Ilość porcji: 12
Czas: 3 h
Zaczyn
Ciasto
Kruszonka
Dodatkowo
Zobacz też: BEZGLUTENOWA TARTA Z MORELAMI I BRZOSKWINIAMI
Do dużej miski wlej mleko i dodaj drożdże. Dodaj mąkę, cukier i wymieszaj. Przykryj i zostaw do zwiększenia objętości. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi objętość.
Kruszonka
Mąkę, masło i cukier wsyp do miseczki. Całość rozcieraj między opuszkami palców do powstania wilgotnych grudek. Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Ułóż obok siebie połówki moreli, posyp kruszonką i odstaw jeszcze do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.