Ilość porcji: 4-5 porcji
Czas przygotowania: 30 min.
Frużelina owocowa:
Dodatkowo:
Naleśniki: Szpinak zblenduj razem z mlekiem (najlepiej sprawdzi się blender kielichowy). Dodaj jajka oraz roztopione masło, wymieszaj rózgą kuchenną. Na koniec wsyp przesianą mąkę oraz dodaj sól. Wymieszaj. Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki po ok. 2 min z każdej strony. Na wypieczone naleśniki nałóż 1-2 łyżki kremowego serka wymieszanego z cukrem pudrem oraz łyżkę frużeliny. Złóż naleśniki w trójkąty, posyp cukrem pudrem i podawaj od razu.
Frużelina: W małym garnku wymieszaj owoce razem z cukrem. Gotuj pod przykryciem, aż owoce puszczą sok. Dodaj sok z cytryny. Mąkę wymieszaj z 3 łyżkami wody. Dodaj do gotujących się owoców, mieszaj do zgęstnienia. Frużelinę przełóż do miski i odstaw do wystudzenia. Jeśli będzie za gęsta dodaj odrobinę wody. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.