Granat to nie tylko bardzo zdrowy, ale też wyjątkowo smaczny owoc. Niestety wiele osób rezygnuje z kupna granatu, ponieważ nie wiedzą, jak obrać owoc, która jego część jest jadalna i do jakich potraw można go dodawać. Jak jeść granata? Jak go obrać, by się nie pobrudzić? Dowiedz się sam!
Wiele osób nadal nie wie, czy pestki granatu są jadalne. To właśnie nasiona są tą częścią owocu, która jest zdatna do spożycia. Pestki granatu są jak najbardziej jadalne. Zanim zaczniemy jeść granat, w pierwszej kolejności musimy go jednak obrać. Jak to zrobić, by nie pobrudzić ubrania, ścian i wszystkich powierzchni w kuchni silnie plamiącym, czerwonym sokiem? Wystarczy poznać sposób na łatwe i bezproblemowe obranie granatu.
Jak obrać granata? Owoc ten wbrew pozorom jest bardzo łatwy do obrania, poznajcie sposób na łatwe oddzielenie nasion od skórki.
Tym właśnie sposobem unikniemy żmudnego wydłubywania nasion granatu z łupinek i brudzenia wszystkiego sokiem. Co zrobić z tak łatwo pozyskanymi smakowitymi pestkami?
Jak się je granat, a właściwie nasiona granatu? Pestki można zjadać samodzielnie lub dodawać do wielu potraw. Nasiona granatu wzbogacają smak wielu sałatek, między innymi prostej sałatki z czterech składników: szpinaku, smażonego kurczaka, granatu i dressingu na bazie oliwy z oliwek. Ziarna granatu mogą być też doskonałym dodatkiem do sałatek owocowych.
Do czego jeszcze wykorzystać owoc granatu? Jak jeść jego nasiona i do jakich dań warto je dodawać? Warto pokusić się o przygotowanie pysznego, nisko węglowodanowego deseru pełnego witamin i składników odżywczych. Jednym ze składników deseru jest oczywiście granat.
Jak przygotować smaczną słodką przekąskę z pestkami granatu?
Taki deser zawiera bardzo małą ilość cukru, jest doskonały dla wszystkich osób na diecie redukcyjnej, oraz tych, które potrzebują zwiększyć ilość białka w diecie.
Zobacz też: JAK WYCISNĄĆ SOK Z GRANATU?