Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Burgery ze szpinaku

Czas: 40 minut
Ilość porcji: 8 burgerów
Dodatkowe informacje: bez cukru, bez laktozy, wegańskie

SKŁADNIKI:
Burgery:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 200 g świeżych liści szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżych listków bazylii
  • 1 szklanki płatków owsianych ekologicznych
  • 2 płaskie łyżki siemienia lnianego
  • olej kokosowy do smażenia
  • pieprz, sól

Dodatki:

  • świeże pieczywo
  • listki sałaty masłowej
  • pomidory malinowe
  • ogórki gruntowe
  • majonez

 

PRZYGOTOWANIE

Kaszę jaglaną ugotuj, aż będzie miękka. Możesz ją delikatnie przegotować (burgery będą się wtedy lepiej lepić). Szpinak podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym, dodając pod koniec otarte ząbki czosnku. Następnie wymieszaj go z kaszą. Dodaj płatki owsiane, siemię lniane i uformuj burgery. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Z masy uformuj około 8 kotletów. Następnie przysmaż je z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. Możesz je również upiec w piekarniku - około 15 minut w 200 stopniach C, pamiętając by w połowie czasu je obrócić.

Gotowe burgery podawaj w świeżym pieczywie z plasterkami pomidora i ogórka, liśćmi sałaty i majonezem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!