Boczek wieprzowy może być przygotowywany na wiele sposobów. Doskonale sprawdzi się jako samodzielna potrawa np. pieczony czy wędzony, ale jest także świetnym dodatkiem do innych wytrawnych dań. Jak go przygotować, by wszyscy goście byli zachwyceni i prosili o dokładkę? Oto kilka sprawdzonych pomysłów na to, jak przygotować danie z boczku.
Zobacz też: TOSTY Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI
Pieczony boczek to jedna z najpopularniejszych form podawania boczku wieprzowego. Najczęściej gości na naszych stołach w okolicach Wielkanocy. Chcąc podać wyborną pieczeń przygotowaną z boczku, warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Jedną z najważniejszych jest odpowiednie przyprawienie mięsa – najlepiej zrobić to na dzień lub dwa przed planowanym pieczeniem. Do doprawienia można użyć dowolnych przypraw, jednak najlepiej smakuje on, kiedy do mieszanki doda się sól, pieprz, paprykę, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek. Osoby lubiące wyraziste smaki mogą dodać rozmaryn, owoce jałowca i majeranek. Przyprawy i zioła najlepiej zetrzeć w moździerzu i wymieszać z olejem – tak powstałą mieszanką należy natrzeć mięso i wstawić do lodówki. Można je też delikatnie nakłuć, by smaki dostały się w głąb mięsa.
Zobacz też: KRUCHA TARTA Z BOCZKIEM I POREM
Warto pamiętać, że mięso wkłada się do chłodnego lub lekko podgrzanego piekarnika, po czym stopniowo zwiększa się temperaturę. Boczek piecze się ok. 1,5 godziny (wszystko zależy od tego, jak duży kawałek mięsa chcemy upiec). Po upieczeniu należy dać mięsu „odpocząć”. Najlepiej przygotować je wieczorem i jeść dopiero rano – wtedy będzie smakować najlepiej.
Ciekawą odmianą pieczonego boczku jest boczek rolowany – można go przygotować podobnie jak tradycyjnie pieczony boczek. Jednak o wiele lepszym rozwiązaniem będzie upieczenie wybornej, faszerowanej rolady. Jako farsz można wykorzystać grzyby leśne, pieczarki, a także suszone owoce, takie jak śliwki (można wykorzystać wędzone) czy morele. Ważne jest to, aby przygotowywany farsz był bardzo drobno skrojony lub nawet zmielony – wszystko zależy od tego, jaką konsystencję farszu najbardziej lubimy.
Innym sposobem na przygotowanie boczku jest jego ugotowanie. Boczek gotowany może być przygotowany zarówno ze świeżego, jak i wędzonego mięsa. W obu przypadkach w pierwszej kolejności należy przygotować odpowiednie przyprawy i zioła, na bazie których zrobiony będzie wywar w jakim ugotujemy mięso. Jeżeli gotujemy świeży boczek, można go wcześniej zapeklować lub namoczyć w solance z przyprawami.
Do przygotowania wywaru można użyć takie zioła i przyprawy jak czosnek, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i owoce jałowca. W zależności od wielkości mięsa, które będzie poddawane obróbce, należy je gotować ok. 1,5 godziny. Tak przygotowany boczek doskonale sprawdzi się jako wędlina na kanapki, szczególnie jeśli pokroi się go w cienkie plasterki. Jeżeli jednak pokroimy go na dość grube plastry, możemy go wykorzystać jako bazę do pysznego obiadu. Warto wówczas przygotować do mięsa sos, np. grzybowy lub chrzanowy, który podkreśli delikatność gotowanego mięsa.
Zobacz też: BURGERY Z BOCZKIEM I Z PESTO BAZYLIOWYM
Kolejnym sposobem na przygotowanie wybornego boczku jest jego uwędzenie. Boczek wędzony to prawdziwy skarb dla każdego kucharza. Świetnie smakuje sam, ale jest też podstawą wielu dań tradycyjnych dla kuchni polskiej. Boczek wędzony można wykorzystać między innymi do przygotowania:
Jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości nietypowym wykorzystaniem boczku, możemy na przykład przygotować wytrawne muffinki z boczkiem i serem, a także wykorzystać cienkie plasterki boczku wędzonego do owinięcia… bananów przygotowanych na ostro. Do przygotowania takich bananów, oprócz boczku, potrzeba jeszcze odrobiny masła, sera żółtego oraz ostrych przypraw – pieprzu i czerwonej ostrej papryki. Banany owinięte boczkiem, oprószone przyprawami i serem zapieka się w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut.