Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Poznaj przepis na pyszne frytki z piekarnika

Do przygotowania wyśmienitych frytek wcale nie musisz zużywać litra oleju ani zaopatrywać się we frytkownicę. Frytki z piekarnika są godnym następcą tych smażonych na głębokim oleju i szybko zawrócą Ci w głowie o wiele bardziej niż kupne produkty!

Jakie wartości odżywcze mają frytki i co trzeba zrobić, by spalić nadprogramowe kalorie?

Dietetycy są zgodni: jeśli mamy ochotę na fast food, frytki są najlepszym wyborem, nawet te smażone na głębokim oleju. Jeśli jednak mamy ku temu możliwości, starajmy się przygotowywać frytki we własnym piekarniku. Dlaczego? Ponieważ dostarczą nam o wiele mniej nadprogramowych kalorii i nie staną się dla naszego organizmu źródłem nadmiernej ilości tłuszczu, jaki stosuje się w tradycyjnych frytkownicach i który sprzyja chorobom układu krążenia oraz podnosi stężenie złego cholesterolu we krwi, mogącego prowadzić do chorób serca, cukrzycy czy otyłości.

Dodatkowo, decydując się na pieczenie samodzielnie przygotowanych frytek będziemy mieli pewność, że w ich składzie są prawdziwe ziemniaki, a nie masa ziemniaczana, która często ma niewiele z nimi wspólnego. Warto wiedzieć, że porcja 100 g smażonych w głębokim tłuszczu frytek ma około 330 kcal. Ta sama ilość frytek z piekarnika to już tylko około 172 kcal. Jedząc taką porcję, dostarczamy swojemu organizmowi około:

  • 3 g białka,
  • 5 g tłuszczów,
  • 29 g węglowodanów,
  • 3 g błonnika.

Z kolei te z frytkownicy będą miały około:

  • 4 g białka,
  • 16 g tłuszczów,
  • 38 g węglowodanów,
  • 0 g błonnika.

Zobacz też: JAK GOTOWAĆ ZIEMNIAKI? POZNAJ CZAS I PRAWDZIWE SPOSOBY 

O ile równowartość kaloryczną 100 g frytek z piekarnika moglibyśmy zastąpić zaledwie 5 truskawkami lub 10 pomidorami, o tyle - w przypadku takiej samej ilości frytek smażonych - lista znacząco się wydłuża i wygląda następująco: 10 truskawek, 17 pomidorów, 1 kawałek pizzy, 1 panierowany kotlet z indyka, 1 hamburger. Oczywiście rzadko kiedy udaje nam się zjeść wyłącznie 100 g frytek, dlatego warto przekonać się, że decydując się na domowe frytki z piekarnika, nie będziemy musieli odmawiać sobie innych smakołyków. Jeśli jednak zjedzenie porcji frytek przyprawia nas o wyrzuty sumienia, zawsze możemy spalić nadprogramowe kalorie, uprawiając sport. Dla przykładu:

  • bardzo szybko biegając jesteśmy w stanie spalić 100 g pieczonych frytek w około 10 min, a 100 g smażonych frytek w około 19 min,
  • szybko pływając stylem klasycznym jesteśmy w stanie spalić 100 g pieczonych frytek w około 14 min, a 100 g smażonych w około 26 min,
  • jeżdżąc na rowerze jesteśmy w stanie spalić 100 g pieczonych frytek w około 22 min, a 100 g smażonych w około 40 min,
  • szybko chodząc jesteśmy w stanie spalić 100 g pieczonych frytek w około 42 min, a 100 g smażonych w około 77 min.

Dla tych, którym ze sportem nie po drodze, również znajdzie się rozwiązanie. Wystarczy, że po zjedzeniu 100 g frytek pieczonych przeleżą około 4 h 55 min lub - w przypadku frytek z frytkownicy - około 8 h 58 min. Choć wizja błogiego lenistwa jest kusząca, warto zdecydować się na nawet najlżejszą formę sportu - nie tylko dla zrzucenia zbędnych kalorii, ale również dla własnego zdrowia.

Zobacz też: JAK PRZYGOTOWAĆ FRYTKI Z MARCHEWKI?

Frytki z piekarnika - zdrowsza alternatywa dla frytek z oleju

Zdecydowanymi wadami frytek smażonych na głębokim oleju, które najczęściej kupowane są w formie mrożonek jest to, że zawierają tłuszcze nasycone i tłuszcze trans oraz sporą zwartość sodu, który może prowadzić do nadciśnienia krwi. Frytki pieczone nie są tak szkodliwe dla naszego organizmu, zwłaszcza, że najczęściej przyrządzamy je z własnoręcznie wybranych, obranych lub umytych, pokrojonych i przyprawionych ziemniaków. Domowe frytki zawierają lekkostrawne węglowodany i cenne dla człowieka białka. Dodatkowo ziemniaki, z których przygotujemy frytki, zawierają witaminę C, magnez, wapń, mangan, żelazo, fluor, sód, jod i siarkę, czyli pierwiastki niezbędne do odpowiedniego funkcjonowania organizmu.

Zobacz też: FRYTKI BELGIJSKIE 

Sprawdzona receptura na najlepsze domowe frytki z piekarnika

Idealne, domowe frytki są na zewnątrz kruche i chrupkie, a wewnątrz miękkie i kremowe. Sprawdziliśmy mnóstwo przepisów i opracowaliśmy najlepszą recepturę na domowe frytki z piekarnika. Oto ona!

Będziesz potrzebował:

  • ziemniaków w ilości wedle potrzeb i uznania,
  • ulubionych ziół i przypraw, w tym soli i pieprzu,
  • oliwy z oliwek lub - w wersji fit - białka kurzego.

Kiedy już będziesz miał pod ręką wszystkie składniki, możesz zacząć przygotowywać domowe frytki z piekarnika, w których zakochasz się od pierwszego kęsa.

  1. Miskę napełnij wodą z lodem.
  2. Stare ziemniaki obierz ze skórki, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Młode wystarczy, że wyszorujesz szczoteczką i osuszysz. Skórka doda im chrupkości i smaku.
  3. Pokrój ziemniaki w dowolne kształty. Jeśli zależy Ci na tym, by Twoje frytki jak najbardziej przypominały te sklepowe czy z ulubionego lokalu albo food trucka, użyj jak największych ziemniaków i pokrój je na cienkie paski. Im frytki będą cieńsze, tym szybciej się upieką. Nie można jednak przesadzać, ponieważ zamiast idealnych frytek, możemy otrzymać spalone chipsy. Krojąc ziemniaki staraj się, by kawałki były mniej więcej podobnej grubości - wówczas frytki będą się równomiernie smażyły.
  4. Pokrojone ziemniaki włóż do wcześniej przygotowanej miski z wodą i lodem, i mocz przez 1-2 h, dzięki czemu wypłuczesz z nich część skrobi i frytki będą jeszcze bardziej chrupiące.
  5. Nagrzej piekarnik do około 225 stopni Celsjusza.
  6. Ziemniaki dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Najlepiej, żeby były całkowicie suche.
  7. Na blaszce do pieczenia ułóż papier pergaminowy. Dostaniesz go w większości marketów.
  8. Wyłóż na blachę frytki, skrop je oliwą, posyp solą, pieprzem i - jeśli lubisz - ziołami oraz dodatkowymi przyprawami. Przemieszaj je dłońmi i równomiernie poukładaj je na papierze, pamiętając, by - w miarę możliwości - jedna nie dotykała drugiej. Możesz również przyrządzić w ten sposób frytki w misce i dopiero wyłożyć je na blachę. Jeśli chcesz uniknąć używania tłuszczu, przypraw ziemniaki w misce i poukładaj je na blaszce, a następnie posmaruj wszystkie roztrzepanym białkiem jaja.
  9. Piecz frytki przez około 15 min w 225 stopniach Celsjusza.
  10. Kiedy spód ziemniaków powoli zacznie się rumienić, obróć każdą frytkę na drugą stronę i piecz je jeszcze przez 15 min. W przypadku frytek beztłuszczowych posmaruj drugą stronę białkiem.
  11. Upieczone frytki przesyp na czyste ręczniki papierowe, by odsączyć je z nadmiernej ilości tłuszczu. W przypadku frytek pieczonych bez tłuszczu nie ma takiej konieczności.

Wraz z przygotowaniem i krojeniem Twoje domowe frytki będą gotowe w około 45 minut. Teraz wystarczy, że je rozdzielisz na porcje. Podawaj frytki z solą, keczupem lub innym ulubionym sosem. Przekonaj się, jakie to proste i smaczne!

Domowe frytki - pokocha je cała rodzina!

Jeśli raz zdecydujesz się na własnoręczne zrobienie frytek, już zawsze będziesz omijać szerokim łukiem lokale z fast foodami. Domowe frytki będą doskonałą i o wiele zdrowszą przekąską czy dodatkiem do dań obiadowych. To świetny przysmak zarówno dla dorosłych, jak i dzieci, który podawać możesz nawet najmłodszym. Przygotowywanie domowych frytek to również doskonały sposób na spędzenie wspólnego czasu z rodziną i znajomymi. Jedząc własnoręcznie przygotowane frytki będziecie nie tylko dumni z siebie, ale również o wiele bardziej docenicie ich smak.

Wróć

Jak przygotować frytki z marchewki?
Jak szybko ugotować ziemniaki?
Jak obrać i jeść owoc granatu?
Jak przyrządzić pyszne potrawy z banana
Jak przygotować frytki z marchewki?
Jak szybko ugotować ziemniaki?
Jak obrać i jeść owoc granatu?
Jak przyrządzić pyszne potrawy z banana