Kukurydza jest jednym z najchętniej konsumowanych zbóż na świecie. Ma ona wiele zastosowań kulinarnych w kuchniach całego świata. Spożywamy ją w postaci konserwowej, smażonych placków, drobnej kaszki czy makaronu. Dziś bierzemy na tapetę prostą kolbę kukurydzy - przygotowaliśmy praktyczny poradnik z którego dowiesz się jak ugotować kolbę kukurydzę, na jakie sposoby można to zrobić i jakie są jej odmiany. Oto praktyczne, nieskomplikowane przepisy na kolby kukurydzy.
Przygotowanie: Dokładnie umyj i obierz kukurydzę z liści i włosków, ewentualnie przekrój na mniejsze części. Gotuj w wodzie z dodatkiem cukru. To, ile czasu gotować kukurydzę, zależy od jej wielkości, ale standardowy czas gotowania kukurydzy wynosi od 10 do 15 minut. Sposób podania: najlepiej smakuje posypana solą z dodatkiem roztopionego masła lub margaryny.
Przygotowanie :Kolbę kukurydzy dokładnie umyj i osusz. Do tego przepisu nie trzeba jej obierać. Przygotuj smakowe masło - w tym celu wymieszaj je z czosnkiem albo świeżymi ziołami i dopraw solą, następnie wysmaruj dokładnie kolby. Umieść kukurydzę w piekarniku i piecz w 180-200 stopniach około 20 minut.
Zobacz też: BURRITO Z CZERWONĄ FASOLĄ, KUKURYDZĄ I RYŻEM
Kukurydza przyrządzana w mikrofali jest równie smaczna, co ta tradycyjna, ale znacznie szybsza. Przygotowanie: Dokładnie umyj i obierz kukurydzę z liści i włosków. Następnie umieść w naczyniu do mikrofali, wlej dwie lub trzy łyżki wody i gotuj w jak najwyższej mocy przez 5-7 minut. Najlepiej smakuje tradycyjnie, czyli posypana solą z dodatkiem roztopionego masła lub margaryny.
Gotowanie na parze kukurydza zachowuje najwięcej wody i wartości odżywczych. Jest idealnym składnikiem dietetycznego obiadu - można ją podawać z towarzystwie ryb, ziemniaków i delikatnych mięs.
Przygotowanie: Dokładnie umyj i obierz kukurydzę z liści i włosków, ewentualnie przekrój na mniejsze części. Włóż do naczynia lub garnka do gotowania na parze. Jak długo gotować kukurydzę na parze: standardowy czas gotowania wynosi 10-15 minut w zależności od wielkości kukurydzy.
Przygotowanie: Dokładnie umyj i obierz kukurydzę z liści i włosków, a następnie włóż do garnka z wodą z dodatkiem cukru i dokładnie zamknij. Gotuj od momentu, gdy zawór podniesie się do góry. Jak długo gotować kukurydzę w szybkowarze: standardowy czas gotowania kukurydzy w tym urządzeniu wynosi od 7 do 10 minut.
Na świecie uprawianych jest wiele odmian kukurydzy. Kukurydza cukrowa jest odmianą jadalną przez ludzi w naturalnej postaci. Na pytanie jak gotować kukurydzę cukrową i jak długo, mamy odpowiedź w powyższych przepisach. Z kolei kukurydza pastewna jest przeznaczana na paszę dla zwierząt hodowlanych, a kukurydza zbożowa do produkcji mąki i kasz.
Dlaczego warto uwzględniać kukurydzę w codziennej diecie? Jakie zawiera w sobie wartości odżywcze? Oto zalety tej wyjątkowej rośliny:
100 g kukurydzy zawiera 115 kalorii, 20 g węglowodanów, prawie 4 g białka i 1,5 g tłuszczu. Ile kalorii ma gotowana kolba kukurydzy? Standardowa kolba o wadze 180 g ma 207 kalorii. Kukurydza jest więc dość kaloryczna, ale jest też przy tym sycąca i niezwykle odżywcza.