Sok z aronii warto przechowywać w domu przez cały rok. To sojusznik w walce z przeziębieniem, a także doskonały dodatek do zimowej herbaty lub lodów. Znaleźć można wiele ciekawych przepisów na sok z aronii w różnych odsłonach. W poniższym artykule przedstawiona zostanie charakterystyka aronii, a także najciekawsze propozycje na domowe soki z aronii.
Charakterystyka soku z aronii
Sok z aronii cechuje się przepiękną głęboką czerwienią. Owoce aronii są niezwykle bogate w związki rośliny i minerały. Mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz funkcjonowanie naszego organizmu. Sok z aronii to doskonały sojusznik w walce z przeziębieniem oraz obniżonym samopoczuciem. Wspomaga także walkę z rakiem i miażdżycą. Zdrowotne właściwości tego soku znane były już przez nasze babcie i prababcie, które każdego roku przyrządzały domowe zapasy, dzięki którym okres jesieni i zimy był znacznie bardziej znośny. Co ciekawe, owoce aronii rosną w Polsce. Odpowiada im zarówno klimat, jak i temperatura. Nie są to owoce trudne w uprawie. Pochodząca z Ameryki Północnej aronia należy do rodziny, do której należy jarzębina. Sprowadzenie aronii do Polski zawdzięczamy rosyjskiemu sadownikowi Miczurinowi, który w trakcie swojego życia wyhodował wiele ciekawych odmian owoców i gatunków roślin.
Przepisy na sok z aronii
Tradycyjny sok z aronii
Składniki:
- 1 kg owoców z aronii,
- 0,5-1 kg cukru (w zależności od preferencji),
- 500 ml wody,
- garść liści aronii lub wiśni.
Sposób przygotowania:
- Przed przygotowaniem soku należy dokładnie umyć i oczyścić owoce aronii (mycie powinno odbywać się przed zdjęciem ogonków),
- Owoce aronii warto wcześniej przemrozić przez około 12 godzin dla lepszego smaku (opcjonalnie),
- Owoce aronii należy umieścić w garnku, dodać umyte liście aronii lub wiśni.
- Całość zalać 2 szklankami wody.
- Garnek przykryć za pomocą pokrywki.
- Ustawić średnią moc palnika i zagotować owoce wraz z wodą. Następnie moc palnika należy zmniejszyć do minimum i gotować całość przez 40 minut.
- Po tym czasie garnek z sokiem należy zdjąć z palnika i odczekać, aż sok lekko przestygnie (najlepiej pozostawić garnek na koło 10 godzin, aby aronie puściły jak najwięcej soku).
- Kiedy całość przestygnie, należy przelać sok, natomiast aronie przecedzić za pomocą sitka.
- Dokładnie je odcisnąć, aby wypłynęło z nich jak najwięcej soku.
- Do odcedzonego soku należy dodać 500-1000 g cukru, po czym wycisnąć sok z jednej cytryny.
- Należy uważać, aby nie wpadła żadna pestka.
- Garnek z sokiem należy umieścić na palniku o średniej mocy, ciągle mieszając, aż syrop będzie wrzał.
- Kiedy cukier się rozpuści, gorący sok należy nalać do słoików, dokładnie zakręcić, przetrzeć boki i ułożyć słoiki dnem do góry.
Sok z aronii bez cukru
Składniki:
- 5 kg aronii,
- 4 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
- Owoce należy zmielić i przełożyć do emaliowanego garnka, po czym zalać wodą.
- Garnek, w którym znajduje się aronia umieścić w jeszcze większym garnku, przykryć i włączyć gaz.
- Kiedy temperatura znajdująca się w większym garnku osiągnie temperaturę 60 stopni C, należy ją podgrzewać jeszcze przez 60 minut na niewielkim gazie.
- Po tym czasie owoce należy przełożyć na sito i wycisnąć z nich cały rok (za pomocą sokowirówki na niskich obrotach).
- Sok z aronii należy podgrzać do 90 stopni C.
- Gorący sok przelać do słoików, wytrzeć brzegi i ułożyć zakręcone szczelnie słoiki dnem do góry.
- Sok pozostawić do ostygnięcia, a następnie przechowywać w lodówce.
Sok z aronii i pomarańczy
Składniki:
- 2 kg aronii.
- 2,5 l wody,
- 1,5 kg cytryn,
- 2 kg cukru,
- 3 pomarańcze.
Sposób przygotowania:
- Aronię należy zamrozić kilka dni wcześniej, aby pozbyła się charakterystycznej goryczki.
- Po odmrożeniu aronię należy wsypać do garnka, zalać wodą gotować aż do wrzenia.
- Następnie gotować dalej przez 20 minut, po czym odstawić do ostygnięcia na kilka godzin.
- Aronię wraz z płynem należy przecedzić do osobnego garnka przez gazę, która jest nałożona na sito.
- Aronię po raz kolejny należy odcisnąć przez gazę.
- Z cytryn i pomarańczy należy odcisnąć sok i wlać go do aronii.
- Wsypać cukier i doprowadzić całość do wrzenia i rozpuszczenia cukru. Gotować 15 minut na małym ogniu.
- Po upływie 15 minut przelać sok do wyparzonych butelek lub słoików. Pasteryzować 15 minut.
- Słoiki umieścić dnem do góry.
Sok ten to doskonały pomysł na walkę z przeziębieniem. Zawarta w cytrynach i pomarańczy witamina C doskonale oczyszcza i wzmacnia organizm. Połączenie aronii z cytrusami to ciekawe połączenie, które doskonale nada się jako dodatek do zimowej herbaty czy deserów! Warto wypróbować to ciekawe połączenie, aby rozkoszować się smakiem!
Sok z aronii słynie ze swoich drogocennych właściwości. Przygotowanie soku z aronii to proces, który nie trwa długo, a efekty można konsumować przez całą zimę! To coś, co pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Przygotowanie soku z aronii nie jest drogie, dlatego warto każdego roku przyrządzać świeże zapasy, które poddane powinny zostać procesom pasteryzacji. Zyskamy wówczas pewność, że sok będzie świeży i pyszny!
Wróć