Na zimną płytę nadają się wszystkie rodzaje potraw serwowane na zimno — ryby, jajka, sałatki, sery, owoce i ciasta. Dużą popularnością cieszą się również wędliny, dlatego przygotowaliśmy propozycje różnych zastosowań szynki na zimnej płycie.
W tym wypadku najlepiej sprawdzi się szynka konserwowa ze względu na jej regularny kształt. Jeśli jednak wolimy świeżą szynkę, trzeba okroić brzegi tak, by uzyskać regularne prostokąty. Dobrze sprawdzi się szynka parmeńska w cieniutkich plasterkach.
Składniki:
Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż na cztery części. Szynkę smarujemy serkiem i posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem. Na każdy kawałek szynki kładziemy pasek ogórka, całość ciasno zwijamy. W przygotowany rulonik wbijamy trzy wykałaczki w równych odstępach, zostawiając nieco miejsca na brzegach. Kroimy na trzy równe części. Układamy na półmisku udekorowanym sałatą i kolorową papryką.
Zamiast ogórka do szynki można włożyć konserwową paprykę, szparagi, buraczki lub włoszczyznę. Świetnie zaprezentuje się na półmisku mix różnych farszów do koreczków. Wykałaczkę można udekorować, zakładając na nią wydrylowane oliwki w dwóch kolorach.
Zobacz też: KANAPKI Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I PIETRUSZKOWYM PESTO
Do tej przekąski najlepiej nadają się szparagi ze słoika.
Składniki:
Plastry szynki smarujemy serkiem lub pastą. Na każdym układamy dwa szparagi i ciasno zwijamy. Układamy na półmisku końcem szynki do dołu. Wierzch dekorujemy chrzanem lub sosem i układamy pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki. Do szparagów najlepiej pasuje tradycyjna szynka wieprzowa.
Zobacz też: NIEZYWKŁE I NIEZWYKLE PROSTE SOSY
Do tej propozycji najlepsza będzie okrągła szynka parmeńska.
Składniki:
Ogórek i papryki kroimy wzdłuż na długie, cienkie paski. Sałatę lodową kruszymy na kilkucentymetrowe kawałki. Serek pleśniowy kroimy w kostkę. Na plaster szynki kładziemy kilka kawałków sałaty, po jednym pasku papryki żółtej i czerwonej oraz pasek ogórka i dwa listki cykorii. Posypujemy serkiem pleśniowym lub tartym żółtym serem i lekko polewamy sosem. Dwa przeciwległe brzegi szynki składamy razem tak, by u dołu były złożone ciasno, a u góry luźniej. Całość powinna przypominać rożek. Jeśli uformowanie rożka sprawia trudność, można zawinąć do środka dwa przeciwległe brzegi tak, by się złączyły, następnie dół plastra szynki także złożyć do środka. Całość spiąć wykałaczką, by się nie rozpadła.
Zobacz też: PIZZA ZE SZPINAKIEM, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I POMIDORKAMI
Ten przepis na szynkę wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości. Można zacząć przygotowania już dwa dni przed planowanym przyjęciem.
Składniki:
Jeśli chcemy mieć jednolitą, przejrzystą galaretę bulion trzeba sklarować. Do tego będziemy potrzebować dwóch łyżeczek octu i białka z dwóch jajek. Do zimnego bulionu dodajemy ocet i białka. Podgrzewamy na niedużym ogniu, cały czas mieszając, aż do zagotowania. Na powierzchni garnka pojawi się brzydka piana, którą trzeba zebrać i wyrzucić. Resztę bulionu odcedzamy na gęstym sicie dodatkowo wyłożonym gazą. Do ciepłego bulionu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Czekamy, aż wystygnie.
Przygotowujemy prostokątne naczynie. Kształt jest bardzo ważny, zależy od niego końcowy efekt naszej pracy. Na dno naczynia wlewamy bulion na wysokość nie większą niż centymetr. Wkładamy do lodówki i czekamy, aż zastygnie.
Przygotowujemy roladki. Na każdy plasterek szynki kładziemy plasterek sera, kawałek lub dwa papryki i zawijamy w ciasne ruloniki. Układamy ruloniki na zastygłym bulionie, łączeniem do dołu. Między roladkami powinien być przynajmniej centymetr przerwy. Zalewamy bulionem do połowy wysokości roladek i wkładamy do lodówki. Kiedy bulion zastygnie, przechodzimy do dekorowania. Smarujemy bulionem każdą roladkę i układamy na niej pokrojone kawałki papryki. Można im nadać dowolny kształt. Pilnujemy, by papryka trzymała się bulionu na roladkach. Odstawiamy do stężenia. Na koniec zalewamy roladki resztą bulionu, powinien przykryć roladki z dekoracją. Ostatni etap to pokrojenie roladek w galaretce na równe prostopadłościany.
Zobacz też: MAKARON Z SOSEM ŚMIETANOWYM, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I BAZYLIĄ
Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt przechodzi wszelkie wyobrażenia. W galarecie najlepiej sprawdzi się szynka gotowana.
Składniki:
Do dekoracji opcjonalnie:
Jajka delikatnie opróżniamy z zawartości, odcinając szerszą końcówkę skorupki na około centymetr. W efekcie powinniśmy mieć prawie całą skorupkę zachowaną. Oczyszczamy i delikatnie wyparzamy skorupki.
Bulion podgrzewamy i mieszamy z żelatyną. Jeśli zależy nam na idealnym wyglądzie jaj, klarujemy bulion jak w przepisie powyżej.
Do każdego jajka wkładamy pokrojoną w kostkę szynkę i wybrane, jeśli trzeba pokrojone, elementy dekoracji. Staramy się rozmieścić je tak, by uzyskać efekt kolorowej pisanki. Wlewamy bulion i pozostawiamy w lodowce do zastygnięcia. Przydatne do tego celu będzie puste opakowanie po jajkach.
Kiedy bulion stężeje, zdejmujemy skorupki. Gotowe jajka ustawiamy na talerzu udekorowanym sałatą rzymską.
Tradycyjne szaszłyki wymagają przynajmniej godzinnego opiekania na grillu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by na potrzeby zimnej płyty przygotować szaszłyki na zimno.
Składniki:
Szynkę i ser kroimy w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Zielony ogórek myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na grube plastry. Nie obieramy. Paprykę myjemy i kroimy w kwadraty ok. 1,5 cm. Na patyk do szaszłyków nadziewamy kolejno: szynkę, zielony ogórek, ser mozzarella, paprykę, oliwkę i tak do końca patyczka. Delikatnie solimy i posypujemy odrobiną bazylii. Do szaszłyków świetnie nadaje się szynka pieczona.
Ta wersja koreczków jest naprawdę prosta. Ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu. Co ciekawe, równie szybko znikają ze stołów.
Składniki:
Szynkę i ser kroimy w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Pomidorki kroimy na połówki. Ogórki kroimy na plastry ok.1 cm. Na wykałaczkę nadziewamy kolejno połówkę pomidora (skórką do góry), szynkę, ogórek i ser. Staramy się celować w środek wszystkich składników, a w ser wbijamy wykałaczkę do połowy. W ten sposób koreczki będą ładnie stały na talerzu.
Zobacz też: MUFFINY ORKISZOWE O SMAKU PIZZY
Niezwykle prosta w wykonaniu, nie zawiera sosu ani majonezu, idealna na zimną płytę.
Składniki:
Szynkę kroimy w kostkę o boku 1 cm. Seler i papryki kroimy na podobnej wielkości kawałki. Oliwki kroimy na połówki. Jeśli trafił nam się ananas w plastrach, kroimy plastry na 8-10 kawałków. Wszystkie składniki wrzucamy do salaterki i mieszamy. Nie solimy, nie przyprawiamy.