Wielkanoc jest dla Polaków czasem smutku i radości, spowodowanych śmiercią oraz Zmartwychwstaniem Jezusa Chrystusa. Ten niezwykły okres w roku spędzamy najczęściej wśród rodziny i bliskich znajomych, celebrując powrót naszego Zbawiciela. Aby w pełni cieszyć się magią i radością tych świąt, na naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, które od wielu pokoleń przygotowywane były właśnie poprzez wzgląd na ten niezwykły czas w roku. Niewątpliwie, jedną z podstawowych potraw, która gości na naszych stołach jest żurek.
W każdym z rejonów polski żurek jest przygotowywany z różnorodnych składników. Oto kilka przepisów na smaczny żurek, który z pewnością będzie mocną stroną niejednego wielkanocnego stołu.
Zobacz też: PRZEPIS NA PASZTET WIELKANOCNY
Żurek na zakwasie
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 400 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 500 ml żuru (może być gotowy lub domowy)
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek śmietanki 18% lub 30%
oraz opcjonalnie:
Z podanych składników można przyrządzić 4 porcje. Szacowany czas przygotowania dania to 50-60 minut.
Sposób przygotowania żurku na zakwasie
- Sporządzić bulion warzywny.
- Przecedzony bulion zagotować z dodatkiem pokrojonych wędzonych żeberek lub kości wędzonych kości wieprzowych. Gotować przez ok. 20 minut.
- Dodać surową białą kiełbasę, gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
- Dodać żur i gotować przez ok. 10 minut.
- Nieobrany czosnek prażyć przez ok. 10 minut na małej patelni, następnie delikatnie rozgnieść i dodać do żuru wraz z majerankiem.
- Zupę odstawić z ognia. Dodać śmietanę i doprawić według uznania solą oraz pieprzem.
- Wyjąć kiełbasę z zupy, pokroić ją na plasterki, włożyć z powrotem do garnka z zupą.
Wedle uznania, żurek podawać można z ugotowanym jajkiem i pieczywem, co sprawi, że danie otrzyma nowy wachlarz smaków i z pewnością przypodoba się niejednemu z gości na obiedzie wielkanocnym. Zaserwowanie żurku z tymi dodatkami pozwoli również na personalizację dania wedle gustów smakowych, której dokonają konsumujący.
Zobacz też: PIECZONY SCHAB W RĘKAWIE
Żurek bez zakwasu
Składniki:
- 250 g kiełbasy
- 100 g boczku wędzonego
- 2 marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- pietruszka
- cebula
- majeranek
- liść laurowy
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka śmietany 18% lub 30%
- 1 łyżka mąki
- pieprz
- sól
Z podanych składników można przyrządzić 6 porcji. Szacowany czas przygotowania dania to 30-60 minut.
Sposób przygotowania żurku bez zakwasu
- Do garnka nalać 1,5 l zimnej wody.
- Dodać pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę i liść laurowy.
- Kiedy wywar zacznie kipieć dodać pokrojoną w plastry i kostkę kiełbasę. Gotować przez ok. 10 minut.
- W międzyczasie bardzo mocno rozgrzać patelnię, podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, a na wytopionym tłuszczu posiekaną cebulę.
- Całość przełożyć do garnka z zupą i gotować kolejne 10 min aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Na koniec wymieszać mleko, mąkę i śmietanę w kubeczku, dodać odrobinę wywaru z zupy i wlać do garnka, ciągle mieszając w celu niedopuszczenia do powstania grudek.
- Gotową zupę doprawić wedle uznania solą oraz pieprzem, a także obficie posypać majerankiem.
Wedle uznania, żurek podawać można z ugotowanym jajkiem i pieczywem, co sprawi, że danie otrzyma nowy wachlarz smaków i z pewnością przypodoba się niejednemu z gości na obiedzie wielkanocnym. Zaserwowanie żurku z tymi dodatkami pozwoli również na personalizację dania wedle gustów smakowych, której dokonają konsumujący.
Żurek z zakwasu żytniego
Składniki:
- 2 litry bulionu
- 500 ml zakwasu żytniego
- 4 (surowe) białe kiełbasy
- 200 g boczku
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki śmietany 30% lub 36%
- suszony, starty majeranek
- sól
- pieprz
opcjonalnie - do podania ugotowane na twardo jajka
Z podanych składników można przyrządzić 6-8 porcji. Szacowany czas przygotowania dania to 60 minut.
Sposób przygotowania żurku z zakwasu żytniego
- Podgrzać bulion.
- Wrzucić na patelnię pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć. Gdy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu, do momentu, gdy boczek i cebula będą zarumienione.
- Do gorącego bulionu dodać boczek i cebulę z patelni, białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 35 minut.
- Stopniowo dodawać zakwas, aż do uzyskania pożądanego smaku.
- Do garnka dodać rozgnieciony ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu oraz majeranek.
- Zupę gotować jeszcze przez kilka minut na niewielkim ogniu, a po zdjęciu garnka z ognia, dodać śmietanę.
- Opcjonalnie - przed podaniem dodać do żurku kiełbasę i doprawić wedle uznania solą i pieprzem.
Wedle uznania, żurek podawać można z ugotowanym jajkiem i pieczywem, co sprawi, że danie otrzyma nowy wachlarz smaków i z pewnością przypodoba się niejednemu z gości na obiedzie wielkanocnym. Zaserwowanie żurku z tymi dodatkami pozwoli również na personalizację dania wedle gustów smakowych, której dokonają konsumujący.
Wróć