Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Przepisy na szpinak — makaron czy sos? Poznaj nasze pomysły!

Dla wielu osób szpinak to prawdziwy koszmar dzieciństwa. Nieapetyczne danie serwowane w przedszkolu lub papkowaty dodatek do domowych obiadów. W naszych przepisach udowadniamy, że szpinak może smakować pysznie i nadaje się do wykorzystania w wielu potrawach.

To liściaste warzywo jest bardzo niskokaloryczne i pełne składników odżywczych. W 100 gramach ma zaledwie 22 kcal. Jest źródłem żelaza, witaminy A, E, K oraz C. Ze względu na obecność przeciwutleniaczy pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Jest zatem zdrowe, a dodając go do dań, można łatwo przemycić porcję witamin i minerałów.

Dania ze szpinakiem — naleśniki, pierogi czy makaron?

W sklepach można dostać szpinak mrożony oraz świeży, sprzedawany w liściach. Może być wykorzystany jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Jego siła tkwi w tym, że dobrze komponuje się z wieloma przyprawami. W wersji podstawowej wystarczy, że dodasz do niego sól i czosnek. Szpinak na ciepło i jajko to równie popularne, klasyczne połączenie, którym możesz zastąpić tradycyjną surówkę. Do szpinaku pasuje również śmietana, która w połączeniu z duszonymi liśćmi tworzy apetyczny sos. Można go podać z makaronem lub zanurzyć w nim kurczaka. Mięso stanie się soczyste i aromatyczne.

Szpinak można wykorzystać do zrobienia pysznej zapiekanki, nadzienia do naleśników lub farszu do pierogów. A może warzywny tort? Pomysłów nie trzeba długo szukać! Popularne jest łączenie szpinaku z makaronem, np. penne lub tagliatelle. Liście szpinaku dobrze komponują się z wieloma innymi warzywami, więc ilość smacznych połączeń jest nieograniczona.

Masz ochotę spróbować czegoś niecodziennego? Szpinak można jeść też na surowo! Z umytych liści oraz dodatków takich jak suszone pomidory czy ser feta powstanie szybka sałatka. Odrobiona soku z cytryny nada jej kwasowości i podkreśli świeżość dania. Zjedz sałatkę tuż po przyrządzeniu lub zabierz ze sobą do pracy.

Z pewnością zaskoczy Cię zupa szpinakowa. To kolejna propozycja, jak wykorzystać powszechnie dostępne warzywo w kreatywny sposób. Możesz przygotować ją bez dodatku bulionu mięsnego. Będzie wtedy idealną propozycją dla wegetarian i wegan.

Jak przygotować szpinak? Sprawdzone sposoby

Jeśli do tej pory nigdy nie przyrządzałeś szpinaku, możesz mieć obawy, jak się za to zabrać. Na szczęście to nic skomplikowanego. Świeży szpinak należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Nie musisz siekać liści. Wystarczy, że oderwiesz zgrubiałe końce. Jeśli masz do dyspozycji tzw. szpinak baby, czyli młode liście, ten krok nie będzie konieczny.

Do przygotowania warzywa wystarczy patelnia i odrobina masła lub oliwy. Całość trzeba dusić przez kilka minut, aż liście nieco zmiękną i stracą objętość. Pod koniec duszenia możesz dodać łyżkę śmietany lub wbić całe jajko. W podstawowej wersji szpinak doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz, dorzuć zgniecione ząbki czosnku lub cebulę. W podobny sposób przyrządzisz szpinak mrożony. Podgrzewaj go, aż się rozmrozi, a później wymieszaj, dodając ulubione przyprawy.

Tak przygotowaną bazę możesz wykorzystać do dalszego gotowania. Chcesz zrobić omlet ze szpinakiem, nadziewać nim piersi z kurczaka lub dodać masę do makaronu? Wykorzystaj sos szpinakowy od razu po przygotowaniu lub przechowuj ostudzony w pojemniku i sięgnij po niego, gdy będziesz robić obiad lub kolację na ciepło.

Najlepsze przepisy ze szpinakiem

Spróbuj klasycznych kulinarnych połączeń, w których można wykorzystać zielone liście. Takie dania jak pierogi ze szpinakiem lub naleśniki smakują prawie każdemu i nie trzeba ich nikomu polecać. Podaj je domownikom na obiad lub wykorzystaj jako inspirację na posiłek, gdy spotykasz się z przyjaciółmi. Plusem jest to, że każde z tych dań możesz przygotować wcześniej i odgrzać, gdy już wszyscy usiądą do stołu.

Naleśniki ze szpinakiem

Lubisz klasyczne naleśniki z dżemem lub białym serem? Spróbuj wersji wytrawnej i przygotuj do nich warzywne nadzienie. Możesz zrobić szpinak z dodatkiem czosnku lub wzbogacić go odrobiną wyrazistego w smaku sera. Będzie pasować tu zarówno grecka feta, jak i ser pleśniowy. Takie szpinakowe danie możesz dodatkowo zapiec. Będzie wtedy jeszcze smaczniejsze.

Ravioli ze szpinakiem

Często przygotowujesz klasyczne pierogi? Może tym razem skusisz się na włoskie ravioli? Liście szpinaku uduś na patelni z masłem i dodaj do nich ulubione przyprawy. Tak przygotowanym nadzieniem możesz faszerować ciasto. Posypany parmezanem talerz pełen pierożków skusi każdego łasucha, a czas przygotowania nie jest wcale długi.

Poznaj więcej przepisów Netto ze szpinakiem w roli głównej!