Dane TNS OBOP wskazują, że Polacy aż pięciokrotnie rzadziej sięgają po mrożonki niż mieszkańcy innych krajów należących do Unii Europejskiej. Skąd taki opór przed mrożonymi warzywami i owocami? Mrożonki to przecież doskonały sposób na zachowanie właściwości odżywczych i cieszenie się smakami lata przez cały rok. Wzięliśmy pod lupę najpopularniejsze fakty i mity dotyczące mrożonek.
Zobacz też: JAK ZAMROZIĆ FASOLKĘ SZPARAGOWĄ
Fakt: Mrożone owoce i warzywa tylko w niewielkim stopniu zmieniają swoją wartość odżywczą. Na skutek blanszowania przed procesem mrożenia tracą około 15 – 20 proc. witaminy C, a to niewiele w porównaniu z innymi metodami obróbki termicznej. Należy podkreślić, że warzywa i owoce poddawane procesowi mrożenia są zrywane w pełni dojrzałe, a więc mają najwyższą zawartość witamin i mikroelementów. To sprawia, że mrożonki są często bogatsze w składniki odżywcze niż świeże warzywa i owoce, które zrywane są niedojrzałe, a potem poddawane długotrwałemu procesowi sortowania i transportu.
Fakt: To, czy owoce zachowają swój pierwotny kształt, uzależnione jest od procesu rozmrażania. Jeśli rozmrażane są stopniowo – zachowają swój pierwotny kształt. Dlatego przed użyciem mrożonek pamiętaj, by wyciągnąć je odpowiednio wcześniej i ułożyć je na sitku bądź durszlaku umożliwiając swobodny odpływ wody i soku. Podczas rozmrażania owoce tracą dużą ilość soku – jeśli więc przygotowujesz sorbet bądź koktajl, wykorzystaj lekko zmrożone owoce, to uchroni je przed utratą soku i składników odżywczych. Smak mrożonek niewiele różni się od smaku dorodnych owoców w środku lata (to wówczas zbierane są owoce przeznaczone na mrożonki) i zwykle jest bardziej intensywny niż smak nowalijek dorastających w sztucznych warunkach szklarniowych.
Zobacz też: JAK SZYBKO ROZMROZIĆ MIĘSO?
Fakt: To bzdura. Mrożone owoce i warzywa zwykle nie zawierają konserwantów. Przed zamrożeniem poddawane są procesowi blanszowania, czyli zanurzenia we wrzątku, co pozwala zachować ich kształt, smak oraz intensywną barwę, a następnie mrożone w niskich temperaturach. Jeśli chcesz upewnić się czy mrożonki nie zawierają konserwantów – sprawdź etykietę produktów. Może się zdarzyć, że intensywnie przyprawione bądź poddane wstępnemu procesowi smażenia/pieczenia mrożonki mogą zawierać konserwanty – zwykle substancje te wchodzą w skład przypraw i tłuszczy. Jednak większość mrożonek nie zawiera konserwantów.
Fakt: Zwykle mrożone owoce są ciut droższe niż świeże, dostępne w pełni sezonu. Różnica w cenie nie jest jednak znaczna. Smak pełni lata w środku mroźnej zimy może zrekompensować kilka wydanych złotówek więcej, tym bardziej, że mrożone owoce zwykle zawierają więcej cennych składników odżywczych niż sprowadzane z daleka nie w pełni dojrzałe produkty, które dojrzałość osiągają w transporcie bądź dzięki zastosowaniu specjalnych gazów. Bądź świadomym konsumentem i wybieraj mrożone lokalne produkty.
Oto kilka sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem mrożonych warzyw i owoców, które pozwolą Ci cieszyć się smakiem lata i wakacji przez cały rok.
Sernik na zimno doskonale sprawdzi się na rodzinnych przyjęciach i dziecięcych urodzinach. To świetna, zdrowsza alternatywa dla ociekających kremem i lukrem tortów. Sernik jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu. Liczba składników podana na tortownicę o średnicy 23 cm.
Składniki na spód:
Składniki na masę serową:
Składniki na wierzch sernika:
Sposób przygotowania:
Herbatniki pokruszyć na drobne kawałki – można użyć blendera. Masło roztopić stopniowo na małym ogniu w rondelku. Połączyć masło z herbatnikami, wyłożyć masą dno tortownicy (na spodzie ułożyć papier do pieczenia). Włożyć do lodówki do zastygnięcia. Serek homogenizowany wyłożyć do plastikowej miski, żelatynę rozpuścić w ½ szklanki przegotowanej wody, lekko schłodzić i przełożyć do miski z serem, po czym wszystko razem dokładnie zmiksować. Masę serową przełożyć do tortownicy i włożyć do lodówki aż stężeje. Na wierzchu ułożyć dokładnie rozmrożone owoce. Świetnie sprawdzą się tutaj owoce leśne, jak maliny, jagody, jeżyny, a także wiśnie, które doskonałe przełamią słodycz masy serowej i galaretki. Na owoce wylać schłodzoną, lekko tężejącą galaretkę i ponownie schłodzić aż do stężenia.
Zobacz też: BABECZKI NA MĄCE RYŻOWEJ Z GALARETKĄ Z MANGO
Masz nieodpartą ochotę na coś słodkiego, starasz się jednak przestrzegać diety? Mamy coś dla łakomczuchów dbających o linię – sorbet z mrożonych owoców. To szybka, smaczna i zdrowa przekąska, którą możemy zjeść bez poczucia winy.
Składniki na sorbet:
Sposób przygotowania:
Owoce zblendować na gładką masę, dodać resztę składników i ponownie zblendować. Sorbet włożyć do zamrażalnika na około 30 minut, by uzyskać pożądaną konsystencję. Nałożyć do pucharków i udekorować miętą.
Szukasz inspiracji na energetyczne śniadanie, które doda Ci sił na cały długi dzień pracy? Wypróbuj warzywno-owocowe smoothie, które postawi Cię na nogi i zapewni dawkę energii zaraz po przebudzeniu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Szpinak wyciągnąć z zamrażalnika na około 20 minut przed przygotowaniem smoothie. Z pomarańczy i grejpfruta wycisnąć sok razem z miąższem, przełożyć do blendera. Dodać banan i szpinak, zblendować. W zależności od preferencji – dodać wody lub jogurtu naturalnego w takich proporcjach, by rozrzedzić bądź zagęścić koktajl. Wierzch ozdobić płatkami migdałowymi.