Melon to egzotyczny owoc, który po raz pierwszy do Europy trafił w XV wieku. Jest on uprawiany już od bardzo dawna. Nie ma jednak jednoznacznych informacji na temat jego pochodzenia. Różne opracowania sugerują, że mogą być to kraje azjatyckie lub afrykańskie. Sprawdź, jak się obiera melona, jak go jeść i z czym podawać.
Zanim zaczniemy zastanawiać się nad tym jak i z czym zjeść melona, musimy najpierw pochylić się nad tym, jak go obrać i pokroić oraz przede wszystkim - kiedy to zrobić. Należy bowiem pamiętać, że owoc ten dostarcza najlepsze walory smakowe tylko wtedy, kiedy jest w pełni dojrzały. Jak rozpoznać ten moment? Przede wszystkim po intensywnym zapachu. Jeśli jednak masz z tym problem i nie wiesz, jak właściwie zakwalifikować aromat, możesz też sprawdzić jego dojrzałość w inny sposób. Skóra melona powinna być bowiem miękka przy szypułce, a cały melon powinien charakteryzować się dużym ciężarem.
Wiesz już, kiedy możesz zjeść melona. Zobacz teraz, jak krok po kroku obrać ten egzotyczny owoc:
Tym sposobem melon jest już obrany i gotowy do spożycia. Zobacz, co możesz teraz zrobić z tym egzotycznym owocem.
Odpowiedź na pytanie - jak się je melona, jest bardzo prosta. Można bowiem zjadać ten owoc w całości na surowo lub np. pokroić go w kostkę i dodać do sałatki owocowej. Można jednak wykorzystać potencjał tego owocu nieco bardziej. Jest to wyjątkowo delikatny i aromatyczny dodatek, który idealnie odnajdzie się w przypadku wielu różnorodnych dań. Można wykorzystać go jako składnik słonych przekąsek i przystawek, jako element dekoracyjny do dań głównych oraz jako uzupełnienie słodkich i orzeźwiających deserów. Melona powinno podawać się delikatnie schłodzonego, ponieważ wtedy miąższ jest odpowiednio zwarty. Można łączyć go z mięsem i rybami oraz ostrymi i wytrawnymi smakami. Przykładowe dania z takim dodatkiem to:
Zobacz też: SAŁATKA Z MELONEM MOZARELLA I POMIDORKAMI