Borówka amerykańska - kalorie, właściwości, witaminy
Borówka amerykańska jest pysznym owocem jagodowym pochodzącym z rodziny wrzosowatych. Jest wiele odmian borówek, ale najbardziej znanym gatunkiem jest Vaccinium corymbosum inaczej borówka wysoka. Pochodzi z ameryki północnej, jednak dziś uprawiana jest niemal na całym świecie.
Jej ciemne owoce zawierają wiele cennych witamin, mikroelementów i wartości odżywczych niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu i korzystnych dla niemal wszystkich układów i narządów. Jest przy tym owocem mało kalorycznym i poprawiającym trawienie.
Borówka amerykańska – właściwości
Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość witaminy C, są najbogatszym jej źródłem (około 10 mg na 100 gram jagód). Są także bogatym źródłem witamin D, K i PP oraz tych z grupy B (B1, B2, B3, B6) oraz witaminy A i E, których mają więcej niż inne owoce.
Zawierają także kwas foliowy - bardzo ważny dla kobiet w ciąży, szczególnie w pierwszych tygodniach. . Kwas pantotenowy, czyli witamina B5 jest, z kolei, niezbędna w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Borówki są także źródłem szeregu cennych mikroelementów takich jak potas, fosfor, magnez, sód, żelazo, selen, cynk, miedź i wapń. Ponadto owoce te zwierają błonnik pokarmowy (3,5 grama w 100 gramach owoców), polifenole, antyoksydanty oraz pektyny.
Zobacz też
: JOGURTOWE LODY Z BORÓWKAMI
Borówka amerykańska – kalorie
Borówka w 100 g ma zaledwie 57 kcal. Ten owoc należy także do grupy tych posiadających dość niski indeks glikemiczny, który wynosi 55.
Zdecydowanie najlepiej spożywać świeże borówki, gdyż mają one najwięcej witamin i minerałów. Poddane działaniu wysokiej temperatury tracą prawie 80% drogocennych składników, suszone zawierają o około jednej piątej właściwości mniej, ale mrożone owoce zachowują prawie wszystko. Borówki są składnikiem wielu zdrowych koktajli i smoothie. Można je też z powodzeniem dodawać do sałatek i surówek.
Borówki amerykański są bardzo zdrowe, niezwykle smaczne a do tego mają niewiele kalorii. Stugramowa porcja owoców zawiera około 15 g węglowodanów, 0,7 g białka, 0,4 g tłuszczów, a ponad trzy czwarte jej składu to woda.
Właściwości zdrowotne i właściwości lecznicze
- borówki pozytywnie wpływa na pamięć i poprawia pracę mózgu. Duża zawartość flawonoidów w borówkach powoduje, że poprawia ona pamięć. NA Uniwersytecie w Exeter przeprowadzono pod tym kątem badanie, któremu poddano 26 osób w wieku 65-77 lat. Pokazało, ono że uwzględnienie w diecie tego owocu powoduje odwrócenie procesów utraty pamięci, które następują wraz z wiekiem. Dobroczynne działanie borówki polega na stymulowaniu połączeń neuronów i usprawnianiu przepływ krwi do mózgu.
- pomaga zapobiegać nadciśnieniu. Ludzie spożywający co najmniej raz w tygodniu porcję borówek, o 10% mniej chorują na nadciśnienie tętnicze. Dzieje się tak, dzięki zawartym w tych owocach antocyjanom. Wyniki czternastoletnich badań przeprowadzonych na niemal dwustu tysiącach badanych przeprowadzono na Uniwersytecie Harvarda.
- poprawia pracę serca oraz układu krwionośnego poprawiając funkcje naczyniowe i zapobiegając sztywnieniu tętnic. Zapobiega cukrzycy typu II i wystąpienia miażdżycy.
- ma działanie antynowotworowe. Zawarta w borówce amerykańskiej duża ilość fitoestrogenów blokuje działanie enzymów powodujących nowotwory hormonozależne takie jak na przykład rak piersi czy tarczycy. Drugim antynowotworowym składnikiem tych owoców jest kwas elagowy i kwas foliowy przeciwdziałające nowotworom krtani, przełyku, płuc oraz macicy.
- owoce borówki amerykańskiej wpływają na zmniejszenie się złego cholesterolu LDL oraz na zwiększenie dobrego HDL
- wspomaga pracę oczu. Osoby, które dużo pracują przy komputerze, a także kierowcy oraz wszyscy nadwyrężający narząd wzroku powinni koniecznie spożywać borówki amerykańskie. Antocyjany i antyoksydant witamina A, w które bogate są te owoce, działają wzmacniająco na oczy, zwalczając wolne rodniki oraz poprawiając fotoreceptory gałki ocznej. Wykorzystuje się pozytywne właściwości borówki amerykańskiej wspomagająco przy leczeniu zaćmy i zwyrodnieniu plamki żółtej.
- pozytywnie działa na układ pokarmowy. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego działania układu pokarmowego oraz usprawniającego metabolizm. Błonnik zawarty w owocach pomaga usuwać z organizmu toksyny i inne zbędne produkty przemiany materii. Borówka działa także przeciwbiegunkowo, pomaga w problemach gastrycznych, ma właściwości lekko przeczyszczające, co pomaga przy zaparciach oraz posiada związki niszczące oporne na leki szkodliwe szczepy bakterii E.Coli.
- pomaga chronić wątrobę przed uszkodzeniami i spowalnia marskość wątroby Chińskie badania przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetu w Guiyang pokazały, że borówka amerykańska pozytywnie wpływa na hepatocyty, czyli komórki wątrobowe, chroniąc je przed uszkodzeniami poprzez łagodzenie procesów zapalnych, a tym samym cały organ przed włóknieniem.
Zobacz też: CIASTO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI
Ciekawostki
- Podczas II wojny światowej brytyjscy piloci RAF-u jedli spożywali dużo borówki amerykańskiej, aby lepiej widzieć w nocy.
- Największe w Europie uprawy borówki amerykańskiej znajdują się w Polsce.
- Odpowiednio pielęgnowany krzew może rodzić owoce nawet przez dwadzieścia lat.
- Borówkę amerykańską, dzięki jej niezwykle cennym właściwościom antyoksydacyjnym zalicza się do tak zwanych superfoods.
- Roślinę można z powodzeniem uprawiać w pojemnikach na balkonie lub tarasie.