Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Czas: ok. 45 minut + czas na schłodzenie 3-4 h
Liczba porcji: 4-6 osób

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania łososia wędzonego Connoisseur (200 g)
  • 40 g masła extra osełka Miletto
  • ząbek czosnku
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 200 g serka śmietankowego
  • 20 g mąki pszennej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz Bolinero
  • szczypta gałki muszkatołowej Bolinero

PRZYGOTOWANIE

Szpinak rozmroź na sicie, odciśnij i podsmaż na maśle z posiekanym czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Szpinak odstaw do wystudzenia i zblenduj.

W osobnej misce wymieszaj żółtka razem z mąką i utrzyj na gładką masę tak, aby nie było grudek. Dodaj do masy szpinakowej i wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połącz z masą szpinakową. Rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180oC (termoobieg) przez 15-20 minut. Odstaw do wystudzenia.

Na folii spożywczej umieść placek szpinakowy papierem do góry. Zdejmij papier i rozsmaruj równomiernie serek śmietankowy. Poukładaj plasterki wędzonego łososia i zawiń w roladę. Końce zakręć i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podawaj pokrojonego w paski o szerokości 1-1,5 cm.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!