Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Co jakiś czas oskarżane są o brak składników odżywczych. Jednak to nieprawda. Ziemniaki bogate są w dość duże ilości witamin: B1, B5, B6, C oraz składniki mineralne: potas, magnez, fosfor, żelazo, mangan i cynk.
To warzywo podawane jest u nas najczęściej jako gotowany dodatek do obiadu - w całości lub w postaci puree.
Mamy, jednak tendencję do przesadzania z ilością gotowanych ziemniaków. Często, później ich duża część ląduje w koszu na śmieci. A to błąd. Po pierwsze dobrze byłoby marnować jak najmniej pożywienia. Po drugie dania z ziemniaczanych resztek są po prostu pyszne.
Poniżej propozycja trzech potraw z wykorzystaniem ziemniaków, które pozostały nam po obiedzie.
Zobacz też: ILE GOTOWAĆ ZIEMNIAKI?
Bez względu na to ile ziemniaków zostało nam z obiadu zawsze możemy zapiec je na patelni i zjeść jako szybką kolację na ciepło lub jako dodatek do kolejnego obiadu. W ten sposób możemy przekształcić ziemniaki w nowe.
Składniki:
Rozgrzewamy patelnię, nakładamy tłuszcz, podsmażamy cebulę (do zeszklenia). Następnie nakładamy na patelnię ziemniaki (jeżeli są w całości należy je wcześniej pokroić w plastry grubości około 0,5 cm). Pieczemy na dość wysokim ogniu, aż zrobią się złote i chrupiące. Pieczone ziemniaki szczególnie dobrze smakują w zimne, jesienne wieczory.
Zobacz też: SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW - DWA PROSTE PRZEPISY
Oprócz ziemniaków często zostają nam inne resztki w lodówce. Można to wszystko w prosty sposób zamienić w pyszną zapiekankę. Poniżej przedstawione są składniki na zapiekankę, jednak jeżeli mamy trochę obycia w kuchni, możemy zamieniać dodatki, zgodnie z tym co akurat zostało w lodówce.
Składniki:
Piekarnik nagrzewamy do 210°C. Do miski wlewamy śmietanę, jajko, mleko, doprawiamy połową łyżeczki oregano, taką samą ilością słodkiej papryki oraz solą i pieprzem. Wszystko mieszamy dokładnie różdżką i odkładamy na bok. Kiełbasę kroimy w pół-talarki i podsmażamy na patelni. W średniej wielkości żaroodpornym naczyniu kładziemy kolejno: pokrojone w plastry ziemniaki, paprykę, cebulę, podsmażoną kiełbasę. Na wierzch kładziemy kolejną warstwę ziemniaków. Wszystko zalewamy zrobionym wcześniej sosem śmietanowym i posypujemy startym serem. Pieczemy około 40 minut w piekarniku, aż wierzchnia warstwa sera i ziemniaków się zarumieni.
Zobacz też: ZIEMNIAKI Z GRILLA - PROSTE PRZEPISY
Jeżeli z obiadu zostało nam puree z ziemniaków w również możemy zamienić je w zapiekankę.
Składniki:
Piekarnik nagrzewamy do 210°C. Mieszamy ze sobą: puree ziemniaczane, masło, śmietanę, przyprawy i połowę sera. Zagniatamy wszystko na gładką masę, którą przekładamy do średniej wielkości naczynia żaroodpornego. Posypujemy zapiekankę resztą tartego sera i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez około 30 minut (do zezłocenia powierzchni).
Takie zapiekane puree ziemniaczane można przygotować również w małych naczyniach żaroodpornych (tzw. kokilkach) jako dodatek do wykwintnego obiadu.
Potrawy z najpierw ugotowanych, a później zapieczonych ziemniaków są bardzo smaczne i sycące, a jednocześnie pozwalają pozbyć się resztek pozostałych po obiedzie. Problem w tym, że pieczone ziemniaki mogą nam tak zasmakować, że zaczniemy specjalnie przygotowywać zbyt duże porcje gotowanych ziemniaków na obiad, żeby później móc się cieszyć takimi pysznościami.