Jedną z najciekawszych roślin strączkowych pod względem kulinarnym jest ciecierzyca, znana również jako cieciorka czy groch włoski. W kuchni możemy wyczarować z niej masę zachwycających dań, które dostarczą naszemu organizmowi cennych składników odżywczych. Dzięki kilku prostym krokom przygotujemy ciecierzycę, która posłuży nam jako baza do wielu wyśmienitych dań.
Poniżej zamieszczamy instrukcje dzięki której, rozwiane zostaną wszelkie wątpliwości na temat tego jak długo powinno trwać moczenie ciecierzycy i jak długo należy ją gotować. Aby cieszyć się pełnią smaku tej wyjątkowej rośliny, skorzystajmy z produktu suchego. Jeśli interesuje nas gotowanie ciecierzycy bez namaczania sięgnijmy po tę dostępną w puszkach i słoikach.
Wieczorem:
Następnego dnia:
WSKAZÓWKA
Jeżeli chcemy, by nasza ciecierzyca była bardziej kremowa, do gotującej się wody dodajmy szczyptę sody oczyszczonej.
Groch włoski możemy przygotować również w szybkowarze:
Ugotowana ciecierzyca stanowi punkt wyjściowy do przygotowanie wszelakich potraw. Jeśli nie wykorzystamy całości przygotowanej cieciorki, możemy przechowywać ją w lodówce przez kilka dni.
Zobacz też: CURRY Z CIECIERZYCĄ I POMIDORAMI
Z ugotowanego grochu włoskiego w kilku prostych krokach przygotujemy przepyszny hummus, który stanowi świetny dodatek do kanapek, surowych warzyw takich jak marchewka, seler naciowy czy jako dip do ulubionych chipsów. Ugotowana ciecierzyca będzie również współgrała z ulubionymi warzywami w przygotowanym przez nas curry czy gulaszu. Doda sytości każdej sałatce i sprawdzi się w roli głównej jako zamiennik mięsna w daniach typu taco. Z ugotowanej ciecierzycy przyrządzimy także bezmięsne burgery, które zachwycą każdego wegetarianina i weganina.
Wysoka zawartość białka oraz inne wartości ciecierzycy sprawiają, że powinna być ona włączona do diety szczególnie u osób, które rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego. Wartość kaloryczna cieciorki to 364 kcal na 100 gram produktu. Wśród wartości odżywczych poza białkiem należy wskazać także wysoką zawartość błonnika i witaminy B9 i fosforu.