Czas przygotowania: 1 h
Liczba porcji: ok. 12
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Możesz dodać też cynamon. Całość dokładnie wymieszaj i przesiej przez sito.
W misie miksera umieść masło, wsyp cukier i na większych obrotach miksera ucieraj na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj olej i dokładnie zmiksuj na jednolitą gęstą masę. Dodaj jajka i zmiksuj. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj suche składniki na przemian z kefirem/maślanką. Na końcu dodaj cukinię i zmiksuj do połączenia.
Ciasto przełóż do formy o wymiarach ok. 28 x 23 wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Studź na kratce. Ciasto podawaj z owocami, dżemem lub oprószone cukrem pudrem.