Omlet - jedna z popularniejszych wersji potraw z jajek. Zwykle składa się z jajek, odrobiny mleka ewentualnie mąki. Można go przyrządzać na słodko lub wytrawnie, w zależności od dodanych składników.
W wersji fit można zastosować np. płatki owsiane. Sprawią, że będzie to propozycja smaczna i zdrowa. Omlet z płatków owsianych i jajek to ciekawe zestawienie. Płatki sprawiają, że staje się on bardzo chrupiący. Szczególnie wersja z owocami stanowi idealne zestawienie na poranny posiłek.
Po tak energetycznym śniadaniu energia będzie uwalniać się stopniowo, co sprawi, że głód pojawi się dopiero za kilka godzin.
Omlet z płatków owsianych przepis podstawowy
Składniki na 1 omlet:
- 2 jajka (średniej wielkości, rozmiar M - najlepiej z wolnego wybiegu)
- 2 łyżki płatków owsianych
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Jajka umyć, wybić do miseczki, rozkłócić widelcem lub rózgą kuchenną.
- Dodać płatki owsiane. Dokładnie wymieszać.
- Dodać szczyptę soli.
- Na patelni rozpuścić masło.
- Wylać mieszankę jajek z płatkami. Rozprowadzić na całej powierzchni (jak naleśnik).
- Smażyć na średnim ogniu około 5 minut z jednej strony.
- Przewrócić używając dwóch łopatek lub pokrywki (średnica większa od patelni) zsuwając delikatnie omlet a następnie przykrywając patelnią i energicznie odwracając tak, by omlet znalazł się na patelni).
- Smażyć z drugiej strony około 5 minut.
- Wyłożyć na talerz.
Omlet z płatkami owsianymi i bananem
Składniki:
- jak w wersji podstawowej
- 1 banan
- ewentualnie 1 łyżeczka cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Podstawę omleta z jajek i płatków owsianych przygotować wg powyższych wskazówek.
- Dodać obranego banana rozgniatając widelcem lub pokrojonego w plastry (można delikatnie skropić sokiem z cytryny, aby nie sczerniał).
- Smażyć jak wersję podstawową.
- Podać posypując cukrem pudrem.
Przepisy można modyfikować, wzbogacając je o ulubione owoce. Podobnie jak w owsiance z płatków owsianych w omlecie mogą znaleźć się rodzynki, śliwki, truskawki, maliny, jagody i inne dodatki. Wszystko zależy od gustu i smaku.
Smacznego :)
CZYTAJ TEŻ Jak zrobić naturalną maseczkę z owsianki?
Wróć