Czas: ok. 45 minut + czas na schłodzenie 3-4 h
Liczba porcji: 4-6 osób
Szpinak rozmroź na sicie, odciśnij i podsmaż na maśle z posiekanym czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Szpinak odstaw do wystudzenia i zblenduj.
W osobnej misce wymieszaj żółtka razem z mąką i utrzyj na gładką masę tak, aby nie było grudek. Dodaj do masy szpinakowej i wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połącz z masą szpinakową. Rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180oC (termoobieg) przez 15-20 minut. Odstaw do wystudzenia.
Na folii spożywczej umieść placek szpinakowy papierem do góry. Zdejmij papier i rozsmaruj równomiernie serek śmietankowy. Poukładaj plasterki wędzonego łososia i zawiń w roladę. Końce zakręć i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podawaj pokrojonego w paski o szerokości 1-1,5 cm.