może przybrać praktycznie dowolną formę. Zamiast świeżych warzyw można użyć gotowej surówki, można postawić na kapustę kiszoną i ogórek konserwowy. Jeśli nie używamy świeżych warzyw, trzeba pamiętać o odsączeniu surówki bądź kapusty kiszonej.
Ciasto drożdżowe kojarzy się głównie z babką wielkanocną. Jednak wystarczy lekko zmodyfikować przepis, by nadawało się także do potraw niesłodkich, na przykład właśnie do zapiekania w nim parówek.
Składniki:
Do miseczki wrzucamy 2 łyżki mąki, 2 łyżki ciepłej wody, pokruszone drożdże i szczyptę cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do większego naczynia wsypujemy resztę mąki, wodę i olej. Mieszamy i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy wszystko na gładką, plastyczną masę. Konsystencją powinna przypominać miękką plastelinę i odchodzić od ręki. Jeśli potrzeba dosypujemy mąki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych kawałków, każdy kawałek wałkujemy. Reszta zależy od naszej inwencji i zdolności manualnych. W najprostszej wersji owijamy parówkę plackiem drożdżowym. Można także pociąć placki na paseczki, owinąć spiralnie parówkę lub zapleść na parówce warkocz. Układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Upieczone ciasto powinno mieć złoty kolor.
Zobacz też: DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI
Składniki:
Pora i parówki siekamy na drobne krążki, wrzucamy na gotujący rosół i gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą meksykańską. Jeśli lubimy bardzo ostre potrawy, można dodać ostrej papryki. Dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy jeszcze dwadzieścia minut. Na koniec przyprawiamy zupę koncentratem pomidorowym.
Tak przygotowana zupa świetnie smakuje z tartym żółtym serem.
Składniki:
Wykonanie pasty jest niezwykle proste. Wszystkie składniki oprócz musztardy kroimy bardzo drobno lub blendujemy. Doprawiamy do smaku musztardą. Gotowe.
Zobacz też: ZUPA ZIEMNIACZANA
Muffinki znane są wszystkim jako słodkie, nadziewane babeczki. My proponujemy nieco inną ich wersję.
Składniki:
Masło topimy w rondelku i czekamy, aż przestygnie. Przygotowujemy dwa naczynia. Do pierwszego wrzucamy wszystkie składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, sól), do drugiego mokre (jajka, mleko, masło). Mieszamy składniki w każdym naczyniu osobno, na koniec wsypujemy suche do mokrych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Parówki kroimy w cienkie plasterki lub kostkę, dorzucamy do ciasta.
Przygotowujemy blachę do pieczenia muffinek, w otwory wkładamy papierowe foremki. Każdą wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
Parówki można także przekroić na pół i każdą połówkę wstawić pionowo w muffinkę. Tak przygotowane parówki będą się dobrze czuły w towarzystwie papryki, sera żółtego, ogórków konserwowych lub cebuli.
Chociaż parówki kojarzą się z potrawą mięsną, wszystkie wyżej wymienione przepisy na parówki można wypraktykować także z parówkami sojowymi. W ten sposób stworzymy oryginalne dania wegetariańskie.
Zobacz też: MUFFINKI ORKISZOWE O SMAKU PIZZY