Żółty, smaczny i pełen witamin. Banan. Owoc, za którym przepadają dorośli i dzieci. Możemy je znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Jednak mało kto z nas wie jak i gdzie rosną banany.
Zobacz też: BANAN - PYSZNE PRZEPISY
Samo słowo banan pochodzi z języka arabskiego i oznacza palec. Trudno zaprzeczyć, że to wyjątkowo trafne porównanie... Co ciekawe z punktu widzenia botaniki banan jest jagodą. Podobnie jak dobrze nam znane borówki czy truskawki. A więc jeśli chodzi o banany nie ma mowy o drzewach. Banany to bardzo duże byliny. Banany uprawia się w strefie międzyzwrotnikowej, w Ameryce Południowej, Afryce, Azji, a także na ternach położonych na Oceanie Spokojnym.
Najpopularniejsze rodzaje bananów mają od 10 do 15 centymetrów, ale bez większego problemu możemy znaleźć owoce dorastające do 30 centymetrów. Owoce poszczególnych gatunków banana różnią się nie tylko smakiem, ale i mączystością i ilością cukrów. Dlatego też z niektórych rodzajów banana wykonuje specjalną mąkę, inne spożywamy na surowo jako deser, a jeszcze inne służą jako pasza dla zwierząt.
Zobacz też: BANANOWE BLONDIE
Owoce banana rosną w wielkich kiściach, przed słońcem chronią je duże zielone liście.
Popularny mit funkcjonujący wśród konsumentów głosi, że w czarnej końcówce banana żyją szkodliwe dla ludzi lamblie. Oczywiście to nieprawda. W bananach nie znajdziemy żadnych pasożytów. Czarna końcówka znajdująca się na końcu owocu to pozostałość po okazałym kwiatostanie.
Wartość odżywcza banana zależy od jego wielkości oraz od stopnia dojrzałości owocu.
Zobacz też: NALEŚNIKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM I BANANAMI