Czosnek to warzywo o wielu cennych właściwościach. Jego regularne spożycie wzmacnia odporność i obniża ciśnienie krwi. Czosnek wykazuje też działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Co zrobić, aby ten naturalny antybiotyk dłużej zachował świeżość?
Odmiany zimowe powinny być przechowywane w niskiej temperaturze w miejscu o dużej wilgotności. Temperatura powinna wynosić od 2 do 4 stopni. Czas takiego magazynowania zależy od wybranej metody. Warzywo można przechowywać w każdym suchym pomieszczeniu, lodówce, piwnicy czy na balkonie. Z kolei odmiany wiosenne dobrze znoszą pomieszczenia o niskiej wilgotności, a temperatura ich przechowywania powinna oscylować na poziomie ok. 20 stopni.
Metoda ta jest stosowana jest od wielu lat i dobrze sprawdza się zimą. Niewielkie szczeliny pomiędzy splotami nylonu pozwalają na odpowiedni przepływ powietrza, dzięki czemu czosnek może przetrwać długi czas.
To prosta metoda przechowywania czosnku zimą. Główki czosnku wystarczy umieścić w wiklinowych koszyczkach i umieścić w suchym, zacienionym miejscu. Splot kosza pozwala na zapewnienie warzywom odpowiedniej cyrkulacji powietrza.
Warzywo to można także przechowywać w pudełkach, na dnie których wysypana jest warstwa soli. Wystarczy umieścić w środku główki czosnku. Dla lepszego efektu – można je dodatkowo posypać solą. Dzięki temu trikowi, czosnek zachowa swoją świeżość i doskonały smak przez długi czas.
Obrany albo nieobrany czosnek można także włożyć słoików. Zaleca się przechowywanie na trzy sposoby: z dodatkiem soli, oleju, oliwy albo w czystej postaci.
Obrane ząbki czosnku wrzuć do garnka z gotującą się wodą i gotuj przez ok. 2 minuty. Weź wysokie naczynie i wymieszaj w nim olej z ziołami prowansalskimi lub innymi lubianymi ziołami. Idealną przyprawą do czosnku jest słodka, suszona papryka. Następnie przelej ugotowany czosnek zimną wodą, po czym umieścić go w wyparzonych słoikach. Słoiki zalej przygotowaną mieszanką oleju oraz ziół. Zakręcone słoiki przenieś w chłodne i ciemne miejsce i ustaw je do góry dnem.
Posiekaj czosnek – ilość zależy od twoich potrzeb. Następnie, posiekane warzywo przełóż do słoika i zalej oliwą. Oliwa powinna całkowicie przykryć czosnek. Tak przygotowany czosnek możesz przechowywać w lodówce prawie przez miesiąc.
Łodygi czosnku są plecione sznurkiem i wieszane na przykład w kuchni. To świetna metoda na suszenie wielu warzyw.
Namocz czosnek w stężonym roztworze soli, a następnie przełóż do wyschnięcia. Kiedy poszczególne ząbki będą suche, umieść je w bawełnianym woreczku. Woreczek z czosnkiem przechowuj w suchym miejscu. Pamiętaj, że wilgoć działa destrukcyjnie na czosnek.
Czosnek można przechowywać również w piwnicy. Warto pamiętać, że to warzywo nie znosi sąsiedztwa: ziemniaków, buraków, marchwi i kapusty. Pojemnik może dzielić jedynie z cebulą. Do magazynowania czosnku w piwnicy należy wykorzystać skrzynie z otworami wentylacyjnymi, pudełka kartonowe lub kosze. Warto regularnie kontrolować stan warzyw i pozbywać się zniszczonych główek. Czosnek w piwnicy może być także przechowywany w warkoczach lub pończochach.
Odpowiednie przechowywanie czosnku jest niezwykle istotne dla zachowania jego właściwości i doskonałego smaku. Poniżej przedstawiamy kolejne sposoby na przechowywanie czosnku.
Naczynie żaroodporne, w którym chcesz piec czosnek, wysmaruj oliwą lub olejem. Umieść w nim czosnek i piecz w temperaturze 175°C przez 45 minut. Następnie odkrój końcówki poszczególnych ząbków i wyciśnij czosnek do szczelnego pojemnika. Tak przygotowane warzywo możesz przechowywać przez 7 dni w lodówce lub przez dłuższy czas w zamrażalniku. Dzięki temu, że czosnek został upieczony w oleju, nie zamarznie całkowicie i można go w dowolnym momencie łatwo użyć.
Czosnek marynuje się w taki sam sposób, jak wszystkie inne warzywa. Najpierw trzeba przygotować odpowiedniej wielkości słoik, zalewę octową oraz obrane ząbki. Proces marynowania pozwala na przechowywanie czosnku nawet przez kilka miesięcy.
Kolejnym sposobem jest suszenie. W tym przypadku wystarczy obrać ząbki i pokroić je na cieniutkie plasterki. Do suszenia można wykorzystać suszarkę do żywności lub piekarnik. Przygotowane plastry czosnku należy przełóż na blachę i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 45°C. Kiedy plastry będą chrupiące, przełóż je do szczelnego pojemnika i przechowuj w temperaturze pokojowej przez parę miesięcy. Wysuszone plastry możesz także wrzucić do karafki z olejem. W ten sposób uzyskasz aromatyzowany olej, który będzie doskonałym dodatkiem do różnych dań.
Olej musi być przechowywany w lodówce i nadaje się do spożycia maksymalnie przez 3 tygodnie. Należy pamiętać, że nie wolno wkładać świeżego czosnku do oleju. Wiąże się to z niebezpieczeństwem powstania groźnych dla zdrowia baterii Clostridium botulinum.
Trzymanie warzyw w niskich temperaturach nie powoduje utraty ich wartości odżywczych. Gwarantuje natomiast długą przydatność do spożycia. Czosnek można mrozić w:
Wszystko zależy od wybranej metody. Tak, jak pisaliśmy wyżej, w odpowiednich warunkach czosnek może przetrwać nawet kilka miesięcy. Jeśli decydujesz się na przechowywanie go w domu lub piwnicy – regularnie sprawdzaj jego stan. Unikaj wilgotnych i ciepłych pomieszczeń, ponieważ to idealne warunki do rozwoju pleśni. Z kolei w przypadku, kiedy czosnek bardzo mocno wysycha, dobrym rozwiązaniem jest zanurzenie go w stopionej parafinie. Warzywo zyska wtedy warstwę ochronną, która zabezpieczy go przed parowaniem wilgoci. Parafina ochrania także przed wszelkimi patogenami.
Czosnek jest znakomitym dodatkiem do wielu dań. Doskonale sprawdza się jako składnik sosów do pieczeni, sałatek czy pizzy. To także idealny dodatek do świeżej bagietki z oliwą. Na bazie czosnku można także przygotować rozgrzewającą zupę.