Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Wyłóż niewielkie naczynie do pieczenia (12x18 cm) lub tortownicę (śr. ok. 22 cm) folią spożywczą. Zmiksuj drobno posiekane daktyle, orzeszki pekan, płatki owsiane oraz masło, a następnie wysmaruj tak powstałą masą dno naczynia. Przyciśnij dokładnie masę, tak aby wypełniła całe dno, a następnie włóż do lodówki. Podgrzej mleko skondensowane w rondelku, cały czas mieszając, tak aby nie dopuścić do zagotowania. Zdejmij rondel z gazu/płyty grzewczej i dodaj pokruszone kawałki czekolady, a następnie zamieszaj dokładnie, aż czekolada się rozpuści. Rozkrój laskę wanilii, usuń ze środka gniazdo nasienne, dodaj cukier i wsyp do przygotowanej wcześniej mikstury. Na koniec dodaj mąkę kokosową i polej tak powstałą mieszaniną spód daktylowy. Wygładź ciasto z wierzchu i włóż do lodówki na co najmniej trzy godziny.
Pokrój ciasto na plasterki lub mniejsze kawałki i włóż z powrotem do lodówki. Ciasto nadaje się do spożycia przez ok. 8 dni.