Dla wielu osób szpinak to prawdziwy koszmar dzieciństwa. Nieapetyczne danie serwowane w przedszkolu lub papkowaty dodatek do domowych obiadów. W naszych przepisach udowadniamy, że szpinak może smakować pysznie i nadaje się do wykorzystania w wielu potrawach.
To liściaste warzywo jest bardzo niskokaloryczne i pełne składników odżywczych. W 100 gramach ma zaledwie 22 kcal. Jest źródłem żelaza, witaminy A, E, K oraz C. Ze względu na obecność przeciwutleniaczy pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Jest zatem zdrowe, a dodając go do dań, można łatwo przemycić porcję witamin i minerałów.
W sklepach można dostać szpinak mrożony oraz świeży, sprzedawany w liściach. Może być wykorzystany jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Jego siła tkwi w tym, że dobrze komponuje się z wieloma przyprawami. W wersji podstawowej wystarczy, że dodasz do niego sól i czosnek. Szpinak na ciepło i jajko to równie popularne, klasyczne połączenie, którym możesz zastąpić tradycyjną surówkę. Do szpinaku pasuje również śmietana, która w połączeniu z duszonymi liśćmi tworzy apetyczny sos. Można go podać z makaronem lub zanurzyć w nim kurczaka. Mięso stanie się soczyste i aromatyczne.
Szpinak można wykorzystać do zrobienia pysznej zapiekanki, nadzienia do naleśników lub farszu do pierogów. A może warzywny tort? Pomysłów nie trzeba długo szukać! Popularne jest łączenie szpinaku z makaronem, np. penne lub tagliatelle. Liście szpinaku dobrze komponują się z wieloma innymi warzywami, więc ilość smacznych połączeń jest nieograniczona.
Masz ochotę spróbować czegoś niecodziennego? Szpinak można jeść też na surowo! Z umytych liści oraz dodatków takich jak suszone pomidory czy ser feta powstanie szybka sałatka. Odrobiona soku z cytryny nada jej kwasowości i podkreśli świeżość dania. Zjedz sałatkę tuż po przyrządzeniu lub zabierz ze sobą do pracy.
Z pewnością zaskoczy Cię zupa szpinakowa. To kolejna propozycja, jak wykorzystać powszechnie dostępne warzywo w kreatywny sposób. Możesz przygotować ją bez dodatku bulionu mięsnego. Będzie wtedy idealną propozycją dla wegetarian i wegan.
Jeśli do tej pory nigdy nie przyrządzałeś szpinaku, możesz mieć obawy, jak się za to zabrać. Na szczęście to nic skomplikowanego. Świeży szpinak należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Nie musisz siekać liści. Wystarczy, że oderwiesz zgrubiałe końce. Jeśli masz do dyspozycji tzw. szpinak baby, czyli młode liście, ten krok nie będzie konieczny.
Do przygotowania warzywa wystarczy patelnia i odrobina masła lub oliwy. Całość trzeba dusić przez kilka minut, aż liście nieco zmiękną i stracą objętość. Pod koniec duszenia możesz dodać łyżkę śmietany lub wbić całe jajko. W podstawowej wersji szpinak doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz, dorzuć zgniecione ząbki czosnku lub cebulę. W podobny sposób przyrządzisz szpinak mrożony. Podgrzewaj go, aż się rozmrozi, a później wymieszaj, dodając ulubione przyprawy.
Tak przygotowaną bazę możesz wykorzystać do dalszego gotowania. Chcesz zrobić omlet ze szpinakiem, nadziewać nim piersi z kurczaka lub dodać masę do makaronu? Wykorzystaj sos szpinakowy od razu po przygotowaniu lub przechowuj ostudzony w pojemniku i sięgnij po niego, gdy będziesz robić obiad lub kolację na ciepło.
Spróbuj klasycznych kulinarnych połączeń, w których można wykorzystać zielone liście. Takie dania jak pierogi ze szpinakiem lub naleśniki smakują prawie każdemu i nie trzeba ich nikomu polecać. Podaj je domownikom na obiad lub wykorzystaj jako inspirację na posiłek, gdy spotykasz się z przyjaciółmi. Plusem jest to, że każde z tych dań możesz przygotować wcześniej i odgrzać, gdy już wszyscy usiądą do stołu.
Lubisz klasyczne naleśniki z dżemem lub białym serem? Spróbuj wersji wytrawnej i przygotuj do nich warzywne nadzienie. Możesz zrobić szpinak z dodatkiem czosnku lub wzbogacić go odrobiną wyrazistego w smaku sera. Będzie pasować tu zarówno grecka feta, jak i ser pleśniowy. Takie szpinakowe danie możesz dodatkowo zapiec. Będzie wtedy jeszcze smaczniejsze.
Często przygotowujesz klasyczne pierogi? Może tym razem skusisz się na włoskie ravioli? Liście szpinaku uduś na patelni z masłem i dodaj do nich ulubione przyprawy. Tak przygotowanym nadzieniem możesz faszerować ciasto. Posypany parmezanem talerz pełen pierożków skusi każdego łasucha, a czas przygotowania nie jest wcale długi.
Poznaj więcej przepisów Netto ze szpinakiem w roli głównej!