Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

JABŁKA W GLAZURZE KARMELOWEJ

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6

SKŁADNIKI

  • 6 czerwonych jabłek
  • 300 ml cukru
  • 150 ml wody
  • 50 ml syropu glukozowego
  • 1 łyżka kolorowej posypki
  • 6 drewnianych szpikulców na szaszłyki

WYKONANIE:

Umyj jabłka, usuń ogonki, a następnie dobrze wysusz. Wbij szpikulce w jabłka od nasady do ogonka i umieść na papierze do pieczenia posmarowanym olejem. Wsyp cukier do rondelka, dodaj wodę i syrop glukozowy, a następnie zagotuj na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gotuj dalej, aż do powstania karmelu. Upewnij się, że karmel jest gotowy – wbij w niego szpikulec, a następnie zanurz go pod zimną wodę i zobacz, czy karmel stwardnieje. Dopiero wtedy karmel jest gotowy. Zanurzaj jabłka po kolei w karmelu, obracając je nad rondelkiem, tak by nadmiar karmelu spłynął z powrotem do rondelka.

Wyłóż jabłka na papier do pieczenia i posyp od razu kolorową posypką.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!