Paprykę opal nad palnikiem tak, aby cała skórka się zwęgliła. Następnie przykryj ją na krótką chwilę folią aluminiową, aby dać jej odpocząć, o wiele łatwiej będzie zdjąć z niej spaloną skórkę. Oczyść ją z gniazd nasiennych i pokrój na średniej wielkości kostkę. Umieść na patelni, dodaj oliwę, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, cukinię, bakłażana, pokrojonego pomidora bez skórki. Obficie dopraw solą, pieprzem, dodaj kilka gałązek tymianku, rozmarynu oraz pietruszki i duś wszystko około 15–20 minut, po czym umieść całość w kielichu blendera, dodaj oliwę i dokładnie zmiksuj.
Cukinie żółtą i zieloną, bakłażana i pomidor bez skórki pokrój w plastry o grubości 2 milimetrów.
Do naczynia żaroodpornego wlej sos z blendera na wysokość niecałego centymetra i dokładnie rozprowadź go po dnie naczynia. Cukinię, bakłażana i pomidora układamy równo partiami, jeżeli posiadasz naczynie okrągłe, warzywa układaj w okręgi jeśli zaś prostokątne – mogą to być szeregi. Całość chwilę potrwa, ale jeśli się postarasz, efekt będzie jak z obrazka. Dopraw od góry solą, pieprzem oraz drobno posiekanym rozmarynem i skrop wszystko oliwą, a następnie zakryj pergaminem i umieść w piekarniku na 90 minut w temperaturze 150 stopni.
Zobacz też: ZAPIEKANKA ZERO WASTE