Do przygotowania wyśmienitych frytek wcale nie musisz zużywać litra oleju ani zaopatrywać się we frytkownicę. Frytki z piekarnika są godnym następcą tych smażonych na głębokim oleju i szybko zawrócą Ci w głowie o wiele bardziej niż kupne produkty!
Dietetycy są zgodni: jeśli mamy ochotę na fast food, frytki są najlepszym wyborem, nawet te smażone na głębokim oleju. Jeśli jednak mamy ku temu możliwości, starajmy się przygotowywać frytki we własnym piekarniku. Dlaczego? Ponieważ dostarczą nam o wiele mniej nadprogramowych kalorii i nie staną się dla naszego organizmu źródłem nadmiernej ilości tłuszczu, jaki stosuje się w tradycyjnych frytkownicach i który sprzyja chorobom układu krążenia oraz podnosi stężenie złego cholesterolu we krwi, mogącego prowadzić do chorób serca, cukrzycy czy otyłości.
Dodatkowo, decydując się na pieczenie samodzielnie przygotowanych frytek będziemy mieli pewność, że w ich składzie są prawdziwe ziemniaki, a nie masa ziemniaczana, która często ma niewiele z nimi wspólnego. Warto wiedzieć, że porcja 100 g smażonych w głębokim tłuszczu frytek ma około 330 kcal. Ta sama ilość frytek z piekarnika to już tylko około 172 kcal. Jedząc taką porcję, dostarczamy swojemu organizmowi około:
Z kolei te z frytkownicy będą miały około:
Zobacz też: JAK GOTOWAĆ ZIEMNIAKI? POZNAJ CZAS I PRAWDZIWE SPOSOBY
O ile równowartość kaloryczną 100 g frytek z piekarnika moglibyśmy zastąpić zaledwie 5 truskawkami lub 10 pomidorami, o tyle - w przypadku takiej samej ilości frytek smażonych - lista znacząco się wydłuża i wygląda następująco: 10 truskawek, 17 pomidorów, 1 kawałek pizzy, 1 panierowany kotlet z indyka, 1 hamburger. Oczywiście rzadko kiedy udaje nam się zjeść wyłącznie 100 g frytek, dlatego warto przekonać się, że decydując się na domowe frytki z piekarnika, nie będziemy musieli odmawiać sobie innych smakołyków. Jeśli jednak zjedzenie porcji frytek przyprawia nas o wyrzuty sumienia, zawsze możemy spalić nadprogramowe kalorie, uprawiając sport. Dla przykładu:
Dla tych, którym ze sportem nie po drodze, również znajdzie się rozwiązanie. Wystarczy, że po zjedzeniu 100 g frytek pieczonych przeleżą około 4 h 55 min lub - w przypadku frytek z frytkownicy - około 8 h 58 min. Choć wizja błogiego lenistwa jest kusząca, warto zdecydować się na nawet najlżejszą formę sportu - nie tylko dla zrzucenia zbędnych kalorii, ale również dla własnego zdrowia.
Zobacz też: JAK PRZYGOTOWAĆ FRYTKI Z MARCHEWKI?
Zdecydowanymi wadami frytek smażonych na głębokim oleju, które najczęściej kupowane są w formie mrożonek jest to, że zawierają tłuszcze nasycone i tłuszcze trans oraz sporą zwartość sodu, który może prowadzić do nadciśnienia krwi. Frytki pieczone nie są tak szkodliwe dla naszego organizmu, zwłaszcza, że najczęściej przyrządzamy je z własnoręcznie wybranych, obranych lub umytych, pokrojonych i przyprawionych ziemniaków. Domowe frytki zawierają lekkostrawne węglowodany i cenne dla człowieka białka. Dodatkowo ziemniaki, z których przygotujemy frytki, zawierają witaminę C, magnez, wapń, mangan, żelazo, fluor, sód, jod i siarkę, czyli pierwiastki niezbędne do odpowiedniego funkcjonowania organizmu.
Zobacz też: FRYTKI BELGIJSKIE
Idealne, domowe frytki są na zewnątrz kruche i chrupkie, a wewnątrz miękkie i kremowe. Sprawdziliśmy mnóstwo przepisów i opracowaliśmy najlepszą recepturę na domowe frytki z piekarnika. Oto ona!
Będziesz potrzebował:
Kiedy już będziesz miał pod ręką wszystkie składniki, możesz zacząć przygotowywać domowe frytki z piekarnika, w których zakochasz się od pierwszego kęsa.
Wraz z przygotowaniem i krojeniem Twoje domowe frytki będą gotowe w około 45 minut. Teraz wystarczy, że je rozdzielisz na porcje. Podawaj frytki z solą, keczupem lub innym ulubionym sosem. Przekonaj się, jakie to proste i smaczne!
Jeśli raz zdecydujesz się na własnoręczne zrobienie frytek, już zawsze będziesz omijać szerokim łukiem lokale z fast foodami. Domowe frytki będą doskonałą i o wiele zdrowszą przekąską czy dodatkiem do dań obiadowych. To świetny przysmak zarówno dla dorosłych, jak i dzieci, który podawać możesz nawet najmłodszym. Przygotowywanie domowych frytek to również doskonały sposób na spędzenie wspólnego czasu z rodziną i znajomymi. Jedząc własnoręcznie przygotowane frytki będziecie nie tylko dumni z siebie, ale również o wiele bardziej docenicie ich smak.