Czas przygotowania: 3 godziny
Liczba porcji: 5-6 deserów
Mus z białej czekolady: W garnku wymieszaj mleko i śmietankę. Podgrzej, bez zagotowania, zalej ciepłą śmietanką posiekaną czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia się czekolady. Żelatynę w proszku zalej wodą, odstaw na 10 minut do napęcznienia. Postaw na palniku i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzej w mikrofali. Nie doprowadzaj do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdejmij z palnika i wlej do ciepłej mieszanki czekoladowej, wymieszaj. Kiedy mus zacznie tężeć przelej go do szklanek lub słoiczków o pojemności ok. 150 ml. Słoiczki/szklanki ustaw pod skosem w lodówce, do stężenia musu.
Owoce w żelu: Żelatynę w proszku zalej 2 łyżkami wody, odstaw do napęcznienia. W małym garnuszku wymieszaj owoce z cukrem. Postaw na palniku o średniej mocy i podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru. Dodaj sok z cytryny, wodę wymieszaną z mąką, dobrze wymieszaj, zagotuj i zdejmij z palnika. Owoce odstaw do całkowitego wystudzenia. Na schłodzony mus wyłóż owoce w żelu, wierzch udekoruj kawałkami brownie i rozmarynem.